Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí prejt

Dříve byl prejt výhradně zabíjačkovou záležitostí, dnes jsou ale všechny potřebné přísady běžně dostupné, takže si ho můžete připravit kdykoli na něj dostanete chuť. Není nutné ho plnit do střívek, stačí dozlatava upéct rozprostřený na plechu a všichni si pochutnají.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 200 min Doba tepelné úpravy: 200 min

200 min (200 min tepelná úprava)

20. 3. 2009 12:50

Suroviny pro 1 plech

1 plech

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Prejt máme tak kvalitní, kolik dáme pečiva. Může se také plnit do střívek (dají se koupit). Ty se pak špejlují a musí se ovařit. Děláme na plech a jíme ho teplý s kočičákem, ale i studený jako sekanou s chlebem a třeba s okurkou nebo s něčím kyselým. Není to drahé, ale dobré a není s tím moc práce, jak by se mohlo zdát. Ještě mimo tohoto pravého se dělá falešný ze zelí a cikánský, ale ten se plní pouze do střívek - je dobrý a levný.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Iljusa Iljusa

15. 4. 2009 19:21

Prosím pěkně o radu, co mám dělat s těma plícema do prejtu? Očistit od těch velkých průdušnic a uvařit a nebo uvařit a pak očistit. Nemám zkušenost jak plíce vařit. Jsou v plících takové "tvrdé rourky" - změknou uvařením? Vím, že se ptám jako amatér, ale bohužel jsem v tomto oboru neznalá:-D:-D:-D

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

26. 3. 2009 09:09

Jendo. U nás se česnek nedává ,ale jak jsem poznal, víš o čem muvíš, tak to opatrně vyzkouším. Pěkně pozvolna. Tu kůži dáváme, Ona by to byla i škoda, když je perfektně uvařena. U nás je součástí i sulcu (huspeniny), stejně jako vepřové nožičky. PREJT a jitrnice jsou u nás dvoje : 1.- JITRNICE = více pečiva, takové chudší na maso. Jsou spíše jako kupované. 2,- JATERNICE - více lepšího masa, méně pečiva a trochu více jater(nesmí být moc. bylo by to hožké). A KOČIČÁK jsem už vysvětloval. Jsou to uvařené brambory ve slupce a posléze oloupané, rozšťouchané ve vhřátém sádle se škvarkama, kam my vmícáváme vymačkané, překrájené NEVAŘENÉ kysané zelí. Příloha k sekané, jitrnicím, sekané, viné klobáse a dalším podobným jídlům.Je to jídlo jihočeské vesnice a s tím kyselým nevařeným - přímo od nás z okolí Č, Budějovic. Tady to FRČÍ a chutná od nepaměti.Zktrátka tradice

maris maris

25. 3. 2009 23:31

Jenda1 Jenda1

25. 3. 2009 23:26

Chci se zeptat na ten kočičák. Ještě jsem se tím názvem nesetkal.:-S

Jenda1 Jenda1

25. 3. 2009 23:18

Vašku,recept je boží,:-p zbožňuji tento prejt a oceňuji ty "dudy", které do prejtu patří a dělají tu správnou strukturu, která více vynikne ve střívku a pokud bych prejt dával do střívek, určitě bych dal vařit i poměrné množství vepřové kůže.Pomletá pak zpevní jitrnici ve střívku a navíc zvýrazní strukturu. K dochucení prejtu ještě používám česnek. Vyzkoušej a budeš překvapen. Samozřejmě kdybych měl možnost se dostat na chodbu za dveře, určitě bych si s chutí zavdal.:-pTaková mňamka zaslouží bodík.:-p:-)):yes::yes:

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

21. 3. 2009 08:57

Je po něm. Můžu dělat další. Ale jestli se někdo nezalekl práce ( není tak náročné a celkem se nedá zkazit) ještě bych poradil, aby dal dost pečiva (rohlíky,housky,večka atd). Jakmile to prostydne a chuť se zvýrazní, asi po 4-6.hodinách, je to nepředstavitelná pochoutka a u nás to zůstane na chodbě za dveřma i s nožem a každý řeže kousek a zase kousek(neberou si ani chleba - je to žravý) a za chvilku je to pryč. A taky zbytečně to nepřepečte.:-D

JanaDorazinova JanaDorazinova

20. 3. 2009 14:01

Bože Vašku, to je supr!!!!:-!:-!:yes::yes:

Bibinka Bibinka

20. 3. 2009 13:59

Jéžíši, ten musím udělat:-!k to mu brambůrky a kyselí zelí- nemám slov mňam:-p:yes: Jasnej bodík, netřeba přemýšlet.:yes:

HankaPu HankaPu

20. 3. 2009 13:42

Vašku ,tenhle prejt vypadá skvěle a asi tak i chutná, já jak slyším ovarové maso..... hned už vidím zabíjačku:-) jo a fotky máš super:yes::yes: dávám ti bodíka:-)

cathleen cathleen (moderátorka)

20. 3. 2009 13:29

Mňamkový recept!:yes:

jollka jollka

20. 3. 2009 13:22

TÉŽ DĚLÁME A JE TO VÝÝÝBORNÝ:-p:yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: prejt recept prejt vepřový prejt výroba prejtu recept na prejt jitrnicový prejt jak udělat prejt pečený vepřový prejt jelitovy prejt recept buchta do prejtu pečený prejt jak se dělá prejt recept prejt vyroba domaciho prejtu domaci jitrnice jitrnicový prejt recept pečení prejtu domácí jitrnice recept jak upect prejt jelitový prejt

Suroviny: bůček vepřový, hlava vepřová, koleno vepřové, plíce vepřové, játra, koření nové koření, sůl, pepř, tymián, ořech muškátový, majoránka, česnek, houska, rohlík, sádlo

TopRecepty.cz

Domácí prejt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oYRL