Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Taliány

Dříve velmi známá a takřka všude dostupná pochutina se pomalu vytratila z prodejních pultů. Podle tohoto receptu si je však můžete připravit doma a zavzpomínat nebo ochutnat masovou pochoutku z dob rodičů a prarodičů.

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 120 min + 2-3 dny na proležení

180 min (60 min příprava + 120 min tepelná úprava, + 2-3 dny na proležení)

28. 4. 2013 00:20

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

1 kg

Nutriční hodnoty

Energie13 743 kJ / 3 285 kcal
Bílkoviny155,74 g
Tuky294,49 g
Vláknina1,13 g
Cholesterol 670 mg
Sodík 12,50 g
Sůl31,24 g
Sacharidy2,33 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Dusičnan E252 (dusičnan draselný) pro potravinářské užití dá se koupit pod názvem Sanytr.

Velmi důležité je dodržovat dávkování, může poškodit zdraví, nicméně E252 obsahuje veškerá zelenina, tvrdé a polotvrdé sýry, některé ryby, hlavně uzené atd.

Doporučuji k receptu: místo soli koupit rychlosůl v drogerii Teta, tam už dusičnan je namíchaný.

Bez dusičnanu se dají vyrobit taliánky libové a taliány tučné, ale to už je jiný recept i jiný postup.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

fb.lib fb.lib

5. 12. 2014 23:52

Musím Vám říct že mají úplně jinou barvu a i chuť.Pokud jste se dal na zdravější výživu bez chemie mohu Vám to napsat když mi zdělíte email.

Vašek

3. 12. 2014 08:36

jaký je ten postup výroby taliánů bez dusičňanů ?

fb.lib fb.lib

25. 7. 2014 22:55

moni: Mám pocit že Vám doba jak dlouho vaří taliány v Globusu bude k ničemu. V takovém množství vaří v knvektomatu a v páře.

moni

23. 7. 2014 21:57

haolza:můžete mi prosím poradit jak dlouho se vaří ty taliáni z Globusu? děkuji

haolza:

haolza

28. 5. 2014 14:53

Občas si kupuji hotové taliany v Globusu, nejsou nejhorší..hodně připomínají ty z dřívějška, kdy uzenina byla ještě k jídlu..

Ondřej

28. 5. 2014 12:47

Při 100 stupních--no to je fakt mnoho--bylo by to jako podrážka -hezky pomalu to táhnout od 40 stupňů pomalu až na nějakých 72-a teplotu držet tak cca 30 min-aby se dostala do jádra výrobku-bohatě stačí a budou hezky š'tavnaté-poté rychle osprchovat studenou vodou-a rozvěsit-nechat vyrovnat teplotu s okolím a potom teprve dát do ledničky řádně vychladit. Vlastní zkušenost--:-p

Miloslav

1. 5. 2014 11:46

Vařit Taliány při 100 a pak snížit na 90 st. , tak to jsem ještě neslyšel, všechny uzeniny se mají "vařit" max na 75 st., docela rád bych ty taliány viděl po 1,5 hod :-)

eva

19. 2. 2014 19:18

Včera jsme si koupili taliány v Hronově na náměstí. Telecí maso, česnek, zázvor, natož kardamon ani neviděly. Hlavně že stály 149 korun kilo. Již nikdy více. nezapomenu na taliány, které se prodávaly v konzervách kolem roku 1970 v Praze, to byla lahůdka.

JanaDorazinova JanaDorazinova

28. 4. 2013 12:56

Nadja: Díky moc, tahle informace je pro některé určitě přínosem;-) Pokud nevadí, dovolím si půjčit ten odkaz a přidám ho i k mé vepřové konzervě;-)

Nadja Nadja

28. 4. 2013 12:43

:-K:-K:-K Františku, děkuji za receptík.
;-) jarda Kadic: máš pravdu, rychlosůl musí být.
Cituji http://www.obchod.heroldreznickepotreby.cz/67-rych...:
Solící dusitanová směs (tzv. rychlosůl) se používá k nakládání a předúpravě masa, určeného pro další zpracování do masných výrobků, klobás, salámů, sekané, uzených mas, konzerv a polokonzerv. Zajišťuje stabilitu vybarvení a chuťové vlastnosti masných výrobků. Přispívá ke zvýšení údržnosti a podílí se na vytvoření chuti a vůně masných výrobků, chrání tuky v mase a masných výrobcích před oxidací a zajišťuje vznik typického růžového zbarvení nakládaných masných výrobků.
Na této adrese ji také lze koupit - 1 kg za 18 Kč, ale s poštovným vyjde na 179 Kč. To bude lepší ta TETA !

hanka

28. 4. 2013 12:41

jarda Kadic: To bylo myslím ve filmu "Adéla ještě nevečeřela" takový ty bílý, ale tehdy byly daleko lepší suroviny, chtěla bych ochutnat poctivý talián:-p:yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

28. 4. 2013 08:44

jarda Kadic: Jojo, máš pravdu. Stejně, jako u mé vepřové konzervy.

jarda Kadic jarda Kadic

28. 4. 2013 08:10

Už vidím,jak se po tomto receptu kvůli “rychlosoli“ budou vozit někteří členové tohoto “spolku“.Ale můžu všechny ubezpečit, že ať vezmou do úst cokoli uzeného z obchodu a od 99,9% soukromníků,že tam prostě byla,je a bude.A to bylo i za “hluboké“ totality,i dnes.A používají jí řezníci při domácích zabijackach.

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: talián uzenina jak připravit talián taliany recept na taliany talián uzenina příprava taliánů taliáni recept taliány recept jak dlouho vařit taliány talián recept taliáni jak je připravit jak se připravují taliáni taliáni jak připravit taliány vyroba talianu taliáni jak dlouho vařit taliáni jak se jí jak vařit taliány co je talián talián příprava

Suroviny: plecko telecí, lalok vepřový, ramínko vepřové, sůl, rychlosůl, pepř mletý, zázvor, kardamom, česnek

TopRecepty.cz

Taliány

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WKmE