Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plzeňské rozpeky, rozpíčky nebo vdolky (na sucho pečené i smažené)

Jedná se o starý osvědčený recept, podle kterého pekly už naše babičky. Rozpeky jsou skvělé jak na sladko, třeba se švestkami a cukrem, tak naslano s různými omáčkami. Někde se jedí s houbovou omáčku nebo s dušenou mrkví.

Hodnocení receptu je 5,0 (39×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 20 min

80 min (60 min příprava + 20 min tepelná úprava)

28. 8. 2013 12:59

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie8 636 kJ / 2 064 kcal
Bílkoviny79,41 g
Tuky21,63 g
Vláknina17,52 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,46 g
Sacharidy379,21 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Velké rozpeky se u nás pečou k houbové omáčce a dušené mrkvi, malé k čočce nebo fazolím.

Recept jsem podědila po babičce a mamince.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

1974andrea 1974andrea

26. 11. 2023 14:49

nessi: Rozpeky opravdu hodně naběhnou při pečení, jsou hodně nadýchané. Peču cca 15 minut.

nessi

26. 11. 2023 09:59

Mám dotaz: včera jsem je zkoušel a při pečení mi ze zhruba 3cm placek vyjeli až do výšky ca 10cm!! A navíc kůrka byla hodně tvrdá. Asi jsem je pekl dlouho, ale vrtá mi hlavou i to velké nakynutí při pečení. Poradíte prosím a jak dlouho je pečete, aby nebyly tak tvrdý?? Moc díky, Jirka.

Jaromira18 Jaromira18

20. 2. 2019 07:47

1974andrea: Když peču rozpek do zabíjačky, tam tuk nedávám. Napsala jsem, že mám recept po babičce už moje maminka nám vdolky ( rozpeky) pekla na kamnech k omáčce, nebo na sladko. Recept se mi líbí.

1974andrea 1974andrea

19. 2. 2019 20:33

Jaromira18: Rozpeky jsou dost odlišné, je v nich narozdíl od zabijačkové "buchty" i tuk. Je to spíš vdolkové těsto. Zabijačková buchta je více méně suché pečivo, které se pak namáčí a přidává do jitrnic a prejtu ;-)

Jaromira18 Jaromira18

19. 2. 2019 18:25

Já to pekla, když jsme dělali zabijačku. Je to vynikající do jitrnic a prejtu. Recept mám také po babičce.

MIBEK MIBEK

14. 5. 2018 13:02

Díky za recept a inspiraci, přesně takové dělala babička k omáčkám, hlavně rajské nebo koprovce. Měli jsme je raději než knedlíky, ale už mnoho let jsem je nejedl, velmi brzy napravím. :-)

1974andrea 1974andrea

9. 8. 2017 13:26

Papaska: To jsem ráda, díky za zprávu :-K

Papaska

9. 8. 2017 13:19

Dnes jsem je dělala a jsou super, manžel i vnuk se mohli utlouct moc dobré děkuji za recept:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Hanka - Marmota

25. 9. 2016 16:47

Znám tuhle slanou plzeňskou verzi od paní, co vařívala v jednom rekreačním středisku, kde nám to jednou nebo dvakrát udělala jako svou specialitu s dušenou mrkví (ale v jejím podání k tomu byly malé vdolečkové). To jsme se oblizovali až za ušima. Takže děkuju za sdílení receptu, je to už pár let a přesnou chuť už jsem si nepamatovala, abych to kuchařsky zrekonstruovala. I když jsem se asi mohla sama pokusit, jak koukám. Dělám hodně podobně vdolky nasladko - u nás se vždycky vdolky říkalo pečeným. Já bych to ovšem nešidila a dala ne Heru, ale pěkně máslo...

Hella Hella (moderátorka)

10. 9. 2013 16:28

Naslano je neznám, já dělám rozpeky jen plněné čerstvými švestkami s mákem.

JanaDorazinova JanaDorazinova

2. 9. 2013 16:01

:-p:-p:yes:

aisha

30. 8. 2013 21:48

Vypadaji moc dobre..:yes::yes:

Eliza Eliza

30. 8. 2013 21:19

1974andrea: Jasně:-8, jako pozadí na obrázek s jídlem...to jsou moc hezké...:yes:

1974andrea 1974andrea

29. 8. 2013 23:20

Eliza:Já myslela jako dekoraci při focení, jinak je doma rozložené nebo pověšené fakt nemám;-)

Eliza Eliza

29. 8. 2013 22:02

1974andrea: jj:-D, "podle oka"..."to poznáš", taky jsem tyhle "rady" ohledně vaření a pečení dostala, jsou fakt k nezaplacení...:-)):no:

Tak pro mě jsou tyhle utěrky bezva, možná proto, že každodenně spotřebuju 2-3, nádobí do nich neutírám, to je z myčky suché, ale na ruce a všechno ostatní utírání jsou stále dobré...;-) Jako dekoraci je nepoužívám, to mě nenapadlo, připadají mi takové obyčejné - i když s hezkým vzorkem - ale brzy ztrácejí tvar a tak ani nevím, jak bych je při servírování uplatnila...nemám fantazii:-S:-)):-D

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: rozpeky vdolky k mrkvi rozpeky od babičky slané vdolky pečené v troubě plzeňské speciality plzeňské vdolky rozpeky recept plzeňské rozpeky vdolky k čočce vdolek k omáčce obyčejné vdolky vdolky k omáčce pečené vdolky plzensky rozpek recept na rozpeky smažené beleše rozpek rozpeky k mrkvi rozpeky k čočce belese pecene v troube

Suroviny: mouka hladká, mléko, tuk hera, vejce, droždí čerstvé, cukr, sůl

TopRecepty.cz

Plzeňské rozpeky, rozpíčky nebo vdolky (na sucho pečené i smažené)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6MYQ