Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sulc (huspenina)

Domácí zabijačkové pochoutky jsou velmi oblíbené. Sulc neboli huspeninu snadno vyrobíme z běžně dostupných surovin. Výtečně chutná, a navíc je díky kolagenu prospěšný našim kloubům. Zimní a masopustní hodování si už bez domácího sulcu těžko představíme.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 200 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 140 min

200 min (60 min příprava + 140 min tepelná úprava)

2. 1. 2009 10:09

Suroviny pro 8 porcí

8 porcí

Nutriční hodnoty

Energie784 kJ / 187 kcal
Bílkoviny9,10 g
Tuky1,82 g
Vláknina27,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 577 mg
Sůl1,28 g
Sacharidy20,04 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Moje teta ještě na dno pekáčku rozloží plátky natvrdo vařených vajec a na kostičky nakrájené kyselé okurky. Četla jsem, že v Německu se sulc podává na Silvestra s teplými šťouchanými bramborami.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

lidkaj

30. 1. 2022 22:13

Vlado BA: Vlado BA: Není dobrý, co je dobrý, ale co komu šmakuje, říkal můj tatínek. Ale mletou papriku si fakt neumím představit, vaší terminologií je to guláš.:-)

mika59 mika59

16. 2. 2020 16:59

zizala: Určitě ne..je mi ctí ;-):-K

zizala zizala

16. 2. 2020 16:54

mika59: Nádhera :-*:yes:. Moc děkuji a nastavuji jako hlavní fotku, pokud nevadí :-K

mika59 mika59

16. 2. 2020 16:10

Dělala jsem téměř stejně..moc dobrý. :yes: .přidala jsem s dovolením fotky..:-K:-K

Vlado BA

17. 1. 2018 15:17

V huspenine nemá zelenina okrem cesnaku čo hľadať. Potom je to polievka a nie huspenina.
Stačia 4 nožičky, jedno koleno, 10 stručkov cesnaku, celé čierne korenie, čl mletej papriky a soľ podľa chuti. Variť do rozpadnutia mäsa. To je všetko

Jaroslav

2. 1. 2018 14:31

mlsoun: Dobry den je mi to blbe ale mohu vas poprosit o recept na rychly sulc jeste jsem ho nedelal a chtel bych ho vyzkouset. Dekuji.:yes:

maminasti

13. 3. 2016 14:20

Já sulc uchovávám tak,že jej dám do tlačenkových pytlíků,zamrazím a když mám chuť,tak uvařím,nechám vychladit a je hotovo:-):-)

Stanislava

13. 3. 2016 12:16

Já když vařím tak větší množství.Do misky jen na rychlé snězení a ostatní do malých skleniček zavařím.Pokud má můj drahý chuť, kdykoliv si skleničku rozdělá.Uchovávám ale v lednici:-p

zizala zizala

4. 4. 2015 11:15

MajaV: Když už dělám sulc, tak jen takové množství, aby se snědl pohodlně během týdne. Když naši zabíjeli prase, zavařovalo se všechno, i prejt jaternicový a podobně, protože mrazáky v té době nebyly běžné. Moje holky moc o tyhle pochoutky nestojí, takže když nás s mužem honí mlsná, dojdu k oblíbenému řezníkovi pro kousek tlačenky nebo jiné dobroty a je to :-)

MajaV

4. 4. 2015 10:28

zizala::-) Delší čas zavařování je asi jistější. Už jsme dlouho sulc ani tlačenku nezavařovali, ale bývala to dobrota:-p:-)

zizala zizala

4. 4. 2015 10:16

MajaV: :-):yes: Díky za zastoupení a rychlou reakci.


Miloš: Jak radí MajaV.- nalít do sklenic, nejlépe do "masovek" nebo dát alespoň víčka s červenou gumičkou u sklenic Omnia. Zavařit stejně jako maso, jeden den při 98°C 60 minut u menších sklenic, u 1 l sklenic ještě půl hodiny přidejte. Druhý den sterilaci opakovat (je to bezpečnější) - opět při 98°C 50 (u litrovek 65) minut.

MajaV

4. 4. 2015 10:01

Miloš: Určitě sulc zavařit jde (stejně jako tlačenka) místo do nádoby ho nalijete do sklenic asi 2 cm pod okraj, zavíčkujete a zavaříte stejně, jako se zavařuje pečené maso. My jsme zavařovali asi na 90 stupňů 1 hodinu a pak radši uchovávali v chladu, ale vydržela i rok;-):-)

Miloš

4. 4. 2015 09:17

Dobrý den,
někde jsem četl že se dá hotový sulc zavařit,ale nikde jsem nenašel recept.Neví někdo jak uchovat sulc aby se nezkazil?Udělali jsme ho víc a celý ho nesníme.

Martin

4. 3. 2015 14:36

My u nás ten tuk ze sulcu nesbíráme, přijde nám to škoda. Pokud ho tam nemáte příliš, nijak negativně sulc neovlivní, řekl bych, že spíš naopak. Vypadá pak takhle http://www.zabijacky.cz/news/domaci-sulc/.
Máme ho rádi libovější, proto tolik masa. Má pak takový lepší šmak

mlsoun

29. 3. 2013 07:37

já mám svůj recept a chutná všem je kvalitní jednoduchý a rychlý ale vždy je to sulc

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: huspenina huspenina recept domácí výroba sulcu sulc domácí recept na huspeninu výroba huspeniny jak se dela huspenina jak se dělá sulc huspenina recepty huspenina,sulc recept huspenina recepty huspenina masový sulc recept na domácí sulc příprava sulcu vepřový sulc domácí sulc výroba domácí huspeniny vaření sulcu jak se vari sulc

Suroviny: nožička vepřová, koleno vepřové, jazyk vepřový, bobkový list, pepř celý, koření nové koření, sůl, ocet, pepř mletý, mrkev, petržel, celer

TopRecepty.cz

Sulc (huspenina)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qx0G