Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční kuba od Jirky

Hodnocení receptu je 5,0 (20×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

7. 12. 2013 17:47

Suroviny pro 1

1

5

Nutriční hodnoty

Energie7 992 kJ / 1 910 kcal
Bílkoviny42,80 g
Tuky10,39 g
Vláknina45,36 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 24 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy391,80 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Kuba, také znám jako staročeský kuba, je tradiční české jídlo, jehož základem jsou kroupy (a houby, zejména stroček trubkovitý). Podává se především jako polední jídlo na Štědrý den, protože se podle zvyku nemá jíst do štědrovečerní večeře maso.

Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).

https://www.facebook.com/groups/107167705971951/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

BOBULAK0332

13. 12. 2013 09:32

OK. U nás tuhle šmakuládu děláme i přes rok. Krupky jsme nahradili rýží, většinou když zbyde. Je dobré jí ale hodně vysušit na suché pánvi, no a pak klasika cibule lehce dohněda na sádle(nespálit), houby, pepř, česnek, majoránka, sůl.
Někdy spíš jen aby to bylo živější pro oko přidám na kostičky trochu červené papriky a zelené konce pórku.:-p:-p

Tanicka Tanicka

8. 12. 2013 17:49

Kubu jsme dělali jednou a vůbec mi to nechutnalo :o) Ale tohle je tak krásně připravené a nafocené, že prostě musím dát bodík :yes:

hanes24

8. 12. 2013 11:00

:yes:Kuba jak ho miluju a se stročkem je nejlepší:yes::-)):-D:-)

Hella Hella (moderátorka)

8. 12. 2013 10:45

Jurgen.k: V receptu píšeš, že to jíte v poledne, protože do večera se nemá jíst maso. Ale vždyť ve tvé kubě žádné maso není a snad o omastku to neplatí. Nicméně my kubu jíme až večer, ale na rozdíl od ostatních zdejších receptů jí děláme s masem a je to neskutečná dobrota http://www.toprecepty.cz/recept/3357-vanocni-kuba/

Jurgen.k Jurgen.k

8. 12. 2013 00:49

Wouw takových komentů ..to jsem nečekal :yes: :-8

JanaDorazinova JanaDorazinova

8. 12. 2013 00:32

:-p:-p

zuzun

7. 12. 2013 23:16

Ja jsem kubu nikdy nemela, mama je Madarka, a vzdycky jsme na stedry vecer meli bramborovy salat s kurecima rizkama, a to vzniklo tak ze tata JEDNOU nasel v kaprovi kost, a tak zbabele naridil dekret: zadna ryba se uz u nas nikdy nesmela vyskytnout. Ja se vetsinou postila az do vecera, protoze bylo behani ze zarizovanim stedryho vecera a nemela jsem cas jist:-D , ale pokud vim, tak se bezne lidi tradicne budto postili uplne, nebo vynechali az do vecera maso. Rada bych dala bodik, ale fakt nevim jak tohle chutna. Vypada to jako neco, co je moje krevni skupina, takze se jednou osmelim a udelam, mozna uz tento rok

jira500

7. 12. 2013 22:26

taky ho dělám na štědrý den k obědu naše prababička to dělala ,babička ,mámka a taky já to dělám a to už mi je skoro šedesát dávam bodík:yes::yes:

Bosana

7. 12. 2013 21:29

:yes:,udělila jsem bod ,ale vyzkouším později,jak si to představím tak minimálně nejml. syn a já budeme nadšení a manžel by to sněd, ale to naše prostřední kukaččí dítko nejí houby a toho to neosloví. Na Vánoce taky neděláme rybí polévku,ale popravdě jsem ji nikdy neochutnala a tak nevím. My jsme směs národností-já slovák,manžel polák a děti projistotu češi a tak mi řeknete jak má ta štědrovečerní večeře vypadat?! Je to kompromis na polsko-slovenském poli. Nicméně je to nádherný čas.:-K

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

7. 12. 2013 19:28

Olinka5555: u nás taky k obědu;-)

rozmarynaH rozmarynaH

7. 12. 2013 19:21

Kdyby o štědrém dnu nebyla rybí polévka a kuba, tak to by snad pro mne nebyly ani vánoce. Hezké foto:yes:

jarda Kadic jarda Kadic

7. 12. 2013 18:44

Já si bez kuby štědrý večer nedokážu představit.Já ho baštím místo rybí polévky,tu má mamka ráda,já ne;-) Dělám ho z trhanych krupek.Nekdo dělá hubník, například příbuzní v Jiznich Čechách,ten je namísto krup s rohlíky.Stroček jsem letos nenašel,u nás na Severu moc neroste,ale mám dost jiných sušených hub.Tak ať se nám zadaři;-);-) a tou vodou z namocenych hub kubu při pečení zalévám, takže nic nepřijde nazmar;-);-);-)

pipre pipre

7. 12. 2013 18:34

maris: U nás nikdo rybí polévku nechce. Já také ne, jinak ryby mám ráda po celý rok.

maris maris

7. 12. 2013 18:30

Jurgen: máš pravdu;-):yes:

Jurgen

7. 12. 2013 18:29

Co já vím, tak kuba se dělával 24 k obědu, ale je jasné co kraj tak to je jinak :-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: štědrovečerní kuba vánoční kuba staročeský kuba-recept staročeský kuba kuba recept jak se dělá kuba vánoční kuba recept polevka kuba recept na vanočniho kubu staročeský hubník štědrovečerní kuba recept vánoční kuba recepty recept vánoční kuba co k obědu na stědrý den co na štědrý den k obědu staročeský kuba recept kuba štědrovečerní večeře recepty jak se dělá vánoční kuba recept na kubu recept na staročeského kubu

Suroviny: krupky, cibule, česnek, pórek, houby sušené, sůl, pepř mletý, kmín celý, majoránka, rozmarýn, máslo

TopRecepty.cz

Vánoční kuba od Jirky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BpPN