Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec - vánočka mojí tchýně

Z vláčného těsta plného rozinek a mandlí a provoněného rumem, skořicí a hřebíčkem můžeme podle příležitosti upéct krásný a nadýchaný mazanec, ale i vánočku, upletenou z devíti pramenů. Tak či tak, na svátečním stole vždy potěší.

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min Bez doby kynutí

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

6. 2. 2015 18:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Nutriční hodnoty

Energie13 353 kJ / 3 192 kcal
Bílkoviny84,98 g
Tuky103,76 g
Vláknina18,36 g
Cholesterol 529 mg
Sodík 801 mg
Sůl2,55 g
Sacharidy470,25 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Moje babička dělávala tu poctivou těžkou vánočku, kde bylo dost másla, vajec, cukru, která dlouho kynula. Když jsem se vdala, ochutnala jsem vánočku u tchýně, která byla lehká a nadýchaná. Mazanec a vánočku už skoro 30 let jinak nedělám. Protože mám domácí pekárnu, dělám těsto v ní. Postup při zpracování těsta v domácí pekárně: suroviny dávám za sebou takto: mléko s rozšlehaným vajíčkem, rozehřátý tuk, špetka soli, cukr, mouka smíchaná s práškem do pečiva, citronová kůra, špetka tlučeného hřebíčku a nakonec 1 sušené droždí. Dáme program Těsto.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

salve

1. 4. 2021 13:26

Evachal: jsem ráde, že chutnal, dělala jsem "cvičně" minulý týden a snědl se hned, zítra si to zopakuju:yes:

Evachal Evachal

1. 4. 2021 08:01

Simona Skolakova: ,ochutnáno;-) a jsou vynikající <3 :yes: foto jsem přidala :-)

Simona Skolakova Simona Skolakova

31. 3. 2021 23:11

Evachal: tak držím palce mne se nepovedli;-):yes:

Evachal Evachal

31. 3. 2021 23:04

.tak už chladnou ????,krásně voní a nemůžu se dočkat až ochutnám????

Ajka

13. 11. 2016 17:18

Recept jsem našla náhodou na fb a vyzkoušela a jsem nadšená. Vánočka se povedla a je výborná. Děkuji autorce receptu<3

Andrea Doležalová

23. 12. 2015 11:08

Pekla jsem mazanec 2x a dnes peču opět,tentokrát i pro dceru.Je výborný:yes:

hosta hosta

11. 2. 2015 20:51

Několik receptů, kde je droždí i prášek do pečiva znám, zkušenost s tím nemám, ale věřím, že to bude dobré. Pokud jde o to, že prášek do pečiva pouze "likviduje" vitamin B a nemá vliv na kvalitu kynutí, tak mi to moc nevadí, vánočku nepeču kvůli tomu, abych obohatila tělo vitaminem:-)) Spíš mě zaráží, že při postupu při použití pekárny použiješ jeden sáček droždí oproti celé jedné kostce droždí čerstvého, vždy jsem byla přesvědčena, že sáček sušeného droždí odpovídá polovině kostičky

Zuza

11. 2. 2015 17:30

vypadá krásně, ale kde je droždí (vit.B), neměl by být prášek do pečiva, protože ten likviduje vit.B:-?:-!
zuza

jana

8. 2. 2015 09:55

Moje maminka také dělala bochánky a kynuté štůdly s droždím a práškem do pečiva, ovšem bez sádla. Určitě vyzkouším. :yes:

jarda Kadic jarda Kadic

6. 2. 2015 20:55

salve: teta byla od Písku;-)
Coleta : zaznamenáno:yes: Proto mi taky chutnají “Strakonické štrůdle“ od Yanulky:yes: ta je má taky se sádlem:-p

Coleta

6. 2. 2015 19:57

jarda Kadic:Jardo, já dávám taky jeden díl sádla. Dělám ze 750g hladké mouhy, 18 dkg tuku (máslo, sádlo), 3 vejce a 18 dkg cukru, 3/4 kostky kvasnic.

Sádlo dodá hebkost. A kvasnice doporučuji na váhu z toho je také lepší mazanec, vánočka. Já dělám ty těžké, miluji je.

salve

6. 2. 2015 19:55

jarda Kadic:já jsem z Budějc :-)

jarda Kadic jarda Kadic

6. 2. 2015 18:39

Vánoček a mazanců je tady víc.To však neznamená,že bych si tvůj recept neuložil a třeba na Velikonoce nezkusil:yes: láká mne tam to sádlo.Pokud si matně vzpomínám,tak moje teta v jižních Čechách taky dávala trochu sádla,a měla vánočky ,jako malované;-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: vánočka mojí maminky mazanec ze suseneho droždí velikonoční mazanec ze sušeného droždí mazanec se sádlem vánočka ze sádla vánočka ze sušeného droždí vánočka se sadlem kucharka pro dceru mazanec lehká vánocka mazanec susene drozdi kuchařka pro dceru vánočka mazanec ze sadla mazanec ze sadla velikonoční mazanec se sádlem recept na mazanec ze sušeného droždí domácí vánočka se sádlem vánočka se sádlem recept nejlepší nadýchaná vánočka mazanec sádlo mazanec se sušeného droždí

Suroviny: rozinky, rum, skořice, mléko, mouka hladká, droždí, vejce, cukr, cukr vanilkový, kůra citronová, sůl, máslo, prášek do pečiva, koření hřebíček, mandle sekané, bílek, mandle plátkové

TopRecepty.cz

Mazanec - vánočka mojí tchýně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N2jp