Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Veka domácí na chlebíčky

Nejlepší veka na chlebíčky, jakou si můžete přát, je ta domácí. Vláčné kynuté těsto zvládne připravit s našim receptem i začátečník. Pokud chcete veku ještě chutnější, nahraďte olej máslem. Vaše chlebíčky s domácí vekou nic nepřekoná.

Hodnocení receptu je 5,0 (107×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min Bez doby kynutí.

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, Bez doby kynutí.)

4. 1. 2009 09:33

Suroviny pro 3 kusy

3 kusy

Nutriční hodnoty

Energie18 945 kJ / 4 528 kcal
Bílkoviny138,00 g
Tuky93,90 g
Vláknina33,20 g
Cholesterol 30 mg
Sodík 8,22 g
Sůl20,50 g
Sacharidy766,10 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

pekař

30. 12. 2013 18:27

Veka dle receptu je tradičně výborná. Pročetl jsem diskuzi níže a je tam spoustu různých mýtů jak jedině udělat těsto, aby dobře nakynulo. Pokud nemáte zkušenost s pečením a máte domácí pekárnu, prostě do ní všechno dejte a zmáčkněte program těsto. Udělá se vám výborné. Důležité je dodržet tyto zásady: nejprve na dno pekárny tekutinu (v tomto případě mléko), potom až mouku, v ní důlek a kvasnice (čerstvé), na které hned dát cukr. Naopak sůl a olej dávat do vaničky někam bokem, aby nepřišly hned do kontaktu s kvasnicemi ani většinou mouky (je lepší, když nejprve vsákne do mouky část vodnatá, pak až tučná - obalí totiž zrníčko). S teplotou netřeba lámat hlavu - pekárna vše ohřeje, jak má být. Podotýkám, že pekárnu použít pouze pro míchání těsta, ne pro pečení.

Tip: nechte těsto ještě před vykynutím přes noc (nebo i 24-48 hod.) v lednici, teprve pak vytáhněte a ještě nechte dokynout. Částečná enzymatická fermentace udělá s těstem divy. Je pak mnohem lepší (možno použít u jakéhokoli těsta, u pizzy je to skoro nutností, abyste měli dobrou).

JarkaKr

30. 12. 2013 15:56

Kvůli alergii jsem vyměnila pšeničnou mouku za žitnou (Penam) a bageta je sice nasládlá (až mě překvapilo, jak moc), ale na chlebíčky výborná. Časem zkusím těsto i na rohlíky ;). Děkuji za recept.

no name

30. 12. 2013 15:23

Eva :tak se nauč píct:-!

Mirka

9. 12. 2013 02:47

Ja davam na 1kg mouky 2 1/2 lzicky soli.

Mirka

9. 12. 2013 02:44

Ahojky ladida ...ja pouzivam jedine susene drozdi. Na 1 kg mouky davam 2 balicky.:yes::-))

ladida

5. 12. 2013 06:59

Nema nekdo zkusenosti se susenym drozdim?? Dekuji predem.

jirholu jirholu

23. 3. 2013 19:43

Děkuji za prima recept. Dělala jsem z poloviční dávky a měla jsem dvě opravdu moc chutné veky. S těstem se výborně pracuje :-p:yes::yes:

justyna123

7. 3. 2013 09:19

Z uvedeného množství jsem upekla 3 večky,jinak by to byly opravdu maxi veky,ale opravdu výborné.Těsto jsem zadělávala v pekárně a nechala 2krát vykynout a večky jsou lehké a nadýchané.Mnohem lepší než kupované.Doporučuji vyzkoušet.

justyna123

5. 3. 2013 19:24

Z uvedeného množství jsem upekla 3 večky,jinak by to byly opravdu maxi veky,ale opravdu výborné.Těsto jsem zadělávala v pekárně a nechala 2krát vykynout a večky jsou lehké a nadýchané.Mnohem lepší než kupované.Doporučuji vyzkoušet.

AniCiz

16. 2. 2013 20:09

:yes:dnes jsem pekla tyto skvostné veky..těsto bylo při zpracovávání hodně tuhé,ale po nakynutí perfektní.Místo cukru jsem dala lžičku Sladovitu a nemají chybu.Děkuji za recept:-*:-K:-K:-K

Eva

1. 1. 2013 15:31

spagetka:Použíla jsem čerstvé droždí to je na to nejlepší ale stejně byl to děs nakonec jsem získala podle mě recept který je lepší a povede se to takže kdo se zkusit může pište si 1 kg hladké mouky 3/4 litru mléka 2 lžičky soli vlažného 50 g droždí může být i o kousek více. 2 lžíce oleje. Z trochy vlažného mléka a droždí připravíme kvásek potom zaděláme těsto necháme vykynout hodinu pak vyválíme veky a nechte to chvíli kynout pod utěrkou než se rozpáli trouba potřete 1 vajíčkem pak pečte asi tak půl hodiny. A výsledek jsou dobré veky které mě nakynuly a jsou krásně měkké. :-)

senky senky

30. 12. 2012 22:41

I já se dnes přidávám do řady spokojených :-K:-K:yes: upekla jsem dvě nááááádherné veky z poloviny dávky a určitě jsem je nepekla naposled;-) Už se těším na zítra, až je ozdobím křenovou pomazánkou a plátkem domácího uzeného:-D:-D Přidávám 31. bod a foto:-K:-K

Majka

25. 12. 2012 13:14

Eva : Mohlo to být špatným droždím, špatnou zkušenost mám hlavně se sušeným. Tekutina na zadělavání nesmí být moc horká, ale jen mírně teplá - vlažná. Sůl by neměla být v přímém kontaktu s droždím, vždy ji zamíchám do mouky. Podrobný návod jak na kynuté těsto je tady, třeba zjistíš, kde se stala chyba;-): http://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyrob...

spagetka spagetka

25. 12. 2012 12:25

Eva : a co kvalita droždí?

Eva

25. 12. 2012 11:56

Mira Love: Díky za radu těsto jsem dělala dle receptu dala jsem těsto na teplé místo ale vůbec to nenakynulo a když jsem to upekla tak to byla nějaká prapodivná placka trvdá leda tak nadrobit holubům. Takže si myslím že se s touto vekou už nebudu nikdy dělat je to šílený recept!!!! :-((:-((

1 2 3 4 5 6 8

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: chlebíčková veka veka recept veka chlebickova veka recept recept na veku recept veka pečení veky veka z domácí pekárny těsto na veku chlebíčková veka - recept jak upéct veku recept na chlebíčkovou veku veky nejlepší veka recept na veky pečeme veku chlebíčková veka recepty veka v receptech veky recept tukova veka recept

Suroviny: mouka hladká, droždí, cukr, sůl, olej, mléko

TopRecepty.cz

Veka domácí na chlebíčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ERo0