Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hubník z Jizerek a Krkonoš

Hubník je pokrm ze sušených hub, jehož další hlavní suroviny tvoří bílé pečivo namočené v mléce, dále vejce a koření. Některé recepty na hubník obsahují pokrájenou slaninu. Houbový nákyp se peče v troubě dozlatova.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 35 min Bez doby namáčení hub

65 min (30 min příprava + 35 min tepelná úprava, Bez doby namáčení hub)

21. 12. 2008 12:45

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie5 117 kJ / 1 223 kcal
Bílkoviny56,98 g
Tuky36,92 g
Vláknina54,22 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 1,66 g
Sůl3,85 g
Sacharidy141,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

já houby nemelu, ale ještě před namáčením je rozdrtím a pak už nemelu. Peču ve velkém pekáči se zvýšenými okraji.

Tohle jídlo patří k absolutní povinnosti naší štědrovečerní večeře a i kdyby nebyly v sezoně vůbec žádné houby, tak na hubník se prostě najít a usušit musí. Zásadně na tohle jídlo je nekupujeme. Je to prostě tradice. Foto dodám až 24.12. Někde dávají kroupy, ale ani babička ani mamka je nemilovaly, takže ani já....Nechte si chutnat, už jen pro toto jídlo se vždycky těším na 24.12. Existuje ještě letní varianta z čerstvých hub - ale tahle je podle mě lepší.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

spagetka spagetka

22. 12. 2008 15:00

tak jsem odeslala hubník nasldko a někde mezi mým počítačem a těmito stránkami se zatoulal:-/ - ;-)

spagetka spagetka

22. 12. 2008 14:22

já ho sem dám, není tu. Jen jak jsem uvedla - já kroupy nepoužívám ( nemůžu říct, že je nemám ráda - nikdy jsem je nedělala;-)

vybusna vybusna

22. 12. 2008 14:12

jeda...ale ja poznam cerneho kubu len z krup....cize hubnik a kuba su u nas dve rozlisne jedla
ale tento rok som sa rozhodla pre hubnik

spagetka spagetka

22. 12. 2008 12:42

vybusna, jde o to, co si pod tím názvem představuješ, nebo jaké přísady tam chceš mít. Mám několik variant a ten název jak kuba nebo hubník, nebou houbovník - to je dost krajová a rodinná záležitost. Můžu ti pár změn poslat do mých vzkazů nebo do poznámek receptu - ale opravdu se to liší jen minimálně. Např. někdo přidává kroupy, někdo uzené maso - babička dávala i sušené švestky :-! atd - základ- sušené houby - zůstává ;-)

vybusna vybusna

22. 12. 2008 09:28

nemoholi by ste damy niekto vlozit recept aj na cerneho kubu???, kazdy rok ho hladam, ako blbec...a takto by som tom mala vsetko v kope.

zizala zizala (moderátorka)

21. 12. 2008 18:41

Taky dělám, jen cibuli před přidáním osmahnu, má lepší chuť;-)

spagetka spagetka

21. 12. 2008 17:19

Jablonecko

Amira Amira

21. 12. 2008 17:06

To spagetka: Odkud jsi? Manžel sice Železného Brodu, ale už víc jak 20 let se mnou v Olomouci. Ale do Jizerek jezdíme minimálně jednou za rok za jeho rodinou, je to přece jen daleko.

jana

21. 12. 2008 16:58

Vůbec nemusí být moc mastný. Dávám taky sádlo, ale vymažu plech nerozpuštěným, dám připravenou směs a trošku sádla sem tam pohodím navrch. Záleží opravdu na tom kolik toho sádla dáte:-)Tuhle dobrotu dělám na podzim a v zimě, ne jenom na štědrý den :-p:-p:-p a dávám taky majoránku

spagetka spagetka

21. 12. 2008 16:58

KRAJAN:-!:-!:-D

Amira Amira

21. 12. 2008 16:45

Tak jste mě donutily najít recept od mé tchyně. Manžel je ze Železného Brodu a musím povrdit, recept od tchyně je v podstatě stejný. Akorát jsem to v životě nedělala. když jsem to u tchyně ochutnala, chuťově moc dobré, ale je to na mě moc mastné.

Jikotka Jikotka

21. 12. 2008 16:41

My děláme hubník podobný tomuhle,ale přidáváme ještě uzené maso :-p:-p.Taky ho dělám na Štědrý den a už se na něj těším:-8

Merylas Merylas (moderátorka)

21. 12. 2008 15:54

Jsem ráda, že poznám zvyklosti v jiných rodinách, asi i záleží na kraji, odkud kdo je. Já teda hubník neznám :-8

JanaDorazinova JanaDorazinova

21. 12. 2008 13:48

No teda, spagetko, to je zvláštní, jak se to krajem mění ta štědrovečerní jídla, koukám, jak puk!! No, vám se to mluví, o těch houbách. Nám tady letos opravdu vyrostlo HOUBY:-(

spagetka spagetka

21. 12. 2008 13:47

vybusna - zkrátka máš chytrého, inteligentního manžela, který ví, co je dobré.:-D K tomu sádlu - já bych správně taky neměla sádlo používat kvůli manželově dietě, ale u některých receptů prostě tu tradici dodržet musím. Jednou jsem to zkusila udělat jen na oleji a to si nepřejte slyšet - že prý ho mámza chudáka a ani mu nic pořádně neuvařím :-O;-)

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: hubník z čerstvých hub hubník z rohlíků houbovník ze sušených hub vánoční hubník krkonošský houbovník houbovník houbák vánoční houbovník hubník na sladko hubnik s kroupami houbák recept hubník s uzeným hubník z krup houbovník recept houbovník na sladko houbovník krkonošský krkonossky vanocni kuba houbovník z čerstvých hub recepty-hubník nejlepší recepty z hub

Suroviny: houby sušené, rohlík, krupice, mléko, česnek, pepř mletý, kmín drcený, sůl, cibule, vejce, sádlo

TopRecepty.cz

Hubník z Jizerek a Krkonoš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRwP