Celokváskový pšenično-žitný chléb
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 3 588 kJ / 858 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 24,38 g |
Tuky | 4,38 g |
Vláknina | 19,08 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,43 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 170,63 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Chlebík praskl, ale na chuti mu to neubralo.
Má pevnou, křupavou kůrku, pružnou střídu, plnou pravidelných pórů a je výborný i na druhý den.
Tento chlebík dělávám i z 1,5 dávky, váží pak hotový asi 1 300 g.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
14. 8. 2013 22:26
No to byla fuška.Po několika mých špatných pokusem se to konečně povedlo a byl vynikající,určitě jsem na to nezanevřela a dělám další.Má se zkusit vše
6. 5. 2013 11:53
chlebík jak od mistra pekaře
6. 5. 2013 08:22
dexulka: tak ještě jenou - jsi šikula veliká
Děkuji za fotopostup, snad opravdu někomu pomůže. A že "obyčejný" chleba tak úžasně voní? To proto, že není obyčejný, ale kváskový - delší kynutí pomůže rozvinout všechny vůně a chutě
BILKOVAI: Ivet, tuhle závislost znám převelice dobře
Děkuji za fotopostup, snad opravdu někomu pomůže. A že "obyčejný" chleba tak úžasně voní? To proto, že není obyčejný, ale kváskový - delší kynutí pomůže rozvinout všechny vůně a chutě
BILKOVAI: Ivet, tuhle závislost znám převelice dobře
5. 5. 2013 15:09
to je zase krásný chlebík,
5. 5. 2013 12:40
cathleen: chlebíče k máš nádherný a ta střídka nemá chybu Já jsem si vypěstovala závislost na pečení chleba a ten z kvásku je nejlepší, jaký jsem kdy jedla. Tvůj chlebík vyzkouším.
5. 5. 2013 09:55
Tak mám za sebou první kváskový chléb A to vše diky cathleen,která mne provázela celým postupem Tímto jí velice děkuji a na její žádost přikládám dokumentaci,jak vše probíhalo,třeba někomu pomůže tak,jako mně
Jinak bych chtěla konstatovat,že tak krásně vonící chléb,jsem ještě neměla,a to pouze za použití soli a kmínu.Opravdu to stojí za to,to vyzkoušet Tak jděte do toho !!! Když jsem to zvládla já,tak už musí každý
Jinak bych chtěla konstatovat,že tak krásně vonící chléb,jsem ještě neměla,a to pouze za použití soli a kmínu.Opravdu to stojí za to,to vyzkoušet Tak jděte do toho !!! Když jsem to zvládla já,tak už musí každý
3. 5. 2013 16:55
pipre:to poznám...a tých vyvrelín je vždy málo.
3. 5. 2013 16:53
magdalenka: Však můj muž nevydržel, než chleba trochu zchládne a místo, aby si z něj ukrojil kousek, tak ho rovnou "oškubal" právě v těch prasklinách. Ještěže nechal půl bochníku vcelku Trochu mi to připomíná dětství, kdy musela chodila do obchodu dost daleko na nákup (maminka už tehdy špatně chodila) a než jsem přišla domů, tak jsem přinesla domů chleba bez patky a pořádně odlabaný Tvrdá kůrka mi chutnala nejvíc a zůstalo mi to dodnes.
3. 5. 2013 16:33
Tie praskliny sú na tom chlebíku najchutnejšie...u nás aspoň a vravíme im "vyvreliny".
3. 5. 2013 14:00
pipre: díííky, Jani, máš je, náhodou, nádherné!
3. 5. 2013 13:39
Přesně tento chleba jsem objevila na uvedeném webu, kde dala Iva i návod na pečení v remosce. Pekla jsem ho už dvakrát a pokaždé se brzy sní. Kvásek, se kterým mi Iva také ochodně poradila, už mám svůj a tak teď zkouším její recepty
Robot nemám tak jsem těsto mísila v pekárně - program těsto, ale trošku jsem mísení pomáhala, když jsem to tužší těsto posouvala zhora vařečkou a mírně přitlačila tak, aby ho mísily oba háky Po ukončení programu za 1,5 hod. jsem pekárnu vypla a ponechala v ní chleba kynout ještě další hodinku a půl. Pak jsem těsto vyndala, na pomoučeném vále tochu propracovala a nechala kynout v remosce 1,5 hodiny. Po té době jsem přiklopila rozehřáté víko remosky a pekla 55 minut.
Dovolím si přidat fotky, ale nejsou moc podařené Je to můj první celokváskový chleba, z vlastního kvásku a přestože i podruhé prasknul, vůbec to nevadí, chuťově je výborný!!! Příště ho zkusím upéct v troubě +7
Robot nemám tak jsem těsto mísila v pekárně - program těsto, ale trošku jsem mísení pomáhala, když jsem to tužší těsto posouvala zhora vařečkou a mírně přitlačila tak, aby ho mísily oba háky Po ukončení programu za 1,5 hod. jsem pekárnu vypla a ponechala v ní chleba kynout ještě další hodinku a půl. Pak jsem těsto vyndala, na pomoučeném vále tochu propracovala a nechala kynout v remosce 1,5 hodiny. Po té době jsem přiklopila rozehřáté víko remosky a pekla 55 minut.
Dovolím si přidat fotky, ale nejsou moc podařené Je to můj první celokváskový chleba, z vlastního kvásku a přestože i podruhé prasknul, vůbec to nevadí, chuťově je výborný!!! Příště ho zkusím upéct v troubě +7
3. 5. 2013 13:14
cathleen: a co já vím já jsem hrozné nemehlo.. nevím, proč mám z něj takový respekt.. já si dodám ( něco ) na kuráž a půjdu do něj.. to by bylo, aby nebylo
3. 5. 2013 12:41
cathleen: Praskliny na chlebu nejsou na skodu, ba naopak..mam je rada... Diky za info, Tvuj chlebik vyzkousim...
3. 5. 2013 12:16
aisha: nedávám. Zpočátku jsem dávala, pak jednou zapomněla a v chlebech neviděla rozdíl.......to spíš chlebík po vložení zastříknu vodou z rozprašovače (na květiny). Stříkám na chleba, ne na stěny trouby - měla bych pocit, že jí tím nějak ubližuju
Chleba mi praská ať dám vodu nebo ne, už jsem vyzkoušela i několik způsobů motání bochníku, různé kombinace mouk a nakonec jsme se s kamarádkou, která peče ještě víc, než já, shodly, že to bude troubou.
Je pravda, že by se prostor s pečeným chlebem měl v prvních minutách zapařit. Pak vyvětrat a dopéct, takže kdo může, měl by vyzkoušet a pak takhle dělávat
Chleba mi praská ať dám vodu nebo ne, už jsem vyzkoušela i několik způsobů motání bochníku, různé kombinace mouk a nakonec jsme se s kamarádkou, která peče ještě víc, než já, shodly, že to bude troubou.
Je pravda, že by se prostor s pečeným chlebem měl v prvních minutách zapařit. Pak vyvětrat a dopéct, takže kdo může, měl by vyzkoušet a pak takhle dělávat
3. 5. 2013 12:11
cathleen:mám plnou pusu slin studuju Tvůj kvásek, nepokoušej
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 9 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 12 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 22 hodinami
Banana split
Přidáno před 22 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Právě bylo uvařeno:
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Moanka uvařila před 1 hodinou
Polévka krémová z květákových listů
Edibara uvařila před 6 hodinami
Krémová žampionová polévka
Edibara uvařil před 6 hodinami
Kuře na rýži
uhor13 uvařila před 7 hodinami
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Tonja uvařila před 9 hodinami
Ořechový moučník
Lenca44 uvařila před 9 hodinami
Výborné kynuté těsto
KarelDvorsky uvařila před 12 hodinami
Babiččiny lívance
Listicka129 uvařila před 12 hodinami
Luxusní brownies
eliska.melichova22 uvařila před 14 hodinami
Kýta na černém pivu
NellaGW uvařila před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat cibuli zimní, sečku. Mrazuvzdorná vytrvalá rostlina je cenným přírůstkem do zahrady
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Banánové minikoblihy jen ze tří ingrediencí: Do deseti minut máte na stole vynikající sladké dobroty
Další recepty
Tématické fráze: proč praská chleba proč praská chleba při pečení pšenicno zitny chleba proč praská při pečení chleba žitný chléb recept pšenicno žitny chleb recept na chleba robot na chleba proč praská chléb psenicno zitny chleb recept celokvasovy chleba celokváskový žitný chleba recept pšenično žitný chleba recept chleba při pečení praská proč chleba praská recept na žitný chleba proč mám u chleba vzduchovou bublinu proč při pečení praská chleba proč při pečení praská chléb
Suroviny: voda, kvas žitný, mouka žitná chlebová, mouka hladká, sůl, kmín celý
Celokváskový pšenično-žitný chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nmJ7
62 názorů