Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Znojemský" nálev na okurky

Znojemské okurky - okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu - jsou výborné k masu, zapečeným těstovinám, nebo například na chuťovky. Připravte je podle tohoto receptu a určitě vám budou chutnat.

Hodnocení receptu je 4,7 (16×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 37 min Doba tepelné úpravy: 23 min

60 min (37 min příprava + 23 min tepelná úprava)

15. 8. 2014 11:46

Suroviny pro 10 kusů

10 kusů

10 sklenic o objemu 0,7 litru

Nutriční hodnoty

Energie2 677 kJ / 640 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 40,02 g
Sůl100,00 g
Sacharidy160,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

JanaDorazinova JanaDorazinova

16. 8. 2014 11:05

Bahula: No, už jsem ten cukr dala, jak jsem dala, a budu zvědavá, jaké budou :-)

Bahula Bahula

16. 8. 2014 07:28

Jana Remkova: Nakládám okurky stejným způsobem, pouze dávám jenom 12 dkg cukru, více cibule a kopru a místo křenu bobkový list. V tomto nálevu vydrží okurky 3 roky a jsou stále dobré.
Výborná je v tomto nálevu červená kapie. Kapii s cibulí dám do sklenic, zaliji horkým nálevem, do kterého předem přidám trochu oleje.

Vlasta dostálová

16. 8. 2014 02:05

Už jsem to tu k nějakému receptu na nakládání okurek psala, že jsem si jako malá holka vystřihla recept na znojemské okurky ze Zemědělských novin. Ten používáme více jak 50 let a už to dávno přebrala i má dcera. je to velmi dobrý návod a začaly ho používat i mé kolegyně a používají se zdarem i na zeleniny, či nakládané zelí do paprik a případně tam přidají lžíci či dvě oleje. Takže: 3,8 lt vody, do toho 1,2 lt 8% octa, 30 dkg cukru, 16 dkg soli, 50 koleček sacharinu. Vše nechat přejít varem a pak dle uvážení s tím zalévat okurky již připravené ve sklenicích.Na dno sklenic se dávají ještě nějaká ta kolečka cibule, mrkve a dvě křenu, lžička hořčičného semínka, tři hřebíčky, dva bobkové listy a někdo i několik kuliček pepře. Samozřejmě i snítka kopru. Je to velmi lahodný nálev a okurky jsou z toho jedna radost. Ovšem měli bychom toho nakládat úměrné množství, které by se v jedné sezoně spotřebovalo a nekupit staré okurky ve spíži několik let. Ty pak ztrácejí barvu a nepůsobí už tak chutně jako ty čerstvě naložené. Steriluju to ve staré malé pračce /zalité nad víčka st. vodou/ na 85 st. a 27 minut. Dbát na to, aby se to nevařilo, protože tou vysokou teplotou to změkne. Letos byly další návody na okurky i v Zahrádkáři. Ty byly snazší, protože se to dávalo hned do sklenic a bez svaření.

Navir Navir

15. 8. 2014 20:39

hosta: Jituš, to máš fakt :yes: Jak je špatná okurka, tak to jde do kopru ... :-// No, kdysi jsem nezavařovala (nesterilizovala), ale dneska raději jo, možná je to tou chemií v okurkách či co... :-//:no:

hosta hosta

15. 8. 2014 20:34

Navir: Pokud je špinavá okurka, nepomůže ani sterilizace, špatné víčko ani moc nevadí - s tímto nálevem se běžně nakládalo pod celofán. U těchto okurek - nesterilovaných - se mi to nikdy nestalo, aby se zakalily a to prosím dávám cukerin i cukr . To že po letech již nejsou tak křupavé je myslím způsobeno právě tím převařením, je ale fakt, že více než dva roky mi nevydržely:-))

Navir Navir

15. 8. 2014 20:23

Danca: Danco, máme téměř "totožný" recept na okurky a nám se to stalo jednou taky, že se to zakalilo. Od té doby raději sterilizujeme;-)Může se stát, že je špatné víčko, někde špatně opraná okurka, či nějaký jiný moribundus, zkrátka - jistota je jistota ;-)

Danca Danca

15. 8. 2014 20:16

zuzun: jak jsem napsala: nestalo se mi, že by se mi jediná sklenice zakalila...Možná je to náhoda, ale já mám s tímto způsobem jen dobrou zkušenost. Jiný lák jsem ovšem nezkoušela, opravdu jen s Dekem a umělým sladidlem. Sice to není úplně "trendy", ale myslím si, že tak malé množství nemůže nijak zásadně uškodit. vždyť těch okurek nejíme denně na kila;-):-)Nejsem si jistá, ale to měknutí po delší době by mohlo být možná způsobeno použitím cukru..?:-S

Navir Navir

15. 8. 2014 20:00

zuzun: No, my je před několika lety taky nezavařovali, ale jestli je to okurkama nebo rukama, před pár lety se začaly kalit a od té doby je teda sterilizujeme a musím říct, že od té doby ani jedna špatná :yes: Tak já jsem tedy pro sterilizaci - ale to je jenom můj názor :-)

zuzun

15. 8. 2014 19:57

Fakt neni treba sterilovat???:-O Nasi je delaji jen se sladidly, takze zadny cukr, to je posusnanicko bez vycitek, ale asi kvuli tomu se to sterilovat musi. Mimochodem, rodice ty letosni okurky nesnedi vsechny, jsou tam okurky treba z predeslych dvou i tri let. Ty uz jsou mekke, ja nejsem vetsinou doma, tak se to proste nesni a zustava to ve skrini. Nejde s tim neco udelat aby nemeky ani po letech?

Danca Danca

15. 8. 2014 19:12

Do podobných jsem přidala svůj osvědčený recept. Nezavařuji, jen zalévám horkým nálevem a okurčičky jsou super.Letos už mám ve špajzu 50 sklenic...:-8:-)). Loni jsem tak udělala i zelný salát a taky byl výborný:-p;-):-K

Navir Navir

15. 8. 2014 18:58

Jana Remkova: Jani, ještě jednou se omlouvám :-8 Taky dáváme feferonky, taky rádi ostřejší :-p:yes: Ale raději jsem to sem ani nepsala :-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

15. 8. 2014 18:54

Navir: Stává se. Já nedávám vínové listí:-D, pokud mám, tak dávám pod kysané zelí, do okurek ne. Do okurek už léta dávám cibuli, křen, kopr, mrkev, česnek a čili papričku, zhruba půlku, podle síly. Máme rádi pikantní;-)

Navir Navir

15. 8. 2014 18:14

spagetka: Jéjda, vidíš, já mrkla na fotku a na recept a unikl mi "pravý" autor :-D

spagetka spagetka

15. 8. 2014 18:02

Navir: Ivi, jana přidala fotku, recept není její, ale máš pravdu, zřejmě překlep. Opravím.

Navir Navir

15. 8. 2014 17:53

Jana Remkova: Jani, do sklenice asi křen, ne? V receptu máš do sklenice dát 2x kopr :-D

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: nalév na okurky znojemský lák na okurky rychlokvašky v sladkokyselém nálevu nakladani okurek lák na znojemské okurky nalev na okurky s dekem nakládání okurek deko okurkový nálev nakládané okurky bez zavařování lák na zavařování okurek doba zavařování okurek doba sterilizace okurek nakládání okurek bez sterilizace znojemský lak nalev na okurky recept zavařování okurek znojemské zavařovani znojemské okurky nakládání okurek bez zavařování nalev do okurek znojemské kvašáky

Suroviny: voda, ocet, deko, cukr krystal, sacharin, okurka čerstvá, mrkev, cibule, křen, kopr

TopRecepty.cz

"Znojemský" nálev na okurky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B7m2