Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvový džus

Lahodný mrkvový džus, který je doslova plný vitaminu C a spousty dalších prospěšných látek, můžete připravit v pohodlí vašeho domova. Není to nijak složité a navíc je o dost levnější, než kupovaný.

Hodnocení receptu je 5,0 (19×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 25 min

40 min (15 min příprava + 25 min tepelná úprava)

13. 6. 2014 16:41

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie490 kJ / 117 kcal
Bílkoviny2,76 g
Tuky1,02 g
Vláknina8,49 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 127 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy19,98 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Zachutnal mi kupovaný mrkvový džus, ale jeho složení mě od další koupě odradilo, spousta cukru, konzervantů, jablek a jen minimum mrkve. Hledala jsem proto recepty, jak si džus připravit doma. To, co jsem našla, mě ale moc neoslovilo, všude se mrkev vařila spolu s citrusy, čímž se zničil téměř všechen vitamin C. Následně se přidával na půl kila mrkve kilogram cukru a kyselina citronová a další lahůdky. Tak jsem trochu zaimprovizovala. Bylo prokázáno, že mrkev je zdravější vařená než syrová. Syrová mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, ze kterých tělo dokáže přeměnit na vitamin A jen 25 % beta-karotenu. Při vaření mrkve se stěny buněk narušují, a pokud vařenou mrkev podáváme jako součást jídla obsahujícího tuk, dokáže tělo vstřebat víc než polovinu beta-karotenu. Proto jsem přidala i kapku oleje. Citrusy naopak obsahují vitamin C, který se vařením ničí, proto jsem je přidala až na závěr. A pokud se džus spotřebuje do dvou dní, není třeba přidávat žádné konzervanty. Co se týká přidávání cukru, tentokrát jsem zvolila stevii, ale nebránila bych se ani třtinovému cukru nebo medu.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

JanaDorazinova JanaDorazinova

13. 6. 2014 22:06

spagetka: Dobře, ale tos ho dala hned, jak jsi čaj zalívala, nebo ty lístky nějak pomačkala..??

maja

13. 6. 2014 21:22

Super nápad na zdravý nápoj, určitě vyzkouším.:yes:

spagetka spagetka

13. 6. 2014 21:19

Jani, já do loňska používala stévii, ale zašla mi a novou jsem ještě nepořídila. Ono záleží na tom, jak moc jste zvyklí na sladkou chuť. Nám do půllitrového hrnku čaje stačily 2 lístky

JanaDorazinova JanaDorazinova

13. 6. 2014 20:53

spagetka: No, já bych zkusila stévii, mám ji v květináči, takže rostlinku. Jen se přiznám, že nevím, jak ji používat. Dala jsem ji Láďovi do čaje a neosladilo to, ale samotný lístek je sladký až až.

spagetka spagetka

13. 6. 2014 16:44

Ukládám, já kápnu tekuté sladidlo, líbí se mi to ;-):-p:yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: mrkvový džus mrkvovy dzus recept domácí mrkvový džus džus z mrkve recept na mrkvovy dzus mrkvový juice mrkvový džus s pomerančem mrkvovi dzus mrkvovy napoj vimcojim.cz jak udelat dzus mrkvovydzus lepek wikipedie dzus s mrkve mlynekpodlahy recepty mrkvovy dzus recept mrkvovy džus stava s mrkve mrkvovy jujce nejlepší mrkvový džus

Suroviny: mrkev, pomeranče, citron, cukr, olej, voda

TopRecepty.cz

Mrkvový džus

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mmo5