Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Levandulový med (sirup)

Hodnocení receptu je 5,0 (26×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

31. 7. 2013 18:26

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie31 944 kJ / 7 635 kcal
Bílkoviny4,78 g
Tuky2,16 g
Vláknina112,42 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 126 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 842,94 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Přirozeným domovem tohoto polokeře je západní Středozemí, ale i u nás se jí daří, pokud ji vysadíme na suché slunné místo a v zimě chráníme před velkými mrazy. Pokud ji dáme na záhon k růžím, díky vůni levandule růže nenapadnou mšice.

Účinnými látkami v levanduli jsou silice, třísloviny, antokyany, hořčiny a pryskyřice. K léčení se na rozdíl od využití v kuchyni, používá pouze květ levandule. Nálev z levandulového květu má tlumivý účinek na nervy, snižuje krevní tlak, působí trochu močopudně, tiší menstruační bolesti, stimuluje slinivku břišní a má blahodárný vliv na činnost střev i žaludku. Květ levandule je pro své zklidňující účinky přidáván také do směsí bylinek užívaných při bolestech hlavy, nespavosti, nervozitě a závratích. Masáže oleji z levandule pomáhají při revmatických bolestech a mají povzbuzující účinek.Tinktura obsahující silice levandule při vnějším použití prokrvuje pokožku, proto je vhodná na revmatismus, dnu nebo špatně se hojící rány, popáleniny a záněty.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Ala787

28. 6. 2022 08:53

Za mě docela dobré. Jen mi přijde, že jsem nechala dlouho louhovat, tak malinko cítím hořkost.

hosta hosta

5. 8. 2013 10:27

Peter: máš samozřejmě pravdu, nejde o pravý "med", taky v receptu píšu o levandulovém sirupu - všechny bylinky či kytičky, ať jde o sedmikrásky, pampelišky či cokoliv jiného jsou sirupy. Zachovávají si účinné látky bylinek a u levandule především její vůni. Myslím, že mícháním s medem by se ztratila (nebo výrazně snížila) účinnost medu i vůně levandule

Peter

5. 8. 2013 09:53

NO Ano, ale cukor nie je med ;-(
Nebolo by lepšie urobiť to s originál medom - jednodruhovým?
Vychladnutý výluh by sme zmiešali s medom a bolo by.
skutočný med má úplne iné vlastnosti ako "Cukrový" ...
Ale inak pekný recept.:-K

marcela.81

5. 8. 2013 07:27

rozmarynaH:já mám levandule velké množství, sama si ji množím řízky, ale také se sama vysemeňuje. Mám ji v normální hlíně z pole, roste mi na vyvýšeném záhoně, ale i normálně u vrat garáže u plotu... v září odstříhám stonky s odkvetlým květem a na jaře ji seříznu celou.
A musím zaklepat - daří se jí. Množím i pro kamošky. Je to nádhera.
Tak ať se daří.P.S.poučila jsem se od sousedky, čím míň vše opečovávám, tím víc se daří:-K

Ivana Ch

3. 8. 2013 13:32

Medík musí dozajista krásně vonět ale i chutnat, škoda že nemám takové množství květu, no ale i tak si recept vytisknu, doufám že někdy ho budu mít taky.:-D:-p:-p:-p:yes::yes:

rebeka rebeka

1. 8. 2013 21:41

to je kouzelné foto:-8:-8 dýchla na mě nostalgie.. hmm... veliká krása, navíc voňavá.. celá, celičká.. levandulováááá:-8;-):-D:yes::yes:

Joskob

1. 8. 2013 21:36

:-):yes:

jarka skrobakova

1. 8. 2013 20:21

:yes::yes::-p:-p:-p:-K

hanahcotton hanahcotton

1. 8. 2013 15:46

:yes::yes::yes::yes::yes:Mňam, hned bych si lízla ;-):yes:

spagetka spagetka

1. 8. 2013 15:36

hosta: Jituš, mě vynadal servisák, že málo tisknu a vysychaj barvy, i měněj odstín. Nevím, jakou máš tiskárnu, Já Hp, no prý aspoň jednou za 14 dní něco tisknout, cokoli, jen aby se to prej rozhejbalo :-O:-O:-D:-D:-D

hosta hosta

1. 8. 2013 15:25

maris: jo, přes počítač, kopírované vedle sebe a trochu dobarvený podklad, vytisklé na normální papír a lepené normálním diperzním lepidlem. ten podklad měl být dofialova, vyšel nějak došeda:-D asi už blbnou barvy v tiskárně:-D.

maris maris

1. 8. 2013 13:06

Jitko - mám jeden technický dotaz - etikety jsi si udělala přes počítač na nějakou samolepící folii ? Máš to moc pěkné:-):yes::yes:

rozmarynaH rozmarynaH

1. 8. 2013 10:24

Kdybych bydlela na Hvaru, hned bych se pustila do výroby tohoto krásně naaranžovaného medíku. Andrejka radí sázet rostlinu do svahu, svah na zahradě nemám. Každý rok si koupím krásnou levanduli a než je konec prázdnin, levandule uschne. Moc krásné foto:yes:

1974andrea 1974andrea

1. 8. 2013 09:42

Tak čoveče, to slyším a vidím prvně, levandulový med. Vypadá to parádně, to by se líbilo tchyňce, ta má levanduli moc ráda. Levanduli se líp daří opravdu v chudší a dobře propustné půdě, nejlépe ji zasadit někde trochu ve svahu, aby se tam v zimě nedržela vlhkost. Za medík bodík, i když levanduli už máme odkvetlou :yes:

maris maris

1. 8. 2013 08:32

Jitko, krásná fotka;-):-), med nedokážu posoudit - nikdy jsem ho neochutnala a protože nemám levanduli, tak asi neochutnám, ale vypadá nádherně:-):yes::yes:

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: levandulový med levandulový sirup levandulový sirup recept levandulový med recept med z levandule levandulový sirup výroba levandulový sirup účinky recepty na levandulový sirup recept na levandulový med recept na levandulovy sirup levandulový sirup použití výroba levandulového sirupu levandulový čaj účinky levandulovy caj sirup z levandule recepty levandulové recepty sirup z levandule levadulový sirup čaj z levandule - recepty sirup z levandule - recepty

Suroviny: levandule, citron, skořice, cukr, voda

TopRecepty.cz

Levandulový med (sirup)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1M1P