Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Játrová paštika

Pokud si játrovou paštiku uděláte sami doma, máte jistotu, že nebudete konzumovat žádná éčka ani zahušťovadla a barviva. A ten pocit za trochu práce navíc přece stojí. Hotová paštika vás svou příjemnou chutí za vaší píli odmění.

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 50 min bez vaření masa a sterilace

50 min (50 min příprava, bez vaření masa a sterilace)

8. 1. 2009 12:27

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie20 492 kJ / 4 898 kcal
Bílkoviny378,36 g
Tuky346,88 g
Vláknina24,00 g
Cholesterol 3,98 g
Sodík 1,74 g
Sůl3,97 g
Sacharidy60,40 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Nevíte-li si rady se solením, zvažte směs před přidáním polévky a na každé kilo dejte max. 17-20 g soli.

Pokud do paštiky nepřidáme tu trochu polévky, po zavaření je to spíš taková paštika ke krájení. Koření smíchám podle naší chuti, ale nikdy nesmí chybět mletý hřebíček.

Po otevření to pak zavoní celou místností.....

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

cathleen cathleen

21. 3. 2018 14:03

hospodyne: dopsala jsem do Poznámky ;-)

hospodyne

19. 3. 2018 21:03

cathleen: já s tím problém nemám, ale třeba některé naše sousedky by zavařované paštiky zkusily a právě se bojí soli. Při té příležitosti mě napadlo, že by se určité vodítko hodilo i jiným kuchařkám.

cathleen cathleen

19. 3. 2018 17:14

hospodyne: ano, s množstvím soli máš pravdu.
Dávám sůl už do vody, ve které lalok vařím, tak ji pak nemohu odvážit tak, jak píšeš - když i ta "polévka", kterou paštiku ředím, je lehce slaná. Proto píšu to své "podle chuti". Celkově paštikovou masu před naléváním do sklenic osolím tak, aby byla malinko přesolená a také víc okořeněná. Zavařením se sůl i koření natáhne do masa s cibulí a paštika je tak akorát - mám mnohokrát odzkoušeno.

hospodyne

19. 3. 2018 17:04

Dnes tuto paštiku dělám, jen trošku upravené poměry. A tak mě napadlo, že u podobných receptů není množství soli. ." Podle chuti" může být pro neznalé dost problém. Já dávám na 1 kg zpracované hmoty 2 dkg soli. Jinak paštika je to výborná a když se dobře zavaří, vydrží velmi dlouho. :-K Dnes ji dělám z 6 kg:-*

scarlet

10. 9. 2014 22:39

Dobrý den,
tuto paštiku, mimo jiné je fantastická, jsem dělala naposledy se svým mužem. Jenže zemřel a já jsem teď sama a dnes už skoro nezavařuju. Velmi nám ta paštika tehdy chutnala a kluci si na ni nedávno vzpomněli a chtějí, abych jim ji připravila. Jenže se přiznám, že bez muže sama neumím zavařovat. Nemá nikdo zkušenost se zavařováním v horkovzdušné troubě?Tehdy jsme to zavařovali ty dvě hodiny v kuse jak je psáno, ale jak dlouho v té troubě a na kolikátce teploty? Děkuju.:-K

jarda

28. 2. 2014 22:50

andrysek.jaroslav229používám paštikové koření TRUMF-játrová paštika,odkaz na w.w.w.koření trumf

Olda

12. 12. 2013 11:01

Toto je nejlepší návod na výrobu játrové domácí paštiky. Děláme ji při domácí zabíjačce každý rok. Jen nedáváme cibuli ani česnek, změní to trochu tu pravou játrovou chuť, jako koření pak dáváme jen sůl a pepř. Dobře zavařit a dobrou chuť.

uzenář

10. 2. 2013 10:55

JÁTROVÁ DOMÁCÍ PAŠTIKA:
Naše rodina dělá tuto játrovou paštiku:
1 kd vepřových jater
1 kg syrového sádla
0,1 kg vepřové kůže vařené rozmixované ve vývaru (nemusí být)
3 stroužky česneku větší
1 menší cibule
40 gr soli pragandy(vede každá drogerie)
koření do paštiky,neobo jen pepř,sůl,špetku skořice,špetku nového koření,apd.
Postup: umeleme 2 x jádtra co nejemněji,sádlo 1x také,každé zvlášť.při mletí jater přidáme sůl a koření,česnek i cibuli.Játra promícháme a necháme asi 2 hod,prorůžovět(to udělá pragada sůl)potom tyčkovým mixérem mixujeme játra za postupnmého zašlehávání mletého sádle,nakonec zašleháme kůže.Postupně se spojí do kompaktní játrové hmoty,která velmi lepí.Tuto hmotu naplníme do vhodné nádoby,srnčí hřbet a zatížíme,nebo skleniček s víčky a na plechu v troubě necháme táhnout při teplotě 85 st.2,5 hod.Nádoby můžeme vyložit plátky anglické slaniny,nebo podobně.Po vychlazení je super.Skleničky uložíme do mrazáku k postupné komzumaci.Dobrou chuť.Děláme ji doma mnoho let. Nepřekročit teplotu 90 st.C.

cathleen cathleen

10. 4. 2011 16:57

rebeka: Nadi, koření melu na umělohmotném ručním kávomlýnku, sypu ho přiměřeně, míchám, semtam ochutnám a čeho je třeba, přisypu - tak, aby to bylo podle naší chuti (třeba jako při kořenění sekané).
Hřebíčku dávám poměrně dost, až ho tam vsypneš (po troškách), uvidíš, že ucítíš "játrovou paštiku":-)). Je dobré směs malinko přesolit (ale malinko), dost soli se vsákne do masa (to je nesolené) při zaváření. Ale i kdyby se nezdařilo a paštika byla míň slaná, dosolit na chlebu ji můžeš vždycky;-)

rebeka rebeka

10. 4. 2011 14:59

cathleen:joooj,můj guru:-8:-D znamenám si;-):yes::yes:ono by se to koření dalo i utlouct v porculánovém hmoždíři,he jo;-):-?:-)
jenom aby potom konzumenti neutloukli mě...:-//:-D:-D
a děkuji:-K:-K
jejda a málem bych zapomněla:toho kořeníčka asi přiměřeně,přiměřeně:-D:-D:-D ale kolik toho hřebíčku..s tím asi opatrně..jeden..dva:-?:-?:-) a česnek vůbec žádný:-?:-O Magduška dává..tak nevím..já s tím nemám pražádnou zkušenost;-)

cathleen cathleen

10. 4. 2011 14:56

rebeka: Nadi, davam mlety cerny pepr, zazvor, trochu sladke papriky, mleteho noveho koreni, muskatoveho kvetu (taky troska, ale nemusi byt), co u nas nesmi chybet - mlety hrebicek. Ten dela pastiku pastikou.
Maso uvar v trose vody a tento vyvar pak pridej do toho namleteho tak, aby se to dalo namixovat.

magdalenka magdalenka

10. 4. 2011 14:54

rebeka:medveďa už od dneska naháňa maris...:-D

rebeka rebeka

10. 4. 2011 14:52

magdalenka::-O:-O:-Oa kde si nehala medveďa:-O:-?tu neide:-D:-D:-D:-D:-?

magdalenka magdalenka

10. 4. 2011 14:50

Cat vám určite odpovie, ale ja dávam aj cesnak a staročeské korenie...

chocolate chocolate

10. 4. 2011 14:48

Domácí paštiku miluji:-p.
A mám úplně stejný dotaz jako Rebeka;-).

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: játrová paštika nejlepší játrova domácí paštika játrová paštika recept nejlepší játrová paštika recept na játrovou paštiku zavarovani pastiky koření do domácí játrové paštiky paštika recept jatrova pastika zavařování domácí paštiky zavařování paštiky v troubě paštika játrová játrová paštika recepty koření do paštiky domácí játrová paštika návod na domácí paštiku nejlepší játrová domácí paštika bez vajec paštikové koření paštika recept jak zavarit domaci pastiku

Suroviny: maso vepřové, játra, sádlo, vejce, cibule, sůl, koření paštikové

TopRecepty.cz

Játrová paštika

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR4l