Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezový sirup z květů černého bezu-kosmatice

Černý bez je v Česku velmi rozšířený. Jeho květy můžeme použít na přípravu sirupu, který kromě skvělé osvěžující chuti potěší i léčivými účinky. Může pomoci například při nachlazení a bolestech v krku.

Hodnocení receptu je 5,0 (21×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 10 min + 48 hodin louhování

80 min (70 min příprava + 10 min tepelná úprava, + 48 hodin louhování)

27. 5. 2014 15:41

Suroviny pro 7 litrů

7 litrů

7,5 litru

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie101 210 kJ / 24 191 kcal
Bílkoviny3,78 g
Tuky2,16 g
Vláknina12,42 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 22 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy6 032,94 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Bezový sirup konzumujeme naředěný chladnou obyčejnou, nebo minerální vodou. Je taktéž lahodný, když dáme do 200 ml sklenky/hrnku cca 50 cl sirupu, přidáme plátek citronu, plátek čerstvého zázvoru a zalijeme horkou převařenou vodou.

Neředěný sirup se dá při nachlazení a nemocných průduškách užívat 5x za den jednu lžíci.

Také se v malém kastrůlku dá silným varem zredukovat potřebné množství nenaředěného sirupu na konzistenci medu a buď ho použít při nachlazení, nebo jako chuťovku na polití palačinek.

Vyzkoušela jsem již hodně druhů bezinkových sirupů, ale vrátila jsem se ke svému receptu, který nám moc chutná. Když se použije opravdu velké množství květů a když se podaří nasbírat v období, kdy je plný pylu, pak chutná opravdu moc dobře.

Sklenice se sirupem mám uloženy v panelákovém střešním bytě v komoře i 9 měsíců a nikdy se sirup nezkazil.

Někdy se stane, že se ve sklenici při delším uskladnění udělá slabý, nažloutlý kal. Ale to je od pylu a stačí před použitím sklenku obrátit vzhůru dnem a protřepat.

Odkaz na kyselinu citronovouhttp://www.oetker.cz/cz-cs/nase-produkty/zavarovan...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

IvanaK

13. 6. 2020 00:05

Dekuji za pekny recept, cukru jsem dala jen 4 kg a je vyborny! Bodik pridan:yes:

Anna Kocikova Anna Kocikova

12. 6. 2017 17:33

Monika: Děkuji za vyzkoušení a komentář:-KLetos se mi ta cukrová krusta udělala také:-(

Monika

8. 6. 2017 11:34

Dobrý den, letos jsem zkusila tento sirup, protože jsem nemohla najít můj původní recept. Je opravdu výborný, jediné co bych tomuto receptu vytkla je, že když jsem rozvařila cukr s vodou tak v tak malém množství vody mi ten cukr při vychladnutí ztuhnul, že nešel ani míchat a na povrchu se udělala cukrová krusta. Musela jsem lehce zahřát, aby to povolilo a pak vmíchat bezovou vodu. Příště to vyřešim stejně jak jsem to dělala do teď, a to, že cukr vmíchám do celé dávky. Chvíli mu sice trvá než se rozpustí, musí se během dne občas promíchat, ale přijde mi to lepší. Jinak do flašky pod víčko dávám trochu slivovice, aby se sirup nezkazil.

Anna Kocikova Anna Kocikova

11. 6. 2015 18:01

mika59:Jana Remkova: Děkuji:-K:-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

11. 6. 2015 10:11

:yes::yes::yes:

mika59 mika59

10. 6. 2015 16:55

Anna Kocikova: Ty jsi šikovná ta fotka je úžasná:yes::yes:;-)

Anna Kocikova Anna Kocikova

10. 6. 2015 16:47

Druhá letošní várka je opět v lahvích a další se bude připravovat večer:-)

Anna Kocikova Anna Kocikova

7. 1. 2015 20:49

brukyt:V receptu by chyba být neměla už jen z toho důvodu,že není opsaný od nějakého"kreténa"z webu,ale gramáže surovin jsou podle mne,tak,jak sirup děláme u nás doma:-)
Pro informaci jsem přidala poslední fotografii včera načatého sirupu,který jsem loni dělala opět zastudena a naplnila do petlahví(tentokrát jsem neměla sklo).
Ani po 7měsících není zkvašený,jen v petce kousek od hrdla je vidět kroužek od pylu:-)

brukyt

14. 8. 2014 11:05

PETRA: Chyba není ve Vás, ale v receptu. Recept na tento sirup všichni na webu opisují od jednoho kreténa , který jej tam vložil v domnění, že tomu rozumí. Nemůžete dělat sirup zastudena. Poměr vody a cukru je 1:1. Svařit min. 5 minut. Láhev i víčko sterilizovat. Chemii vynechte. Přeji příjemný den.

Anna Kocikova Anna Kocikova

22. 7. 2014 18:18

PETRA:Peti,tak to jste už letos druhá,které tento sirup zkvasil:-SMohu poradit pouze jedno-všechen sirup chvilku převařit,přidat konzervant Petol-kyselina sorbováhttp://www.zbozi.cz/vyrobek/kyselina-sorbova-2-g-p...(množství nadávkovat podle návodu na obalu)a ještě horké opatrně přelít do skleněných lahví,nejlépe půllitrových.Pak vždy každou načatou láhev do spotřebování nechat v lednici.
Já mám všechen sirup v plastových 1a1/2 litrových petkách.Načatou mám na kuchyňské lince,kde celý den svítí sluníčko a zbytek je v komoře v panelovém bytě.Toto se mi ještě nestalo a věřte mi,velice mě to mrzí;-(
Přijměte,prosím,mou omluvu,ale ta Vám moc nepomůže:-SVyzkoušejte tu kyselinu:yes:

PETRA

22. 7. 2014 18:02

Asi mi zkvasil?Nemá se ještě zavařit ve sklenicích,proč se mi to stalo?:-O

Anna Kocikova Anna Kocikova

29. 6. 2014 11:59

lenka :Leni,moc mě to mrzí:-(ale jsem ráda,že ta druhá,méně sladká várka vyšla a že jste na recept nezanevřela:-)Děkuji:-K

lenka

27. 6. 2014 21:38

Dobrý den, sklenice jsem měla různě ve sklepě, v lednici i v lince z té jedné várky zkvasili všechny... také mi to nejde na rozum a to jsem je i zavařila.. dnes jsem dodělala poslední a ta vypadá dobře dala jsem opět méně cukru.. tak uvidíme, na mě je toho cukru moc. Každý máme rád něco jiného i tak moc děkuji za tip:))

Anna Kocikova Anna Kocikova

25. 6. 2014 20:12

lenka :Leni,zdravím Vás:-KMusím říci,že mě to moc mrzí,že sirup zkvasil:-/Nevím,jestli to může být tím menším množstvím cukru,protože já dávám už hodně let pořád stejné množství.Méně cukru jsem ještě nikdy nedávala.Sirup je sice sladký,ale není problém ho dát do sklenice v menším množství a vodou naředit podle chuti.
Neměla jste sklenice třeba někde v teple,nebo na kuchyňské lince:-?

lenka

25. 6. 2014 14:02

Dobrý den,
nakonec jsem udělala várky, na mě je to tedy moc sladké a to jsem těch květů měla kilo. dala jsem méně cukru a teď je to ono. Jen jsme se vrátili z dovolené a várka mi zkvasila.. kde jsem udělala chybu?:-// ta první moooc sladká vydržela, že by to bylo tím cukrem? děkuji za odpověď lenka:-8

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: sirup z bezových květů sirup z cerného bezu bezový sirup bezový sirup recept výborný bezový sirup recept recept na bezový sirup s citronem bezový sirup s kyselinou citronovou sirup z bezového květu bezovy sirup za studena černy bez sirup sirup z květu černého bezu za studena sirup z bezových květů recept kvet cerneho bezu sirup z bezů bezový sirup bez cukru sirup z květů černého bezu sirup z květu černého bezu recept květy z černého bezu sirup sirup z černého bezu za studena výroba bezinkového sirupu

Suroviny: květy černého bezu, kyselina citronová, citron, cukr krupice

TopRecepty.cz

Bezový sirup z květů černého bezu-kosmatice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lVvg