Pańską skórka
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 12 253 kJ / 2 929 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,04 g |
Tuky | 0,53 g |
Vláknina | 2,45 g |
Cholesterol | 60 mg |
Sodík | 450 mg |
Sůl | 0,85 g |
Sacharidy | 657,72 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Poněkud opožděně, ale přeci něco málo o dušičkových pochoutkách.
V Polsku, kolem hřbitovů, se prodávají, při příležitosti Svátku zesnulých, pamlsky. Liší se – resp. lišily se regionálně. Dneska najdete všude všechno. Příkladně kolem Krakovských hřbitovů v Malopolsce se prodávají tzv. „trupi miodek”. Což je rakouskouherský Turecký med, posekaný na drobné kousky a balený do bílého pergamenového papíru.
Ve Waršavě a Centrální Polsce, zas si může člověk hřbitovní zakoupit „pańską skórkę” A všude jsou samozřejmostí obvarzanky – preclíky navlečené na šňůrkách.
Ještě v některých regionech i dnes můžeme narazit na zádušní chleby obětované dziadom. Názvy těchto obětních chlebů se různí: na Lubelszczyznie - powałki, Ziemia Ciechanowska, Kujawy a jih Pomorza – peretyczki. Jsou to malé bochánky, na vrchu přeťaté křížem. Mýlil by se ten, kdo by myslel, že chleby byly pokládány na hroby. Jináče to bylo, a dnes zas je. Těmito chleby byli obdarováváni žebráci kolem hřbitovních vrat. Za každý takto obětovaný chleba museli odpovědít: „wieczny odpoczynek”. Chleby se pekly před Dušičkami, bo v ten den se pec neroztápěla, aby se v ní neusadila nějaká duše a za pečení nechtěla ven, nerozbila pec a nezpůsobila požár.
V kníze : „Dawnych obyczajów rok cały” se můžeme dočíst: Víra v noční putování duší přikazovala z 1. Na 2. Listopadu ukládat na okenní parapet oblíbená jídla zemřelých. Nejčastěji ovoce a sladkosti.
Pokud, ale ráno bylo jídlo nedotknuté, bylo třeba se hluboce zamyslet, proč bytostem záhrobním nešmakovalo.
Uvádět tu recepis na „Achmedtureckej“ by bylo zbytečné, ale můžeme se podívat na pańską skórkę, která tak mimochodem byla zapsána na “Lista produktów tradycyjnych“(mezi řečí tento List tradičních produktů má již dnes takřka 1200 položek. Marně jsem hledal podobnou listinu na Čechách. Je vidět kdo jezdí do Bruselu něco dělat a kdo pro diety).
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 11. 2013 20:26
No a sněhovití – no když jsem nucen k takové pokleslé činnosti jakou je výroba sladkostí. Tak jsem odkoukal od starších i mladších – vždy chytřejších a krásnějších-, že ten síh se zuřivě nemíchá, ale ta přidaná hodnota do sněhu se zavíjí. A od toho máme sněhovití. Krásné slovo – libozvučné. Nevyvolává skřípění zubů jako „ingredience“. Fuj! Každý kdo použije, tento křoupající výraz, by měl být potahován a donucen k opsání osmisvazkového Slovníku jazyka českého.
6. 11. 2013 19:51
6. 11. 2013 16:40
Vaše psaní je půvabné -někdy se sice v textu poněkud ztrácím, ale přece jen si domyslím, co by to mělo asi ?? znamenat :" utlouct sníh v zadělávačce , sněhovití", ale jak říkám - je to milé čtení. Děkuji.
6. 11. 2013 11:37
zdraví Zerduska
6. 11. 2013 10:08
Jestli si dobře vzpomínám, je to drobné bílé a růžové zabalené do takových pěkných papírků?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé brambory
Přidáno před 17 minutami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 8 hodinami
Jablkovo-banánové nanuky bez cukru
Přidáno před 16 hodinami
Pistáciový cheesecake s mandlovým korpusem
Přidáno před 20 hodinami
Mechový dort II.
Přidáno před 21 hodinami
Plněný croissant
Přidáno 22. 4. 2024 08:26
Právě bylo uvařeno:
Fazolová polévka mojí babičky
hadraba uvařila před 53 minutami
Bezpracný perník
paja58 uvařil před 58 minutami
Pudingovo-tvarohové polštářky
Elivet uvařila před 9 hodinami
Můj segedín s domácím knedlíkem
spagin uvařila před 11 hodinami
Jahodové řezy se smetanou a želatinou
Adinka2020 uvařila před 11 hodinami
Jahodové řezy Mrož
Petruse.b uvařila před 11 hodinami
Zapečené tortilly
Helenecka 21 uvařila před 11 hodinami
Borůvkové smoothie
elenaraskova51 uvařila před 12 hodinami
Houbová polévka se strouháním
Lisa444 uvařila před 12 hodinami
Kakaový olejový korpus na dort
jana.r uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborový chleba, který zvládne i amatér: Stačí pár levných ingrediencí a za chvilku máte skvělé domácí pečivo na stole
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Papriky s hlávkovým zelím naložené ve sladkokyselém nálevu: Připravte sklenice plné skvělé chuti
Další recepty
Tématické fráze: těsto a zadělávačka vyroba vosatky na chleba zadelavacky na testo recept na vyrobu tureckeho medu polsky turecky med krakovský preclík přaničko svátku na opsani krakovský preclík recept panska skorka
Suroviny: želatina, cukr, bílek, sirup, zavařenina, jahodová marmeláda, škrob bramborový
Pańską skórka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/337p
5 názorů