Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený

Louka plná rozkvetlých pampelišek. To přímo vybízí k přípravě pampeliškového medu, ze kterého můžete po zředění vodou připravit osvěžující nápoj, nebo jej využijete jako sladidlo do čaje. Med je navíc vhodný při nachlazení.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 110 min bez doby louhování

120 min (10 min příprava + 110 min tepelná úprava, bez doby louhování)

2. 5. 2014 15:30

Suroviny pro 4 litry

4 litry

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie42 371 kJ / 10 127 kcal
Bílkoviny2,52 g
Tuky1,44 g
Vláknina8,28 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 27 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 521,96 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Někdo doporučuje květy pampelišek předem proprat, kvůli broučkům, ale tím si vymyjete i pyl. Já to nedělám, stejně pak vše pořádně přecedím. A když budete sbírat pampelišky po dešti, tak po nich broučci ještě nepolezou. Sirup není moc hustý, rozhodně ne jako pravý med. Hustotu si můžete nejlépe testovat tak, že si trochu kápnete na talířek a necháte vychladnout.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Buchyna Buchyna

17. 5. 2021 10:58

Dobrý den,
oprané pampelišky a další ingredience se napřed nechá vyluhovat a druhý den se přecedí a potom vaří s přidáním cukru. Dělám už přes 30 let a je výborný. Vařím 1,5 hod. i více, dle toho, jak chcete mít med hustý.

Kacka Z.:

casino casino

29. 4. 2020 19:56

Kacka Z.

29. 4. 2020 18:52

:-) Holky vařilky, mám asi hloupý dotaz, ale 80minut vařit, to mi chcete říct, že tam něco z těch vitamínů zůstane, nebylo by lepší třeba spíš přihřát a do druhého dne louhovata a pak možná tak při nandání cukru 10 min nanejvejš.. přijde mi to trochu nešetrný.. dělá tento med někdo jen s přihřátím do varu a hned odstavit.. lze to i takto? ted jsem se něj pustila, jen jsem dala vodu a zapla sporák možná tak do 50stupnů a nechávám louhovat a za chvilku znova přihřeju.

Jitkaprem

11. 5. 2017 11:39

Ivana Ch: Zaujalo mne, že děláte med ze smrkových výhonků, postupujete stejně jako u pampeliškového?

Jitkaprem

11. 5. 2017 11:37

Tento recept mě zaujal na první přečtení:-), hned jsem se do něj pustila. Je vážně vynikající a ty smrkové výhonky v něm nádherně voní už při vaření. Rozhodně stojí za vyzkoušení.:yes:

Veronika

3. 10. 2016 14:34

Zdravím mám takový dotaz na jaře jsme delaly pampeliškový med a dnes při otevření je na povrchu podle mne vystoupnuty pyl, ale babička má obavy jestli to není plíseň. Podle mne je to pyl, plíseň vypadá jinak, ale raději se chci zeptat jestli to tam mivate také. Děkuji za odpověď.

zuzkabaricikova zuzkabaricikova

21. 4. 2016 15:33

Výborný recept - už se na něm pracuje.:yes::yes::yes:

Jules

3. 5. 2014 21:03

Pupavovy medik robievam, tento rok boli 3 davky, nasla som krasnu luku, kde nie su auta, takisto zbieram po dazdi a chrobaciky nie su. Nazbierane mam za 10 min, naozaj je to rychlo. Nie je to sice pravy med, ale skvely na nadchu a kasel v zimnom obdobi, alebo ako sladidlo. Hel - tvoje vylepsenie je velmi zaujimave,tie bylinky pomahaju pri prechladnuti takisto, urcite vyskusam. Dik za tip. Posielam bodik

Majka8

3. 5. 2014 15:13

Hel..:V tom případě zasloužíte metál za úderníka roku:-DVůbec si neumím představit že bych to zvládla za tak krátkou dobu a už vůbec ne se svým psem;-)

Hel..

3. 5. 2014 08:11

Majka8: 400 pampelišek se zdá hodně, ale není to žádná dřina, nebojte se ;-) Já to nasbírala ve vojenských podmínkách (s 1,5 ročním synem, psem a těhotná) za 10 minut :-D Tak žádný strach ;-)

Jiří Rokyta

3. 5. 2014 05:29

Není špatný, bohužel je tam moc cukrů, není nad včelí.

Majka8

3. 5. 2014 01:03

Krásný recept:yes:tisknu....jen nevím,kdo nasbírá 400 pampelišek,já to rozhodně nebudu:-//holt doma mají rádi,tak je vyšlu:-D jestli se zadaří a vyrobím dám vědět.

pipre pipre

2. 5. 2014 19:15

Pampeliškový med jsem kdysi dělávala, hlavně, když byly děti malé. Ale tento může být vynikající:yes:+

Ivana Ch

2. 5. 2014 18:45

Téda ten musí být báječný,taky jsem dělávala pampeliškový med, ale bez kopřiv, smrkových výhonků a i bez máty. Teď už ho nedělám, mám hodně včelího medu. Dělala jsem i samotný medík ze smrkových výhonků, ten nám chutnal strašně moc, ale nespotřebovala bych ho.:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K

Anna Kocikova Anna Kocikova

2. 5. 2014 18:23

Medík podle uvedených surovin musí být vážně moc dobrý:-p:yes::yes:
Škoda,že u nás už pampelišky odkvétají:-SI ty smrkové výhonky jsou už přerostlé...
Máš velice krásné foto:-K

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: med z pampelišek za studena pampeliškový med od babičky pampeliškový med za studena pampeliškový med recept za studena pampeliškový med recept od babičky pampeliškový sirup recept za studena pampeliškový sirup za studena kdy sbírat pampelišky na med pampeliškový med s pomerančem med z máty smrkový med za studena recept pampeliškový med bio pampeliškový med se smrkovými výhonky pampeliškový med s kopřivou pampeliškový med pomeranč maminčiny recepty pampeliškový med pampeliškový med pampeliškový med s na pomerančích pampeliškový med zastudena jak zředit pampeliškový med

Suroviny: květy pampeliškové, citron, pomeranče, kopřivy, smrkový v ýhonek, voda, cukr, máta

TopRecepty.cz

Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/67XN