Domácí šunka z vepřového plecka
Opravdu poctivou šunku, plnou masa, můžete připravit v pohodlí vašeho domova. S naším podrobným receptem to zajisté zvládnete, není to tak složité, jak se na první pohled může zdát.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 4 912 kJ / 1 174 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 199,00 g |
Tuky | 42,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 650 mg |
Sodík | 3,70 g |
Sůl | 9,00 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 1. 2017 22:08
Souhlasím s panem Tomem.Lidé odsuzují Pragandu, ale vůbec jim nevadí že ji konzumují v sýrech, uzeninách, jogurtech a vůbec v 90% vyrobených uzenin.Jinak glutamany, jsou zvýrazňovači chuti , tak že i v hotových jídlech, polévkách.Kdo chce ať si je dá , nebo naopak.
Zdraví Vás Milan P.
Zdraví Vás Milan P.
14. 11. 2015 17:40
Bylo mi doporuceno pridat mlete maso, ab byly co nejmensi dirky a dutiny
4. 1. 2015 12:31
Dobrý den,dělal jsem už dom.šunku po čtvrté a těď naposledy těžký propadák.Vše jsem dělal dle pokynů zkušených,ale ouha,šunka se drolí je suchá jak troud po dvou hod.vař.trochu syrová(musel jsem ji znovu zabalit a dovařit.Po uvaření z ní vyteklo mnoho vody,po druhém znovu.Prostě se stala někde chyba.Musím přiznat,že jsem použil vepř.maso z kýty,jestli je to tím.Pragandu nepoužívám,dávám dvě žlíce soli a jednu práš.cukru na kilo.
2. 9. 2014 16:41
janatka:Děkuji za foto.
26. 8. 2014 15:47
Tak jsme také vyzkoušely dom.šunku.Mám také malinké mezírky,ale na chuti to neubralo,byla to nová zkušenost vyzkoušet něco jiného.Jinak nám chutnala.Pragandu jsem nepoužila.
17. 2. 2014 08:25
Majka8: Já mám za to, že řeznická sůl a praganda je to samé. Na pytlíku je napsáno: Praganda - řeznická solící nakládací směs. V obsahu nejsou dusičnany ale dusitany. Obsah pragandy je 98% kuchyňská jedlá sůl, obsah dusitanu sodného max 0,3%, dextroza a škrobový sirup. Někde jsem četl článek o tom, že když se nakládá maso na uzení, tak při naložení do normální soli na cca 6 - 8 týdnů vznikne v mase daleko víc svinstva než když je to naložené 10 - 14 dní v pragandě. Kdybych chvíli hledal, asi bych to našel.
14. 2. 2014 19:40
Tom:Tome já opravdu začala doma experimentovat se vším možným,jezdím si několik km do statku pro mléko,vypěstuju na chalupě co se dá,takže už i kečup tvořímS SNAŽÍM SE VYVAROVAT TĚCH ŠMEJDŮ CO SE PRODÁVAJÍJeden dotaz bych ale měla,dozvěděla jsem se,že je řeznická sůl bez dusičnanů a Praganda je něco jiného,tak nevím,net jsem prohlédla,jenže jsem s toho jelen
14. 2. 2014 10:13
Majka8: Však jsem psal, ať to neberete na sebe. Byl to příklad. Několikrát jsem se s tím setkal. Někdo se prsil, jak si doma dělá vlastní a zdravý např. sirup. Chlubil se jak je bez éček, ale že pak pozře něco jako kupovaná ketchup, nebo mleté párky a bůh ví co, to už mu nevadilo. Pokud tedy tvoříte svoje produkty ve velkém, jsem rád a držím palce. Taky tvoříme. Ale narovinu říkám, i když jsem nechal maso nakrájené na kostičky jen v obyč soli téměř 5 dní, šunka neměla barvu ani dobrou chuť. Čili troška pragandy to vyřeší.
Tak se nezlobte, že jsem se před tím tak rozepsal. Klidně si můžeme po meilu vyměnit zkušenosti.
Tak se nezlobte, že jsem se před tím tak rozepsal. Klidně si můžeme po meilu vyměnit zkušenosti.
13. 2. 2014 20:41
Tom:Nebudete věřit,ale opravdu i sýry jsem se naučila dělat doma,paštiky taky,vepřová konzerva doma zavařená nemá chybu.Když nevíte,tak se raději nerozepisujteDomácí šunka šedáKde jste na to přišel
13. 2. 2014 14:42
Dnes mi přišel šunkovar, tak zkusím jejich recept http://www.domaci-sunkovar.cz/recept-na-domaci-sun..., ale i řezník mi říkal, že aspoň trošku pragandy je nutnost. Prý ani ne pro barvu, ale pro chuť.
No uvidíme. Napíšu pak, jak to dopadlo
Šunce zdar
No uvidíme. Napíšu pak, jak to dopadlo
Šunce zdar
13. 2. 2014 14:28
Majka8: Hrozně se mi líbí, když někdo píše, že pragandu ne, protože je to chemie. Potom se však zjistí, že dotyčný zbožňuje tavené sýry, paštiky typu májka, vepřové konzervy a kdo ví co. A přitom tyhle sajrajty mají daleko více rychlosoli a k tomu ještě pořádnou dávku ruzných šmakulád. Tak že si dejte taveňáka plnýho tavných rychlosolí a zakousněte ho vaši vinikající domácí šedou zdravou šunkou.
Neberte to na sebe a hlavně ve slzém. Je to příklad z praxe.
Neberte to na sebe a hlavně ve slzém. Je to příklad z praxe.
9. 2. 2014 21:32
ivulinka: děkuji za radu.
9. 2. 2014 00:42
Šunka se povedla podle návodu je opravdu dobrá,jen jsem tam přidala stroužek česneku,Pragandu nedoporučuji,našla jsem si na netu samé negativní příspěvky,je pravda,že ze soli je k rychlému spotřebování,ale tak to je bez chemie.Mrkněte na net,chtěla jsem si ji objednat,ale diskuze mně přesvědčila,že to není zdravé,nejsem zas tak cimprlich,ale proto jsem do šunkovaru šla,chtěla jsem poctivou šunku bez těch hnusných éček a konzervantů.
8. 2. 2014 22:40
Lenka: zkus se zeptat v drogerii,myslím si, že ji manžel kupuje zrovna tam
8. 2. 2014 22:37
Chci se zeptat, kde mohu koupit Pragandu?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 8 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 11 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 14 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 17 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 17 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Jednoduchý bramborový guláš s fazolemi
Golian uvařila před 4 hodinami
Kuřecí čtvrtky pečené na bramborách
Kamil@ uvařila před 8 hodinami
Minutková marinovaná krkovice s máslovou zeleninou
slavka744 uvařila před 8 hodinami
Mazanec pro Irenku
klara492 uvařila před 9 hodinami
Zapečené kuře s nádivkou
Lucamazi uvařila před 9 hodinami
Babiččiny blbouny
Witoraz uvařila před 9 hodinami
Hrachová kaše s uzeným, párkem a volským okem
Irena26 uvařila před 10 hodinami
Šopák
MarinetteQueen3 uvařila před 10 hodinami
Tvarohové lívance
Jana.pirova@seznam.cz uvařil před 11 hodinami
Velikonoční beránek
Lusyl uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
3 základní postupy při výrobě šunky: Projeví se různými vlastnostmi a chutí šunky
Brambory se špekáčky na pivu: Lehce pikantní pokrm z jednoho pekáčku báječně chutná, a přitom ho zvládne i začátečník
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Další recepty
Tématické fráze: řeznická nakládací sůl řeznická solící nakládací směs domácí šunka bez pragandy domaci sumka řeznická nakládací solící směs řeznická nakládací solící směs kde koupit pragandu řeznicka sul kde koupit řeznická sůl domácí sunka recept domácí šunka řeznická sůl praganda domaci sunka s pragandou recept na domácí šunku kde koupit reznickou sul zavarena sunka paštika ze šunkovaru domaci sunka se syrem kde koupit řeznickou nakladací sůl řeznická solící směs
Suroviny: plec vepřová, praganda, sůl, voda
Domácí šunka z vepřového plecka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lL9j
24 názorů