Svítek - specialita z Vysočiny podávaná s koprovou omáčkou
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 5 144 kJ / 1 229 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 26,04 g |
Tuky | 122,68 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 777 mg |
Sodík | 338 mg |
Sůl | 0,95 g |
Sacharidy | 5,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Podáváme s koprovou omáčkou - opravdu je to lahůdka :-) Tento předpis mám po své babičce, je to specialita z Vysočiny :-).
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
5. 6. 2015 22:38
Tento recept také dělám, mám ho od své babičky z Pélhřimovska. Jen do svítku nedávám přášek do pečiva. Osmažený svítek pokládám na mělký talíř s osolenou vodou a obracím. Svítek nabyde, mezi tím si dám vařit trochu vody s novým kořením a bobkovým listem, na hrubo nakrájenou cibulí, osolím. Asi po půl hodině vaření výše uvedených
ingrediencí, v půllitrovém hrnečku rozmíchám 33% sladkou smetanu /nějlépě dvě/ s hladkou moukou
a zavařím omáčku. Dám nakrájený kopr, nakrájím na kostičky svítek a vše nechám asi pět až deset minut provařit. Dosolím, nemusí se octovat, obstará to cibule, ale kdo chce může. Je velmi
sytá a lahodná, v létě, když je čerstvý kopr, tak je to i dobrá večere.
ingrediencí, v půllitrovém hrnečku rozmíchám 33% sladkou smetanu /nějlépě dvě/ s hladkou moukou
a zavařím omáčku. Dám nakrájený kopr, nakrájím na kostičky svítek a vše nechám asi pět až deset minut provařit. Dosolím, nemusí se octovat, obstará to cibule, ale kdo chce může. Je velmi
sytá a lahodná, v létě, když je čerstvý kopr, tak je to i dobrá večere.
3. 7. 2013 13:25
Tak jak jsem slíbila, fotky dodány nové, nerozmazané a viditelné .... jediný rozdíl, že už jsem recept nedělala na plynu na plotýnce, ale na indukční desce, což se dělalo úplně nádherně
2. 7. 2013 12:32
Tak pak dejte vědět jak to dopadlo
2. 7. 2013 09:49
Milujem tento typ receptov, veľmi rada ho vyskúšam, snáď sa mi podarí. Ja o "svítkoch" toho veľa neviem, nemám s tým skúsenosti, ale vyzerá úžasne. Ďakujem za pridanie receptu.
1. 7. 2013 21:36
Moje babička svítek po usmažení rozkrojila na čtvrtiny a namočila na chvíli do studené vody. Mezitím si dala vařit jinou vodu, osolila ji a svítek ze studené vody dala chvíli povařit,krásně nabyl a pak ho vyndala na hluboký talíř a přikryla, aby příliš neschladl. Vroucí vodu po svítku zadělala smetanou, ve které rozkvedlala hladkou mouku a zavařila. Je to také mňamka.
1. 7. 2013 11:17
Tak nakonec se mi zadařilo fotky zviditelnit, tak snad se vám nyní recept bude lépe dělat, přeji, ať se všem povede a chutná
1. 7. 2013 10:57
Já mám velmi podobný recept po babičce taky (i s tím zaléváním vodou), jen je uvedeno, že podáváme ke smetanovým omáčkám. No vida. Zrealizuju, koprovku my můžem
1. 7. 2013 10:54
A ještě dodatek k autorce finneta, jistě je hodně receptů na svítek a tento se zalévá výhradně vodou! Opravdu to tak je, naše rodina s tím má mnohaleté zkušenosti, vyzkoušejte a uvidíte
1. 7. 2013 10:52
Velice se omlouvám za fotky ...poslední dobou jsem si velmi oblíbila tyto stránky, a tak jsem se i zde chtěla podělit s tímto vynikajícím receptem a trochu ho i rozšířit Opsaný recepty není a je můj ....dále jsem ho uložila i na recepty.chytrazena.cz/svitek-specialita-z-vysociny-podavana-s-koprovou-omackou-127612.html, kde jsou fotky lépe vidět. Nedopatřením sem si je už smazala z počítače a když jsem zde vkládala recept, tak jsem je kopírovala z těchto stránek .....no až ho budu dělat, znova nafotím, aby byly fotky kvalitní i zde.Snad tak do týdne to dám do pořádku a za stávající foto se ještě jednou omlouvám
1. 7. 2013 08:22
tak svítek se určitě nezalévá vodou, ale mlékem. bacha na to.
29. 6. 2013 23:17
Musím souhlasit,ke koprovce jedině svítek, náš rodinný recept je podobný, také z Vysočiny od babičky, jsem ráda, že toto jídlo zná také někdo další.
29. 6. 2013 11:16
Prosím autorku, aby vložila fotky znovu, a to v "koukatelném" formátu. Na tyhle bych potřebovala mikroskop.
Dík.
Dík.
29. 6. 2013 08:48
tohle neznám, vypadá to zajímavě! Na zítra mám koprovku v plánu, tak tuhle netradiční přílohu zkusím. Fotky se mi teda taky špatně zobrazují, ale postup je rozepsán natolik podrobně a srozumitelně, že to snad zvládnu..
29. 6. 2013 06:05
Proti svítku nic nemám, ale z fotek jsem poněkud "tumpachová"
29. 6. 2013 05:59
Chcem sa spýtať, tie fotky sú tvoje ? Prečo sú v mini vydaní? Nič na nich nevidieť...
Alebo preto, že to je opísaný recept ? http://www.prozeny.cz/pavlac/vase-recepty/varime-b...
Ak si katka.kudrnova, tak sa ospravedlňujem, ak nie si, fotky zmaž, platí, že vkladáme len vlastné fotky a nekopírujeme recepty z iných webov.
Alebo preto, že to je opísaný recept ? http://www.prozeny.cz/pavlac/vase-recepty/varime-b...
Ak si katka.kudrnova, tak sa ospravedlňujem, ak nie si, fotky zmaž, platí, že vkladáme len vlastné fotky a nekopírujeme recepty z iných webov.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 3 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Právě bylo uvařeno:
Smažené tvarohové koblížky
Wikki uvařil před 1 hodinou
Listové mřížky s pudinkem a ovocem
Olminka uvařila před 1 hodinou
Rybí filé v těstíčku
Maykl83 uvařila před 1 hodinou
Výborný čočkový salát
dolja uvařila před 1 hodinou
Salát z červené řepy s křenem
Fitulka uvařila před 1 hodinou
Ředkvičky na smetaně
Carlosss40 uvařila před 1 hodinou
Poctivá květáková polévka
Pavelvan uvařila před 3 hodinami
Plněné papriky v zeleninové omáčce v pomalém hrnci
Jaja.27 uvařila před 3 hodinami
Rajská polévka se špeclemi
Ivcatkoo uvařil před 3 hodinami
Tilápie v arašídové omáčce s pak choi, rýží a koriandrem
JanaDr uvařil před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Další recepty
Tématické fráze: svítek ke koprové omáčce svítek ke koprovce krupicový svítek svítek svítek do koprovky koprova omacka se svitkem koprovka se svítkem koprovka a svítek svítek recept svitek k omacce jak se dela svitek svitek podle babičky krupicový svítek do koprovky svitek s koprovkou koprová se svítkem recept na svitek svítek z krupičky koprová polévka od babičky recept na svitek ke koprovce top recepty svítek
Suroviny: vejce, krupice dětská, prášek do pečiva, olej, voda, sůl
Svítek - specialita z Vysočiny podávaná s koprovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PKv2
15 názorů