Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kaše z černé rýže s kokosovým mlékem

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

15. 10. 2014 06:59

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie5 185 kJ / 1 239 kcal
Bílkoviny20,35 g
Tuky34,90 g
Vláknina6,82 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 49 mg
Sůl0,17 g
Sacharidy207,50 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Černá rýže byla nedávno prohlášena za tzv. superfood (superpotravinu, potravinu nabitou vitamíny a minerály a cennými stopovými prvky). Na rozdíl od západního světa, který ji teprve pomalu objevuje, je na východě už dlouho známá. Tradiční čínská medicína ji doporučuje pro posílení funkce ledvin, proti anémii, pro zlepšení krevní cirkulace, léčbu cukrovky či posílení zraku.

Černá rýže obsahuje 18 aminokyselin, zinek, měď, železo a také celou škálu barviv a biologicky aktivních látek. Nejčastěji zmiňované jsou antokyaniny, které mají silné antioxidační schopnosti. Podle výzkumů obsahuje jedna lžíce otrub z černé rýže více antioxidantů než jedna lžíce borůvek, přitom má méně cukru, více vlákniny a více vitamínu E. Silné antioxidační a protizánětlivé působení je spojeno s protirakovinným účinkem. Díky vysokému obsahu vlákniny je účinná i v předcházení civilizačních chorob (včetně cukrovky, obezity či srdečních chorob).

Ještě malá poznámka na okraj – černá rýže není ve skutečnosti černá, ale tmavě fialová. A velmi ochotně se o svou fialovou barvu dělí se vším, co potká (s vodou, ve které se vaří, s utěrkou, do které otřeme kapku, s dřevěnou vařečkou…).

Zajímavé srovnání (převzato z http://www.organicauthority.com): ¼ šálku rýže (neuvařené) obsahuje:

Bílá rýže: 180 kalorií, 53 g sacharidů, 2 g vlákniny, 3 g bílkovin

Hnědá rýže: 170 kalorií, 46 g sacharidů, 2 g vlákniny, 4 g bílkovin

Černá rýže: 160 kalorií, 34 g sacharidů, 2 g vlákniny, 5 g bílkovin

Tip na vaření: rýži předem namočit, nejméně na hodinu, lépe na 12 hodin. Vařím ji pak ve stejné vodě, v jaké se namáčela, abych ji neokradla o cenné živiny. Na vaření rýže jako přílohy používáme cca 1.25 až 1.5 násobek vody. Vaříme-li sladkou kaši, kam přidáváme další mléko, jako u tohoto receptu, vystačí nám stejný objem vody jako rýže.

Inspirace: http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Black....

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

petram petram

12. 11. 2014 22:38

casino: Nádherná fotka, moc děkuju! Zvláštní, ta "moje" černá rýže nebyla nijak cítit. Je pravda, že jsem ji předem namáčela, ale to by asi na vůni nemělo mít vliv. A protože běžně vařím i jiné celozrnné druhy rýže, jsem na její větší tuhost zvyklá. Moc díky za vyzkoušení, komentář i fotku! :-K

casino casino

12. 11. 2014 20:57

No, aby mě náhodou z přemíry v rcp zmíněných, tělu prospěšných látek neporazilo, uvařil jsem tedy paralelně i kaši z bílé (loupané) rýže.
Že abych nebyl za kořena, tak když jsem téměř po hodině u plotny začal pomalu zapouštět kořeny, vařbu jsem ukončil neb jsem pochopil, že ta černá už měkčí nebude a nebude!
A jak chutnalo?
Chutnalo, chutnalo!!!
"černá" chutnala více než "bílá", která byla "vodová", protože použité kokosové mléko se více projevilo u "černé"
Pro mě je rcp přínosem i v tom, že vyhovuje zásadám DĚLENÉ STRAVY:yes:

A že to při vaření poněkud "voní"... Nu což! Nejen zelí taky "voní"...
Venku bylo 18°C nad mínusem a když paní casinová přišla domů, nasála nosem a spustila: "A zima je tady! Už zase se nám myše stahujó do baráku!":-D

henelie

23. 10. 2014 15:52

černou rýži jsem ochutnala a je boží, normálně rýži nejím, nechutná mi, ale tahle je fakt dost dobrá.:-*

petram petram

17. 10. 2014 06:44

Hrašuľka.Hráštek: Červenou rýži bych asi použila do stejných receptů jako černou, tj jako klasickou přílohu, na saláty a sladké kaše. Výživové parametry má ale o trochu horší, obsahuje méně bílkovin a více sacharidů (i když to není o mnoho).

Hrašuľka.Hráštek

17. 10. 2014 00:35

petram: Zatiaľ som sa k tejto ryži nedostala, ale viem kde ju kúpiť, hoci za 8x vyššiu cenu, ako v Rakúsku, ale chcem sa opýtať, či nemáš recept aj na červenú ryžu - má mať tie isté výživové parametre. Ináč, recept sa mi páči, keď bude ryža, určite vyskúšam :yes::yes::yes:

petram petram

15. 10. 2014 20:54

Nonya: Obávám se, že většina Čechů bohužel není otevřená ani Západu, ani Východu a drží se zuby nehty své zajeté klasiky. Ale pomaličku se to zlepšuje a to je hlavní. :-K

Nonya

15. 10. 2014 17:15

:yes: skoda vidis v cechas este nie su pripraveny na tuto vybornu ryzu co bola v minulosti len pre cinskeho cisara preto ma aj ine meno -zakaza ryza - forbiden rice-:-K
http://www.lotusfoods.com/index.php/products/whole...

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: cerna ryze černá rýže příprava příprava černé ryze černá rýže recepty cerna rýže recept sladká kaše v minulosti recept na černou ryzi sladká rýže s kokosovým mlékem recept černá rýže s kokosem fialová rýže jak se vaří kaše z ryže hnědá červená černá a fialová rýže jak uvařit černou rýži ryže z mlekem sladka ryže s mlekem sladka černa ryze sladká cerna rýže recept recept na kasi z ryze kaše v kokosovém mlece sladká rýže s kokosovým s mlékem

Suroviny: rýže, mléko kokosové, kokos strouhaný, sladidlo

TopRecepty.cz

Kaše z černé rýže s kokosovým mlékem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/30MO