Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezový sirup z květů černého bezu-kosmatice

Černý bez je v Česku velmi rozšířený. Jeho květy můžeme použít na přípravu sirupu, který kromě skvělé osvěžující chuti potěší i léčivými účinky. Může pomoci například při nachlazení a bolestech v krku.

Hodnocení receptu je 5,0 (21×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 10 min + 48 hodin louhování

80 min (70 min příprava + 10 min tepelná úprava, + 48 hodin louhování)

27. 5. 2014 15:41

Suroviny pro 7 litrů

7 litrů

7,5 litru

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie101 210 kJ / 24 191 kcal
Bílkoviny3,78 g
Tuky2,16 g
Vláknina12,42 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 22 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy6 032,94 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Bezový sirup konzumujeme naředěný chladnou obyčejnou, nebo minerální vodou. Je taktéž lahodný, když dáme do 200 ml sklenky/hrnku cca 50 cl sirupu, přidáme plátek citronu, plátek čerstvého zázvoru a zalijeme horkou převařenou vodou.

Také se v malém kastrůlku dá silným varem zredukovat potřebné množství nenaředěného sirupu na konzistenci medu a buď ho použít při nachlazení, nebo jako chuťovku na polití palačinek.

Vyzkoušela jsem již hodně druhů bezinkových sirupů, ale vrátila jsem se ke svému receptu, který nám moc chutná. Když se použije opravdu velké množství květů a když se podaří nasbírat v období, kdy je plný pylu, pak chutná opravdu moc dobře.

Sklenice se sirupem mám uloženy v panelákovém střešním bytě v komoře i 9 měsíců a nikdy se sirup nezkazil.

Někdy se stane, že se ve sklenici při delším uskladnění udělá slabý, nažloutlý kal. Ale to je od pylu a stačí před použitím sklenku obrátit vzhůru dnem a protřepat.

Odkaz na kyselinu citronovouhttp://www.oetker.cz/cz-cs/nase-produkty/zavarovan...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Anna Kocikova Anna Kocikova

24. 6. 2014 16:43

salvagie:omlouvám se,že jsem hned neodpověděla,byla jsem delší dobu mimo internet:-)Ale vidím,že mě Špagetka zastoupila a odpověděla za mě;-)Při rozvařování cukru se to opravdu musí skoro pořád promíchávat ode dna,aby se cukr nepřichytil a dobře se rozpustil.

spagetka spagetka

15. 6. 2014 12:20

salvagie: chyba je v buď množství vody a cukru. Pokud jste dala větší množství, než se rozpustilo ve vodě, voda to už nezvládla a vytvoří se krusta. Nebo jste velmi špatně a nedokonale cukr rozmíchala, prostě zůstal nerozpuštěný a přichytil se na dno.
Spíš bych řekla, že platila ta druhá varianta.

salvagie

15. 6. 2014 11:37

Dobrý den , tento recept jsem zkoušela ale byl problem ze vychladly cukerny roztok po svarení ve spodu hrnce udělal tlustou cukernou tvrdou krustu a ted nevim co s tim.Na povrchu zustal hustý tak jak to asi ma byt. Nevite někdo co s tim a nebo nestalo se Vam to. Bude ráda za jakoukýkoliv názor - třeba pro přístí bezinkový sirup. Jestli se budete chtit podelit tak na salvagie@gmail.com.Hezký den všemhttp://www.toprecepty.cz/recept/39365-bezovy-sirup...

Anna Kocikova Anna Kocikova

7. 6. 2014 07:51

Magda:Magdi,aby na květech zůstalo co nejvíce pylu,tak květy neomývám.Když na některém vidím mušku,tak pouze zlehka otřepnu.Může se stát,že nějaké maličké breberky v květech zůstanou,ale stejně se pak vše vymačkává přes plátýnko,tak to v něm zůstane a hotový sirup je čistý:-)

Magda

6. 6. 2014 23:15

Aničko, omýváte květy bezinky před naložením?Děkuji.

Anna Kocikova Anna Kocikova

5. 6. 2014 21:37

AniCiz:Aninko,ani nevíš,jakou mám radost:-*Moc Ti děkuji za vyzkoušení a milý komentář:-K:-K
Ta váha květů je taková"vachrlatá"co se do počtu týče;-):-))Ale hlavní je,aby jich bylo přes 100ks.Je to pak ve výsledku hodně poznat.Šťáva je voňavá po bezu,není to taková sladká,jalová chuť:-)
Ani,manžel musel natrhat květy ještě na jednu várku...měla jsem dvě a už jsou 4litry v tahu:-8Sice už musel hodně vybírat,protože bez už u nás dokvétá,ale snažil se:-D

AniCiz

4. 6. 2014 20:08

Drahuško,moc děkuji za senzační recept..:-K:-K:-K:-K,při sběru jsem počítala květy,ale výsledná váha byla nižší..přesto je sirup vynikající,:-*:-*:-K:-K:-K:-K,bod jsem dala hned ,když jsem viděla Tvé nádherné fotky(jako vždy)

Anna Kocikova Anna Kocikova

3. 6. 2014 21:07

lenka:Leni,také děkuji,že jsi receptík z tolika květů vyzkoušela;-):-KJe krásně voňavý a chuťově opravdu dobrý:-)

lenka

3. 6. 2014 14:14

Děkuji.. už se mi louhuje, dnes doděláme. Moc nám šťáva chutná, připomíná mi moje dětství.. jinou šťávu jsme neměli:)):-K:-K

Anna Kocikova Anna Kocikova

29. 5. 2014 12:48

lenka :Leni,vyluhovaná šťáva(cca 3litry)se nevaří. Pouze se promíchá s chladnou cukrovou vodou,kterou si uvaříte ze 2litrů vody a 6kilo cukru ten den,kdy budete sirup dokončovat:-)

suslajda::-K

Danca::-KDanuš,já sirup také používám místo cukru k oslazení čaje:-p

Děkuji všem za zájem:-K

lenka

28. 5. 2014 21:40

chtěla jsem s zeptat, vyluhovanou šťávu nevaříte? děkuji lenka:-))

Danca Danca

28. 5. 2014 20:14

My sirupy moc nepoužíváme, ale tento udělám, je to určitě výborná medicínka:-!:-p:yes:

suslajda suslajda

28. 5. 2014 13:23

Určitě výborné, Drahuš nádherná fotka. Příští rok vyzkouším u nás už bez odkvetl:yes::yes:

Anna Kocikova Anna Kocikova

27. 5. 2014 20:21

Děkuji za komentáře i upozornění:-K
Není to překlep. Při použití 130ks květů opravdu dávám 6kg cukru.
Díky upozornění jsem si až teď všimla,že mi v surovinách vypadly 3litry převařené vody, které jsem níže v postupu uvedla:-8
Moc se omlouvám a hned to jdu dopsat:-)

magdalenka magdalenka

27. 5. 2014 19:23

maris: bude to preklep, ja dávam na 1 liter vody 1 kg cukru...

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: sirup z bezových květů sirup z cerného bezu bezový sirup bezový sirup recept výborný bezový sirup recept recept na bezový sirup s citronem bezový sirup s kyselinou citronovou sirup z bezového květu bezovy sirup za studena černy bez sirup sirup z květu černého bezu za studena sirup z bezových květů recept kvet cerneho bezu sirup z bezů bezový sirup bez cukru sirup z květů černého bezu sirup z květu černého bezu recept květy z černého bezu sirup sirup z černého bezu za studena výroba bezinkového sirupu

Suroviny: květy černého bezu, kyselina citronová, citron, cukr krupice

TopRecepty.cz

Bezový sirup z květů černého bezu-kosmatice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lVvg