Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččina mléčná omáčka

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

1. 4. 2013 18:57

Suroviny

Porce: 4-5

Nutriční hodnoty

Energie3 285 kJ / 785 kcal
Bílkoviny45,40 g
Tuky18,80 g
Vláknina1,20 g
Cholesterol 72 mg
Sodík 6,88 g
Sůl17,20 g
Sacharidy108,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Nevím, odkud tento recept moje babička měla a ani nevím, kolik lidí v našem okolí tuhle omáčku vaří, spousta lidí ji ale nezná a tady na stránkách není.

Chutná jen sladko-slaně, ale v kombinaci s uzeným masem a bramborovými knedlíky je to v naší rodině velká dobrota.

Pozor: omáčka nesmí být ani příliš slaná a ani příliš sladká, tyto chutě mají být vyvážené, proto doporučuji dochucovat s velkou opatrností. A každému taky chutnat nemusí...

A na závěr: nikdy jindy se u nás tomuto pokrmu neřeklo jinak než

" mličná máčka "

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

senky senky

13. 4. 2013 11:41

:yes::yes: Znám jako základ na všechny bílé omáčky... od koho, no taky od babičky a mamky;-) dělala se tak i "vajičková máčka"( s brambory uvařenými s kmínem a vajíčky natvrdo, všechno na kostičky a vmíchané do omáčky, s mladou cibulkou nebo pórkem) a to byla velká dobrota. Ani nevím, proč jsem ji už léta nedělala;-(:-)

Pajaska Pajaska

12. 4. 2013 14:05

Bešamelová omáčka obráceně.Dělá se stejně,jen se mouka opraží a pak zaleje mlékem.Patří do kategorie tzv.bílých omáček.Tento postup je rychlejší a dělávám takto koprovku a i křenovou omáčku.Je moc dobrá a lze obměńovat -kaparová,okurková .Ivu,babičky se vyznaly a uměly!!! Tedy to uzené musí být špica,že nezbylo...škoda...:-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

12. 4. 2013 12:18

Ivi, neznám, ale jak známo, ty snad ani nic špatného uvařit neumíš. Rozhodně vyzkouším. To maso, to je lahoda pro oko!:-)):-p

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

12. 4. 2013 11:10

Je to pro mne něco nového a zároveň se mi vtírá myšlenka na něco podobného což si nemohu uvědomit a připomenout. Je to opravdu perfektní omajda /i základ/ na které se dá stavět dál a experimentovat. Mne to náramně sedí a dávám pochvalu a +bodík 15

ivulinka ivulinka

11. 4. 2013 20:16

tejaja: Teri, jsem potěšena, že omáčka nezklamala, děkuji za vyzkoušení:-K

tejaja tejaja

10. 4. 2013 18:28

Ivanka:yes::yes::yes: už je to uděláno, už je to hotovo...a snězeno :-D:-D:-D Robila som z polovičnej dávky, sme doma dvaja, stačí nám to.
Omáčka mala tú správnu hustotu, obávala som sa zbytočne:-8 Poctivo som miešala 15 min, za ten čas som prečítala 10 strán Plus 7, takže som spojila príjemné s užitočným:-D Cukor som nedala, mne sa ti to zdalo sladké aj bez neho, ale zato som posypala povrch jedla stúhaným chrenom. Nechcela som ho miešať do omáčky, chcela som ju takú, ako si napísala;-) Výýýýbornáááá;-):yes:
Pridala som ti fotečku a bod:-8

verina

5. 4. 2013 16:04

Přidat nastrouhaný křen a lepší křenovou omáčku nejen k uzenému jsem nejedla.
Tak to dělávala moje mamimka.:-)

jarka skrobakova

2. 4. 2013 20:03

krása :yes::yes::-K:-p

hanes24

2. 4. 2013 04:13

Používám jako základ na houbovku, křenovku, koprovku a erteplovú máčku s koprem a ztracenými vejci, vařím jenom 3 minuty i tak se mně trochu přichytí skoro vždycky, ale nesmí se připálit.hodnotím velmi dobře.

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

1. 4. 2013 22:18

Pěkné, babička dělávala podobně, nějak mne to plete s její bílou polévkou, ale omáčka z uzeným a knedlíkem musí být prima:-p:yes:

Bahula Bahula

1. 4. 2013 21:20

Takové rodinné poklady mám moc ráda:yes::-K

magdalenka magdalenka

1. 4. 2013 21:00

Ivi, krása, rodinné striebro. :yes: Milujem staré tradičné recepty.

Bibinka Bibinka

1. 4. 2013 20:28

ivulinka:Ivuli, kdyby se do ní přidal kopr, tak máme chutnou koprovku:-p a tu tvojí také znám a také jí dělala moje babička i maminka.

aisha

1. 4. 2013 20:01

Takto ji delava i moje babicka..;-):yes:..vlastne takto dela i mlecnou polevku..:yes:..vzdycky mi chutnala.

hosta hosta

1. 4. 2013 19:42

Ivuli, trochu mi to připomíná tuhle, kterou jsem sice dala mezi polévky, ale je to taky taková spíš omáčka:yes:
http://www.toprecepty.cz/recept/31364-hladka-ancka...

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: babiččiny recepty křenová omáčka mléková omáčka babiccina krenova omacka babiččiny recepty omacky okurková omáčka s vajíčkem křenová omáčka s vajíčkem mléčná křenová omáčka bílá omáčka omáčka s vajíčkem krenova macka babiččiny recepty-koprová omáčka bila omacka s vejcem bila máčka babiciny recepty krenova omacka křenová omáčka od babičky vajickova omacka křenová omáčka mléčná babiččiny omáčky babiččina koprovka babiccina omacka

Suroviny: mléko, sůl, cukr krupice, mouka hladká

TopRecepty.cz

Babiččina mléčná omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gDLl