Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bigos pana Tadeusza

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

16. 6. 2013 19:41

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie17 399 kJ / 4 159 kcal
Bílkoviny457,81 g
Tuky165,34 g
Vláknina82,10 g
Cholesterol 1,01 g
Sodík 17,21 g
Sůl41,50 g
Sacharidy142,03 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Adam Mickiewicz „Pan Tadeusz”

Księga IV Dyplomatyka i łowy.

„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno

Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;

Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,

Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.

Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,

Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.

Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada

Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.

Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,

Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;

Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa

Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;

I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie

Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie

I powietrze dokoła zionie aromatem.

Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,

Zbrojni łyżkami, biegną i bodą naczynie,

Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,

Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów

Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów.”

Tam v kotlících bigos hřáli. Těžko básníkovi

bigosu vůni, chuť i barvu podat slovy;

sluch pojme slov jen zvuky, rýmované stopy,

však tresti žaludek z nich městský nepochopí.

Neb jídla litevská i písně – cenit k tomu

Žít nutno na vsi, zdráv být, z honby brát se domů.

Leč chutným bigos jest i bez podmínek takých,

neb umělou je skladbou zelin všelijakých,

z nichž zeli sekané jde při něm nad vše jiné,

když, jak dí pořekadlo, samo do úst plyne.

To z vybraného masa nejlepší kusy

se v kotli uzavřeno ve své šťávě dusí,

mok ze všech žil jí prýští, žárem klokotaje,

až z nádoby to varem kypí přes okraje

a kořeněnou vůní povětří kol vssává.

Již bigos hotov. Lovci třikrát křikli „sláva”;

lžícemi zbrojný útok vedou v nádob lůně,

měď hřmí, dým buchá, bigos prchá jako vůně,

již zmizel, uletěl již! Prázdné kotle zejí,

z nich páry jako z jícnů zhaslých sopek vějí.

Překlad: Elišky Krásnohorské

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

zizala zizala (moderátorka)

16. 6. 2013 19:59

:-O:-)):-)) Krásné počtení, děkuji:-K. Nic od pana Mickiewicze jsem nečetla :-8, ale pokud je celá knížka tak pěkná, jako tato pasáž, asi si ji vypůjčím v knihovně ;-)

magdalenka magdalenka

16. 6. 2013 19:59

Miloško, umíš...:yes:
Dnes som povečerala pri špliechaní mora šalát z chobotnice...ale bigos je bigos. U nás sa udomácnil, varím v kotli a nikdy ho nie je dosť.
Páčko. :-K

spagetka spagetka

16. 6. 2013 19:54

Postup máš podobný jako já, i závěr se mi líbí, správný bigos se musí rozležet, uležet, proto dělám hodně porcí a marš s nima do mražáku.:-D:-D:-D, je fakt, že kolik Poláků, tolik variant bigosu a tahle není určo špatná, neb všechny varianty bigosu mi moc chutnaly, díky příbuzným v Polsku, tohle s tím vínkem určitě zkusím :-p:yes::yes::yes:

rebeka rebeka

16. 6. 2013 19:53

Bigos jsem měla tu čest ochutnat asi dvakrát a přímo mne nadchnul, zrovna jako tvůj popis vaření:-D;-):yes::yes:

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: bigos nejlepší recepty bigos nejlepší recept výborný vynikající bigos bigoš bigos bigos.pl bigos.pl bigos recept povaření masa před uzením připálené zelí vepřový bigoš jak uvařit bigus bigos-nejlepší recept bigoš v pomalém hrnci kwaszona kapusta bigos z uzeného masa povareni klobas pred uzenim pravy bigos watch krvavý valentýn bigos recept sušené švestky bigos pl

Suroviny: zelí kysané, zelí hlávkové, maso hovězí, klobása, bok uzený, vývar, švestky sušené, houby sušené, cibule, víno červené, protlak rajčatový, vavřín, jalovec, sádlo

TopRecepty.cz

Bigos pana Tadeusza

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DZjA