Francouzský citronový koláč
Citronový koláč. Velmi oblíbený ve francouzsky mluvících zemích. Lahodná a osvěžující citronová chuť a křehké těsto spolu velmi přesvědčivě ladí. A kopec ochuceného sněhu z bílků korunuje sladkou tečkou dokonalý dezert.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
Nutriční hodnoty
Energie | 13 039 kJ / 3 116 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 39,41 g |
Tuky | 144,51 g |
Vláknina | 9,34 g |
Cholesterol | 1,02 g |
Sodík | 654 mg |
Sůl | 1,50 g |
Sacharidy | 409,88 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 1. 2014 19:03
Stalo se mi to samé, co slečně Kateřině. Sníh byl pevný, krém dobře uvařený, trouba stáhlá, všechno podle postupu... Vytáhnu koláč z trouby,pusinky růžové, pevné, pět minut vypadá parádně a najednou se odněkud objevila voda, těsto na okrajích se rozmočilo a sníh tak trochu taky. Snažila jsem se to vysát ubrouskem. Nemám páru, čím by to mohlo být.
Každopádně krém velice výborný, poctivě jsem ho ochutnávala. Těším se, až koláč nakrájím, byť nepovedený trochu.
Každopádně krém velice výborný, poctivě jsem ho ochutnávala. Těším se, až koláč nakrájím, byť nepovedený trochu.
24. 1. 2014 15:55
Kateřina: Dala jsi do sněhu všechen cukr a byl dostatečně pevný???
24. 1. 2014 15:39
Kateřina: a krém jsi dělala podle receptu? důkladně s povařenými žloutky? jak už jsem psala - měl by být dostatečně tuhý, že neteče a roztírá se. Pak mne napadá jen to, že jsi dopékala moc zprudka, pusinky ti zhnědly navrchu a vevnitř zůstaly syrové. Vlastně se na tom koláči suší, jako pusinky na plechu, tj. pří nízké teplotě a minimálně těch 15-20 minut.
24. 1. 2014 14:56
Ach jo, tak jsem asi jediná, které se to nepovedlo :(
Všechno probíhalo bez problémů až do upečení. Pusinkám začaly jemně hnědnou vršky, tak jsem koláč vyndala a těšila se. Jenže pak se začal krém jakoby rosit, tekutiny nahoře stále přibývalo a přibývalo. Pusinky přestaly být křupavé a jsou rozměklé, na talíři po rozkrojení dortu je tekutina. Co jsem spletla?
Všechno probíhalo bez problémů až do upečení. Pusinkám začaly jemně hnědnou vršky, tak jsem koláč vyndala a těšila se. Jenže pak se začal krém jakoby rosit, tekutiny nahoře stále přibývalo a přibývalo. Pusinky přestaly být křupavé a jsou rozměklé, na talíři po rozkrojení dortu je tekutina. Co jsem spletla?
24. 1. 2014 12:58
hosta: tak zkusím ze sáčkem dnes nebo zítra, tu pistoli mám, ale malou, tam bych musela pořád dokola ten sníh přidávat, zkusím, jak píšeš, já jsem na to velké trdlo na to zdobení, tak uvidím, díky za radu, dám pak vědět
23. 1. 2014 23:35
varilamyskakasicku: nanadávala jsem to asi natřikrát do takové větší pístové zdobičky, ale asi by šlo i do pevného igeliťáku a špičku do prostřiženého rohu, jde to lehce, nemá to odpor. Když jsem zkoušela takhle krém, vyjel mi i se špičkou, ale sníh tak jde. Sníh je ideální, když ušleháš na dvojnásobek objemu, pak postupně přidáváš cukr písek a nakonec, když je pevné, tak moučku. to už mám fakt odzkoušené
23. 1. 2014 22:43
Jak jsi dělala Jitko ten sníh, zdobičkou na dorty, že ho máš tak krásně upravený, nazdobený?
23. 1. 2014 22:40
To je nádhera úplně se mi sbíhají sliny..
23. 1. 2014 19:08
hosta: Ano, už to vidím,je to docela nizoučké.
23. 1. 2014 18:19
Veronika.Hrozna: stačí, když se podíváš na další fotku, je to na takové pečící keramické pánvi, z okrojků těsta jsem udělala tenký váleček a oblepila tím před pečením kraj, přimáčkla vidličkou ten krém se neroztéká, roztírá se
23. 1. 2014 17:33
Jak vysoký ten okraj těsta stačí 20 mm nebo víc ?
22. 1. 2014 17:54
Autorce Nadje. Tento krém dělám, krom citronu a žloutků na jiný již upečený korpus. V pohodě zhoustne.
22. 1. 2014 14:08
já se zblázním co mám dříve péci,vše je tak lákavé ale tento určitě co nejdříve upeču.
21. 1. 2014 16:31
Nadja: myslím, že by to mohlo vyjít. dopékal se sice asi 20 minut tak na 120, ale účinek byl zřejmě jen na ten sníh. ten krém krásně ztuhl, že se dal krájet už za tři hodiny - lepší ale až druhý den. dej pak vědět
21. 1. 2014 14:42
casino: z google překladače mi vždy do oka něco padne, že pak slzím a slzím. Malý vzorek ze stránek, které uvádíš - překlad z polštiny:
"Białko ubić na sztywną pianę (lepiej ubija się po dodaniu kilku drobinek soli)."
"Protein porazit tuhý (lepší být zabit, když několik zrnka soli)."
hosta: +36.
krásný koláček, jen se sliny sbíhají.
Předpokládám, že se koláč dopéká jen kvůli sněhové čepici a že krém by dostatečně ztuhl i bez pečení. Máš s ním tuto zkušenost? Chci ho použít na již hotový korpus.
"Białko ubić na sztywną pianę (lepiej ubija się po dodaniu kilku drobinek soli)."
"Protein porazit tuhý (lepší být zabit, když několik zrnka soli)."
hosta: +36.
krásný koláček, jen se sliny sbíhají.
Předpokládám, že se koláč dopéká jen kvůli sněhové čepici a že krém by dostatečně ztuhl i bez pečení. Máš s ním tuto zkušenost? Chci ho použít na již hotový korpus.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 1 hodinou
Maková náplň nastavená
Přidáno před 7 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 10 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 13 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 13 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Vepřová panenka s vínem a medvědím česnekem
Tynushka12 uvařila před 50 minutami
Polštářkový koláč
Fitulka uvařila před 52 minutami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Janee uvařil před 1 hodinou
Škvarkovo-cibulový chléb
Dolucie uvařila před 1 hodinou
Slané tyčinky s Ementálem
olik16 uvařila před 3 hodinami
Tvarůžková směs na topinky
kulaslf uvařila před 3 hodinami
Turecké kynuté koláče
Tivkov369 uvařila před 5 hodinami
Koláč s ovocem a posypkou
Panova uvařila před 6 hodinami
Kuřecí maso na kořenové zelenině s rajčaty
Ivcatkoo uvařila před 7 hodinami
Zapečená kuřecí prsa se žampiony a nivou
Marylka uvařila před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Některé trouby pečou více odspodu, jídlo se pak v nich snadno připálí. Poradíme několik triků, které nám pečení usnadní
Retro okénko: Jak na legendární citronovou babetu? Buchtu "z hliníkové misky" vyrobíme doma snadno a bude lepší než kupovaná
Další recepty
Tématické fráze: citronový koláč citronový koláč se sněhem recept na citronovy kolac francouzky citronovy kolac citronovy kolac recept francouzsky kolac francouzský citronový dort francouský citronový kolač recept citronový koláč recepty citronový koláč citronovi kolac citronový páj francouzské pusinky francouzský citronový krém citronovy francouzky koláč kolac z citronu dobrý citronový koláč peceny citronový koláč citronovy-kolac citronový koláč v páře
Suroviny: mouka polohrubá, máslo, cukr krupice, žloutek, sůl, voda, pudink vanilkový, cukr, máslo, žloutek, citron, extrakt vanilkový, bílek, cukr krupice, cukr moučkový, solamyl
Francouzský citronový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmLq
79 názorů