Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Chléb bez hnětení" od líné kuchařky

Upéct voňavý a křupavý chléb nemusí být náročné. Zvlášť, když vám s přípravou těsta pomůže domácí pekárna. Vy už jen necháte těsto vykynout a pak upečete v silnějším smaltovaném hrnci. Hotový chléb je úžasně nadýchaný.

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 180 min

180 min (180 min příprava)

15. 5. 2013 19:52

Suroviny pro 1 kus

1 kus

hrnek = 250 ml

Nutriční hodnoty

Energie11 169 kJ / 2 670 kcal
Bílkoviny82,88 g
Tuky11,75 g
Vláknina28,38 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,82 g
Sůl12,00 g
Sacharidy543,88 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Dále potřebujeme jeden hrnec s pokličkou vhodný do trouby - já mám starý smaltovaný po mojí babičce - viz foto (průměr hrnce je asi 18 cm).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

sunny.sofi sunny.sofi

16. 5. 2013 17:00

Anna Kocikova: Aničko, moc děkuji, po babičce jsem zdědila několik takových "pokladů" a opatruji je jako oko v hlavě;-):-) To se dneska už nesežene...

Anna Kocikova Anna Kocikova

16. 5. 2013 16:50

Zrovna jsem manželovi při prohlížení fotek říkala,že máš hrnec určitě po babičce;-)protože já mám úplně ten stejný i s tou odrbanou pokličkou a nechci tu"památku"po ni vyhodit:-*A v surovinách čtu,že fakt jo;-):-D:-D
Obodíkováno:yes:a receptík uložen,neb jsem také ten"línější"typ:-D

sunny.sofi sunny.sofi

16. 5. 2013 16:40

Ještě přidám svou první zkušenost s vyklápěním chleba - poprvé jsem pekla v kastrolu, který byl nahoře zúžený (taková drážka na pokličku). Nedošlo mi to a upečený chleba jsem pak ven páčila za pomoci několika druhů kuchyňského nádobí asi deset minut:-D:-D:-D

sunny.sofi sunny.sofi

16. 5. 2013 16:34

Ahoj všem milým kuchařkám i kuchařům. Teď jsem dorazila z práce a koukám - tolik milých ohlasů, děkuji vám za ně:-K. Ani vlastně nemusím odpovídat na dotazy, šikovné kolegyně kuchařky odpověděly za mě;-):-)) Na původním receptu mi také vadilo, že se musí čekat 8 - 12 hodin, protože jezdím brzy ráno do práce, často jsem zapomněla těsto zadělat a večer bylo pozdě;-(. Proto jsem zkusila tento experiment s pekárnou (bibinko, máš pravdu, já sice nehnětu, ale pekárna jo, to mi nedošlo:-8). Pokud stačí 3 hodinky, určitě také zkusím.
Ještě jednou díky všem:-8:-)

Hanča

16. 5. 2013 14:58

Bibinka: Bibinko, necítím se jako profík, takže jsem se neregistrovala a spíš čerpám zkušenosti od zdatnějších kuchařek, jako jsi ty, aisha, Jana R. a jiné (vyjmenovat všechny nejde :-8 )

Bibinko, určitě vyzkoušej chléb upéct dřív než za 12 hodin. Uvidíš, že bude stejně dobrý. Mně osobně nevyhovovalo čekat takovou dobu, tak jsem to odzkoušela a je to fajn. Když chlebík zadělám odpoledne, tak máme k večeři čerstvý. Nebo když chceme odpoledne grilovat, tak zadělám dopoledne a k masíčku ho máme hotový. :-)

Dívala jsem i na recept od Lenoška a jsem toho názoru, že všechny recepty na "chléb bez hnětení" jsou hodně podobné.:-) Vychází z toho základního, na který jsem dala odkaz v mém předchozím komentáři a každý si ho upraví podle sebe, stejně jako já.

Když byl chléb jen z hladké mouky, tak měl "velká oka" a chutnal spíš jak bílý chléb, jak ho znáte z jižních zemí; ve velkém hrnci byl moc nízký, atd. Fakt to chce odzkoušet, komu co bude chutnat nejvíc.

Senky: Papír opravdu není potřeba, hrnec je potom krásně čistý (prakticky by se ani nemusel umývat ;-) )

Zuzka: Docela by mě zajímalo, odkud jsi čerpala informaci o tom, "proč je důležité dlouhé kynutí u těsta". Pokud vycházím z toho, že když se dělá chleba v domácí pekárně, tak je taky za 3 hodiny od zapnutí i upečený, tak by neměl být v ničem problém. Když dělám kynuté koláče, nebo jiné kynuté těsto, také nečekám 12 hodin. :-))

Každopádně, ať si ho každý udělá jak chce, hlavně že chutná! Mnou upravený recept už jsem předala několika lidem a šíří se stále dál, protože všem moc chutná a hlavně je rychlej :-)

Alexiss Alexiss

16. 5. 2013 14:36

pekař kutil: Nepřipeče, pokud nádobu předem nasucho rozpálíte v troubě. :-)

Zuzka

16. 5. 2013 10:25

Ahoj všichni,zjišťovala jsem proč je důležité dlouhé kynutí u těsta a prý je to z důvodu, aby mouka získala správné vlastnosti a nedělala problémy ve střevech.

Bibinka Bibinka

16. 5. 2013 09:56

Hanča:Hančo, to je docela dobrá zkušenost, kterou začnu uplatňovat;-) Dělám všechno úplně stejně jako ty, až na to kynutí, to nechávám přes noc a už mnohokrát jsem přemýšlela proč tak dlouho musí kynout a tak od teďka bude kynou jen do 3 hodin, jak si popsala-díky:yes:

Senky, taky dělám nejraději ten od Leoška a papír nedávám, jde vyklopit jedna báseň, když obrátím nádobu, krásně vyklouzne;-)

Dana61

16. 5. 2013 09:16

nádherný chlebík:yes::-D takové milujeme;-)

senky senky

16. 5. 2013 08:55

Tak tento taky vyzkouším:yes::yes: Peču celkem pravidelně "Domácí chléb bez hnětení" od Leoška a peču ho na papíře v nádobě do pomalého hrnce.

Hanča

16. 5. 2013 08:18

Podělím se s Vámi o mou zkušenost. :-) Suroviny dávám téměr stejné: 1 lžičku celého kmínu, 1,5 lžičky soli, 1 lžičku suš.droždí, 1,5 hrnku hladké a 1,5 hrnku chlebové mouky. Lžící promíchám a pak přidám 1,5 hrnku VLAŽNÉ vody a znovu zamíchám (do dvou minut nemám co míchat - pekárna je zbytečná). Těsto je řidší, je to v pořádku. Pak už jen stačí nechat kynout cca 1,5 až 3 hodiny (podle toho, jak mi to časově vychází). ;-)Déle není potřeba, v původním receptu bylo 12 - 18 hodin. Naopak s tou chlebovou moukou se mi těsto zdálo moc překynuté a chleba byl spíš spadlý. Takže klidně už po té hodině a půl zapnu troubu na plno i s hrncem a poklicí. Mezitím si těsto z misky předělám na hodně pomoučenou utěrku, kde těsto pomoučím a několikrát přeložím a vytvaruju z něj chlebík. Zakryju utěrkou a jakmile se mi trouba nahřeje a zhasne, tak do hrnce chleba šupnu, přikryju pokličkou a peču 30 minut, pak ji sundám a dopékám 20 minut. Po vytažení z trouby vyklopím chleba na mřížku, aby se zespod nezapařil. :-)
Podobných chlebů je tu spousta. Proto dávám odkaz na originál, je v něm také videopostup, který může hodně lidem, kteří se nemohou rozhodnout zda chleba vyzkouší, pomoc. Mně osobně pomohlo hlavně s tím,že jsem viděla co s těstem po vykynutí. :-)
www.nytimes.com/2006/11/08/dining/081mrex.html :yes:

pekař kutil

16. 5. 2013 06:33

Také peču chleba,ale dávám ho do kaastrolu na pečící papír.Bez papíru se vám nepřipeče ke kastrolu?Nebo se musí celý omoučit?Jinak krásný:-):-)

MajkaM

16. 5. 2013 06:21

Také peču chleba bez hnětení. Já si večer smíchám suché suroviny, ráno doplním vodou a promíchám. A když přijdu odpoledne z práce chleba znovu promíchám, zapnu troubu a chleba upeču. Takže chleba kyne v mé nepřítomnosti a moje práce není delší než 5 minut.
O víkendu si chleba zadělám večer a ráno peču. Jinak tento chleba je opravdu bezkonkurenční.:-K

Bibinka Bibinka

15. 5. 2013 21:06

Sofi, já mám za to, že když je to chleba bez hnětení, tak se nehněte a ten tvůj hněte pečka;-). Já ten bez hnětení dělám a ten se opravdu nehněte a ač pečku mám, tam ho teda nedávám, ale dlouho kyne 8-12 hodin;-) Máš ten chlebík ale pěkný, tak ti dávám 1.boda:yes:

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: rychlý chléb bez kynutí domací chleba bez kynutí domácí chléb bez kynutí rychlý chleba bez kynutí chleba kynutý přes noc chleb kynuty přes noc chleba bez kynutí chleba bez míchání kynuty chleb chleb bez hneteni chleb bez kynuti chléb bez dlouheho kynutí domácí kynutý chleba chléb bez míchání jak dlouho kyne chleba markéta domácí kuchařka recepty markéta domácí kuchařka recepty domácí kynutý chléb chleba bez hnětení chleba bez dlouhého kynutí

Suroviny: voda, mouka hladká, mouka polohrubá, mouka celozrnná, droždí sušené, sůl, kmín drcený, kmín celý, sůl hrubá

TopRecepty.cz

"Chléb bez hnětení" od líné kuchařky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2qoN