Amarant po středomořsku
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 573 kJ / 137 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,54 g |
Tuky | 1,81 g |
Vláknina | 14,46 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 19 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 17,65 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Amarant je známý také pod názvem laskavec. Znali ho již staří Mayové, Aztékové a Inkové.amarant.jpg Slovo amarant znamená v jejich jazyce nesmrtelný. Patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny). Využívají se jak jeho listy, tak zrno. Listy mohou posloužit ve studené kuchyni do různých salátů, případně se mohou dusit jako špenát. Zrno (jen o trochu větší než mák) se používá jako takové nebo se mele na mouku. Má jemnou oříškovou chuť. Amarant je cenným zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a je proto doporučován vegetariánům a sportovcům. Amarant je také vhodnou plodinou pro osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami – pravidelná konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje hladinu antioxidantů a podporuje imunitu. Kromě bílkovin je amarant vynikajícím zdrojem vlákniny a železa (100 g obsahuje 42 % doporučené denní dávky železa) a obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď.
Zrno se vaří ve 2-2.5 násobku vody 20 minut.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 7. 2013 06:29
Jitkas: To je dobrý nápad. Já amarantové pukance kupuji v prodejnách se zdravou výživou a pak je přidávám do domácího müsli. Jsou ale hodně drahé a domácí výroba bude určitě lepší.
22. 7. 2013 06:27
Petram: Z amarantu se dela i neco jako mini- popkorn. Da se na rozehratou panev s kapkou oleje, priklopi a on se nafoukne, presne jako kdybys pouzila kukurici. Pouziva se potom jako dekorace na ruzne sladke zakusky ci dortiky.
21. 7. 2013 23:19
Já vůbec, ale vůbec nevím, co je to amarant. Nicméně, to foto vypadá tak jedle!!
21. 7. 2013 22:02
hosta: Jé, tak to bych to určitě zkusila, třeba pro začátek nasladko jako kaši, nebo jakkoli jinak...
21. 7. 2013 22:01
petram: já ty máčky každý rok předpěstovávám, jsou to nítěnky a pak metrové stromy, velice dekorativní a nepotřebují žádnou další péči, jen zalívat, mám jich plné záhony. Když dozrávají, mísu z nich klidně oklepu
21. 7. 2013 21:55
hosta: Ten je nádherný! Netuším, jak bys semínka sklízela takhle ve velkém, ale pokud by se ti to povedlo, tak by nejspíš použít šel.
21. 7. 2013 21:51
To je moc zajímavý recept - myslíš, že by šlo i z toho laskavce, který mám každoročně na zahradě - viz foto?
21. 7. 2013 21:36
Ten amarant se mi moc líbía Tvá krásně barevně i chuťově ladící dobrota také
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 12 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 12 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 13 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 13 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 15 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Moanka uvařila před 28 minutami
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 5 hodinami
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 6 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 7 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 8 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 8 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 8 hodinami
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 10 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Ananasové kytičky z listového těsta jsou báječné. Postup ukážeme ve videonávodu
Další recepty
Tématické fráze: amarant recepty amarant amarant zrno recepty amarant recept amarantové sušenky recept amarant foto amaranth zrno recepty recept amarant recepty z amarantu amarantove pukance mouka z amarantu amaranth recepty amarantová mouka recept amarant-příprava laskavec recepty jak vypada amarant jak uvařit amarant jidlo z amarantu laskavec recept vareni fazolove macky
Suroviny: česnek, olivy černé, rajče sušené, cuketa, fazolky zelené, amarant, voda, sušená bazalka, koření oregáno, sůl, pepř
Amarant po středomořsku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jgyv
8 názorů