Peciválky
Peciválky - oblíbené vdolečky našich prababiček je dobrota pocházející z okolí Nového Bydžova kolem roku 1860. Jedná se o tradiční štědrovečerní pokrm někde nazývaný "peřinky", "chlupaté buchty" či "vořechy", na Slovensku (bez brambor) bobaľky.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 9 409 kJ / 2 249 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,83 g |
Tuky | 21,77 g |
Vláknina | 22,18 g |
Cholesterol | 274 mg |
Sodík | 624 mg |
Sůl | 1,46 g |
Sacharidy | 419,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Jeden recept na peciválky jsem tady našla, ale je o malinko jiný než tento. Recept na peciválky jsem dostala od babičky mého přítele ale stále jsem nemohla pochopit, jak mám tyhle bochánky spařit ve vodě...Bylo mi řečeno,že je to jednoduché-uvaříš si v hrnci vodu aby byla horká a pak do ní peciválky naházíš a po chvilce vytáhneš.Tak jsem to zkusila a výsledek?Jsem na téhle sladké dobrotě závislá!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 3. 2023 19:06
7. 10. 2021 12:53
1. 2. 2019 21:37
21. 10. 2017 21:13
16. 8. 2017 21:28
7. 11. 2016 08:44
29. 6. 2016 15:15
28. 5. 2016 08:51
13. 4. 2016 09:23
12. 4. 2016 21:07
16. 3. 2016 21:00
Zkrátka v dřívějších dobách se jedlo prostě a krajových variant obdobného jídla je bezpočet.Já mám totožný recept na peciválky od své tchýně,která pocházela z oblasti mezi Jihlavou a Třebíčí..
Peciválky ještě horké se sesypou z plechu do vřelé vody,ihned cedníkem vytáhnou,hodí do mísy a zasypou mákem s cukrem.Když nebylo peněz,tak se nemastily.A pokud jich spařených už bylo dost,nechaly se "nasucho" a ty se pak lehce povrchu tukem potřely.Nejlepší bylo sádlo,ostatně je zdravější než margaríny,ať se jim říká rama máslová..
16. 3. 2016 10:27
13. 1. 2014 17:24
9. 1. 2014 16:40
6. 12. 2013 23:11
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 6 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 12 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 15 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 18 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 18 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Dietní pažitková omáčka s bramborovým základem
TondaJ uvařila před 4 hodinami
Vepřová panenka s vínem a medvědím česnekem
Tynushka12 uvařila před 5 hodinami
Polštářkový koláč
Fitulka uvařila před 5 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Janee uvařil před 6 hodinami
Škvarkovo-cibulový chléb
Dolucie uvařila před 6 hodinami
Slané tyčinky s Ementálem
olik16 uvařila před 8 hodinami
Tvarůžková směs na topinky
kulaslf uvařila před 8 hodinami
Turecké kynuté koláče
Tivkov369 uvařila před 10 hodinami
Koláč s ovocem a posypkou
Panova uvařila před 11 hodinami
Kuřecí maso na kořenové zelenině s rajčaty
Ivcatkoo uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoce za starých časů: Když se kapr dělal na černo a místo salátu se jedla pučálka
Co s kroutícím se papírem na pečení. Stačí použít jednoduchý trik
Peciválky s mákem podle Petra Rychlého: Staročeská specialita z bramborového těsta se snadno připravuje a chutná fantasticky
Další recepty
Tématické fráze: peciválky peciválky s mákem recept peciválky recept recept na pecivalky peciválky s mákem bramborové peciválky recept peciválky makové peciválky makové peciválky peciválk recept na kynuté peciválky peciválky z brambor recepty peciválky peciválky z vysočiny vanocni pecivalky peciváky těsto na pecivalky pecivalek jednoduché peciválky kynuté peciválky
Suroviny: mléko, droždí, mouka hladká, brambory, vejce, sůl, sádlo, mák mletý, cukr moučkový, povidla švestková, rum, máslo
Peciválky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q5Q0
20 názorů