Domácí prejt
Dříve byl prejt výhradně zabíjačkovou záležitostí, dnes jsou ale všechny potřebné přísady běžně dostupné, takže si ho můžete připravit kdykoli na něj dostanete chuť. Není nutné ho plnit do střívek, stačí dozlatava upéct rozprostřený na plechu a všichni si pochutnají.
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Prejt máme tak kvalitní, kolik dáme pečiva. Může se také plnit do střívek (dají se koupit). Ty se pak špejlují a musí se ovařit. Děláme na plech a jíme ho teplý s kočičákem, ale i studený jako sekanou s chlebem a třeba s okurkou nebo s něčím kyselým. Není to drahé, ale dobré a není s tím moc práce, jak by se mohlo zdát. Ještě mimo tohoto pravého se dělá falešný ze zelí a cikánský, ale ten se plní pouze do střívek - je dobrý a levný.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 4. 2009 19:21
Prosím pěkně o radu, co mám dělat s těma plícema do prejtu? Očistit od těch velkých průdušnic a uvařit a nebo uvařit a pak očistit. Nemám zkušenost jak plíce vařit. Jsou v plících takové "tvrdé rourky" - změknou uvařením? Vím, že se ptám jako amatér, ale bohužel jsem v tomto oboru neznalá
26. 3. 2009 09:09
Jendo. U nás se česnek nedává ,ale jak jsem poznal, víš o čem muvíš, tak to opatrně vyzkouším. Pěkně pozvolna. Tu kůži dáváme, Ona by to byla i škoda, když je perfektně uvařena. U nás je součástí i sulcu (huspeniny), stejně jako vepřové nožičky. PREJT a jitrnice jsou u nás dvoje : 1.- JITRNICE = více pečiva, takové chudší na maso. Jsou spíše jako kupované. 2,- JATERNICE - více lepšího masa, méně pečiva a trochu více jater(nesmí být moc. bylo by to hožké). A KOČIČÁK jsem už vysvětloval. Jsou to uvařené brambory ve slupce a posléze oloupané, rozšťouchané ve vhřátém sádle se škvarkama, kam my vmícáváme vymačkané, překrájené NEVAŘENÉ kysané zelí. Příloha k sekané, jitrnicím, sekané, viné klobáse a dalším podobným jídlům.Je to jídlo jihočeské vesnice a s tím kyselým nevařeným - přímo od nás z okolí Č, Budějovic. Tady to FRČÍ a chutná od nepaměti.Zktrátka tradice
25. 3. 2009 23:31
Jendo, kočičák je lepenicehttp://www.toprecepty.cz/recept/3143-kocicak(lepen...
25. 3. 2009 23:26
Chci se zeptat na ten kočičák. Ještě jsem se tím názvem nesetkal.
25. 3. 2009 23:18
Vašku,recept je boží, zbožňuji tento prejt a oceňuji ty "dudy", které do prejtu patří a dělají tu správnou strukturu, která více vynikne ve střívku a pokud bych prejt dával do střívek, určitě bych dal vařit i poměrné množství vepřové kůže.Pomletá pak zpevní jitrnici ve střívku a navíc zvýrazní strukturu. K dochucení prejtu ještě používám česnek. Vyzkoušej a budeš překvapen. Samozřejmě kdybych měl možnost se dostat na chodbu za dveře, určitě bych si s chutí zavdal.Taková mňamka zaslouží bodík.
21. 3. 2009 08:57
Je po něm. Můžu dělat další. Ale jestli se někdo nezalekl práce ( není tak náročné a celkem se nedá zkazit) ještě bych poradil, aby dal dost pečiva (rohlíky,housky,večka atd). Jakmile to prostydne a chuť se zvýrazní, asi po 4-6.hodinách, je to nepředstavitelná pochoutka a u nás to zůstane na chodbě za dveřma i s nožem a každý řeže kousek a zase kousek(neberou si ani chleba - je to žravý) a za chvilku je to pryč. A taky zbytečně to nepřepečte.
20. 3. 2009 14:01
Bože Vašku, to je supr!!!!
20. 3. 2009 13:59
Jéžíši, ten musím udělatk to mu brambůrky a kyselí zelí- nemám slov mňam Jasnej bodík, netřeba přemýšlet.
20. 3. 2009 13:42
Vašku ,tenhle prejt vypadá skvěle a asi tak i chutná, já jak slyším ovarové maso..... hned už vidím zabíjačku jo a fotky máš super dávám ti bodíka
20. 3. 2009 13:29
Mňamkový recept!
20. 3. 2009 13:22
TÉŽ DĚLÁME A JE TO VÝÝÝBORNÝ
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Maková náplň nastavená
Přidáno před 6 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 8 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 11 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 11 hodinami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno 18. 4. 2024 19:14
Právě bylo uvařeno:
Slané tyčinky s Ementálem
olik16 uvařila před 1 hodinou
Tvarůžková směs na topinky
kulaslf uvařila před 1 hodinou
Turecké kynuté koláče
Tivkov369 uvařila před 3 hodinami
Koláč s ovocem a posypkou
Panova uvařila před 5 hodinami
Kuřecí maso na kořenové zelenině s rajčaty
Ivcatkoo uvařila před 5 hodinami
Zapečená kuřecí prsa se žampiony a nivou
Marylka uvařila před 7 hodinami
Domácí chleba z trouby
Iveta17 uvařila před 7 hodinami
Hrbaté maso
Leona P. uvařila před 7 hodinami
Krkovička po znojemsku
krisstus uvařila před 8 hodinami
Bulgur i jako příloha
Verounek uvařila před 8 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: prejt recept prejt vepřový prejt výroba prejtu recept na prejt jitrnicový prejt jak udělat prejt pečený vepřový prejt jelitovy prejt recept buchta do prejtu pečený prejt jak se dělá prejt recept prejt vyroba domaciho prejtu domaci jitrnice jitrnicový prejt recept pečení prejtu domácí jitrnice recept jak upect prejt jelitový prejt
Suroviny: bůček vepřový, hlava vepřová, koleno vepřové, plíce vepřové, játra, koření nové koření, sůl, pepř, tymián, ořech muškátový, majoránka, česnek, houska, rohlík, sádlo
Domácí prejt
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYRL
26 názorů