Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špagety à la puttanesca

Hodnocení receptu je 5,0 (47×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

11. 3. 2014 07:13

Suroviny pro 4

4

Nutriční hodnoty

Energie7 808 kJ / 1 866 kcal
Bílkoviny65,91 g
Tuky11,24 g
Vláknina33,19 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 802 mg
Sůl1,85 g
Sacharidy359,50 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Klasický italský recept.

Je několik různých výkladů vzniku názvu.

Zde si můžete počíst, je to docela zábavné ;-):

http://cs.wikipedia.org/wiki/Spaghetti_alla_puttan...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

zizala zizala

28. 3. 2021 11:24

tamee: Někdy bývají různá vylepšení receptu napsaná v komentáři docela přínosná, což nebyl zrovna tento případ :-). Je na autorovi, jak se s komentářem popasuje.

Dajda Dajda

28. 3. 2021 10:37

tamee: Hm .....

tamee

28. 3. 2021 10:33

Dajda:
Protože jsem si to dnes přečetla :-Q a názvosloví mě to že židle :-D

Dajda Dajda

28. 3. 2021 10:29

tamee: :-O:-O:-O
A proč to řešíte po pěti letech? Myslíte si, že "beda venerabilis", který se tehdy ani neregistroval, si vaši poznámku přečte? Já myslím, že ne, už nejspíš dávno odkráčel zpátky do středověku! :-D

tamee

28. 3. 2021 10:06

beda venerabilis:
Vždy žasnu, když někdo vkládá recept do receptu:-((. Proč si nedáte na stránky recept vlastní ? Každý to děláme jinak, a pokud to takhle nedělám, tak si recept na stránkách založím sama, a pak zjistím, jak to komu chutná a možná schytam i kritiku, nebo že byste měl tak skvělý recept?

zizala zizala

17. 1. 2020 17:08

MikaC001: Děkuji, mám radost :-K

MikaC001

17. 1. 2020 13:42

Vynikající!

zizala zizala

11. 9. 2018 16:05

be.amenity: Můj muž taky olivy nejí, hlupáček, neví, co je dobré :-D. Italská kuchyně je též moje láska, jednoduchá a chutná, tak to mám ráda :yes:. Díky za komentář :-K.

be.amenity be.amenity

10. 9. 2018 22:29

zizala: Jen jsem dala olivy celé, to aby si je muž mohl vyndat, nesnese je:-// ...já je miluju, snesla bych je snad i v buchtách<3:-D ...a ještě jsem přidala tuňáka, v některých krajích Itálie ho také přidávají do puttanesca:-8 ...holt holky (puttany) tenkrát našly ve spíži co se dalo, aby přilákaly klienty:-D Italská kuchyně je úžasná:-*

zizala zizala

9. 9. 2018 17:48

be.amenity: :-K Děkuji za hezké fotky :yes: i komentář. Mám radost, že chutnalo :-*

be.amenity be.amenity

9. 9. 2018 15:55

Skvělý recept:yes: Dnes byly k obědu:-8 Dovolila jsem si přidat pár obrázků;-)

zizala zizala

18. 1. 2016 16:54

beda venerabilis: :-) Taky nikomu nic nevnucuji. Já dělám špagety alla putanesca takhle, Vy si je dělejte také podle sebe a budeme spokojeni oba ;-)

beda venerabilis

18. 1. 2016 16:03

zizala:
Pokorně přijímám výtku za všechna svá „babicovská“ vylepšení receptu. Nikomu je nevnucuji.
Ale ve věci vína jsem neoblomný, opravdu si onu chuť bez vína představit nedovedu, či snad dovedu. ale nebude úplná.
viz k tomu např. Emanuele Ridi 
„Ve vroucí osolené vodě uvaříme penne do podoby “aldente”. 
Mezitím si do pánve s olivovým olejem vhodíme rukou zmáčknutý česnek, ančovičky, které rukou natrháme na kousky, capari a nakrájené olivy. Po chvilce ochutíme nakrájenou feferonkou a necháme pár minut restovat, aby se spojily všechny chutě. Odstraníme česnek, přilijeme bílé víno a zatím si nakrájíme rajčátka na půlky. Jakmile z vína vyprchá alkohol (cca za 5min restování), můžeme přidat rajčata. Nakonec v pánvi smícháme penne se všemi ingrediencemi, podle potřeby podlijeme vodou z těstovin, přidáme petrželku, ozdobíme bazalkou a můžeme podávat.“
http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Penne-alla-pu...

zizala zizala

1. 12. 2015 22:22

beda venerabilis: Bílé víno do italské kuchyně přidávám ráda, ale tady mi nesedí. O tom, že se česnek jen opeče pro vůni a pak vyndá, jsem naopak četla téměř ve všech receptech, řekla bych tedy, že právě to vyndavání česneku je typické ;-)
Omáčka se zahustí a zkrémovatí vodou ze špaget, přidání mouky považuju za velmi neitalské a Italové by vás hnali :-))
Přidávat další ingredience je podle mého názoru nadbytečné, v jednoduchosti je ta pravá krása. A už by to nebyl autentický recept, recept s tuňákem a zelenými olivami místo černých se totiž jmenuje Spaghetti al tonno.

Děkuji za pozornost, kterou jste mému receptu věnoval a za názor :-)

beda venerabilis

1. 12. 2015 22:02

Puttanesca vařívám pravidelně. Nežli se začne vařit voda, mám nakrájeno, než se špagety uvaří, je hotová i omáčka. Rychlý oběd. Mám jen jednu zásadní připomínku:
Horký olej rozvoněný paprikou, česnekem, kapary a sardelkami se nejprve zalije trochou bílého vína. A pak teprve přidáme rajčata. Teprve s mírně navinulou chutí jsou dokonalé.
Podle původního receptu se česnek má do omáčky vkládat vcelku a před přidáním špagetů vyndat. Neřídím se tím. To opatrné zacházení s česnekem je pro Itálii netypické, a tak nasvědčuje spíše té bordelové teorii názvu.
Postupem času jsem zavedl pár změn:
Horký olej na začátku, ještě před zalitím vínem lehce zapráším moukou. Omáčka se tím trochu zahustí a lépe se špaget drží.
Puttanesca jsou přece jenom jen navoněné špagety. Má-li to být pořádné jídlo, přidávám do hotových špaget s omáčkou ještě kousek tuńáka z konzervy. Je-li to tuňák v oleji, pak na tom oleji od začátku vařím.
Mohou to být i jiné rybičky, ale tuńák je z nich asi nejvhodnější.
Největší dobrota je ale přidat místo toho pokrájené kousky uzeného lososa.

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: špagety putanesca špagety alla putanesca penne putanesca putanesca těstoviny putanesca spagety ala putanesca penne alla puttanesca omacka putanesca ala putanesca omáčka puttanesca kapari wikipedie těstoviny alla putanesca spaghetti alla puttanesca špagety ančovičky penne ala putanesca špagety puntanesca spageti putanesca spagety s ancovicky penne puttanesca špagety a la putanesca

Suroviny: těstoviny špagety, rajče, rajče, ančovičky v oleji, olivy černé, kapary, česnek, feferonka, nať petrželová, koření oregáno, olej olivový, parmazán

TopRecepty.cz

Špagety à la puttanesca

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Ao0z