Garam Masala #1
Suroviny
Porce: cca 10 lžic
Nutriční hodnoty
Energie | 1 022 kJ / 244 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,30 g |
Tuky | 9,00 g |
Vláknina | 9,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 44 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 30,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
http://www.youtube.com/watch?v=NwVwUsNm6Qk
Garam masala je neodmyslitelnou součástí zejména severní indické kuchyně
(masité). Každý správý šéfkuchař si mele svou vlastní směs koření. Ingredience a
poměry koření jsou rozdílné v každé oblasti Indie, Bengálska, Pakistánu, Srí Lanky
ale i v každé rodině. V Indii prý bývali obchůdky, kam jste si přinesli své koření a
oni vám ho namleli. Dnes se dá garam masala koupit již namletá i u nás v
superarketech, na trzích nebo o poutích a jiných událostech. Dobrá garam masala
vám zaručí skvělé výsledky ve vaší kuchyni a špatná garam masala vám může
všechnu snahu pokazit. Garam masala se používá ve své celé formě a to zejména v
rýžových pokrmech, ale i v omáčkách, kdy přijde do horkého oleje hned jako první
a vpustí do něj své aroma. Mletá garam masala se používá na dochucení a jako
poslední třešnička na dortu u téměř všech indických pokrmů. Toto je můj
osvědčený recept na garam masalu a tomu se kupovaná garam masala nikdy
nemůže vyrovnat.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 10. 2013 13:33
arrefeena:
Dnes nie sme v stredoveku a preto je to blbost.
KARDAMOM je názov na celom svete a v Cesku tiez!
Dnes nie sme v stredoveku a preto je to blbost.
KARDAMOM je názov na celom svete a v Cesku tiez!
15. 10. 2013 09:41
Druhy
elettaria (znám jako: zelený, pravý, skutečný)
amomum (znám jako černý kardamon, hnědý kardamon, kravan, džava, bengálský, sijamský, bílí nebo červený)
Ve čtvrtém století se dostali do Řecka ze severní Persie, zatímco jiné zdroje jsou obeznámeny s tím, že jejich původ je z Indie.
Slovo kardamom je odvozeno z latinského cardamomun, což je polatinštěný název odvozený z řeckého kardamomon, složeniny kardamon a amomon. Nejranější podoba v řečtině byla kardamíja. V Novém zákoně se objevuje slovo amomon, které označuje aromatickou rostlinu.
Nejnovější ožnačení elettaria je odvozeno z jihoazijského jazyka (v hindštiě ilajči a pandžábštině ilejči).
Ve středověké angličtině a středověké francouzštině je znám pod názvem cardamon a tudíž se doteď používají obě formy.
elettaria (znám jako: zelený, pravý, skutečný)
amomum (znám jako černý kardamon, hnědý kardamon, kravan, džava, bengálský, sijamský, bílí nebo červený)
Ve čtvrtém století se dostali do Řecka ze severní Persie, zatímco jiné zdroje jsou obeznámeny s tím, že jejich původ je z Indie.
Slovo kardamom je odvozeno z latinského cardamomun, což je polatinštěný název odvozený z řeckého kardamomon, složeniny kardamon a amomon. Nejranější podoba v řečtině byla kardamíja. V Novém zákoně se objevuje slovo amomon, které označuje aromatickou rostlinu.
Nejnovější ožnačení elettaria je odvozeno z jihoazijského jazyka (v hindštiě ilajči a pandžábštině ilejči).
Ve středověké angličtině a středověké francouzštině je znám pod názvem cardamon a tudíž se doteď používají obě formy.
15. 10. 2013 04:11
...koření je kardamoM
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 5 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 5 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 7 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 10 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 11 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Celerové hranolky z trouby
Tynushka12 uvařila před 4 hodinami
Brokolicovo-sýrové kuličky
Happy.mom uvařila před 4 hodinami
Vepřová kolena pečená
Mazlik123 uvařil před 4 hodinami
Chlupaté noky či knedlíky ze syrových brambor a bez vajíčka
Swarofka uvařila před 4 hodinami
Nejlepší špenát
simei uvařila před 6 hodinami
Kefírová buchta - rychlovka
janatka uvařil před 6 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
Pepynn uvařila před 6 hodinami
Polévka s pohankou a kopřivami
spinner uvařila před 6 hodinami
Boloňské špagety
Jiří Krejča uvařil před 7 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
Ellen1 uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Libanonský sýr labneh: Lahodný krémový sýr podobný lučině jednoduše připravíte i doma pouze z jedné ingredience
Buchty po ránu: Josef Maršálek uvařil luxusní bramborové knedlíky s blumami a dvěma chutnými překvapeními
Další recepty
Tématické fráze: masala masala recept garam masala garam masala recept jak použít garam masala indická pánev garam masala indická masala garam masála recepty recept garam masala malsala garam masala v kuchyni indická omáčka massala garam masala kde koupit omáčka masala garam masala recept na co se používá indická omáčka masala masala koření recept omáčka garam masala skorice v indické kuchyně recepty masala omáčka
Suroviny: koriandr, římský kmín celý, kardamon zelený, skořice, koření hřebíček, květ muškátový, kardamon černý, ořech muškátový, pepř černý, bobkový list, růže, fenykl
Garam Masala #1
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zAM7
3 názory