Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mafé - hovězí ragú dušené v arašídové omáčce - Senegálský guláš

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

8. 2. 2013 18:42

Suroviny

Porce: 4 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie4 988 kJ / 1 192 kcal
Bílkoviny133,05 g
Tuky47,16 g
Vláknina19,43 g
Cholesterol 235 mg
Sodík 478 mg
Sůl1,01 g
Sacharidy51,15 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Toto jídlo pochází ze Senegálu. Guláš je Senegálci velmi oblíben a má mnoho podob. Místo lilku Senegálci používají diakhato (zelenina podobná našemu patizónu). Dále přidávají zelí, tuřín, yuku, batáty, maniok, yete (sušené měkkýše), nététou (fermentovaná semena svatojánského chleba) a.j.

Senegal je africký stát. Jeho sousedy jsou Gambie, Guinea, Guinea-Bissau, Mali a Mauretánie. Místní obyvatelstvo je rozděleno do několika etnických skupin. Nejpočetnější jsou Wolofové, druhou nejpočetnější skupinou jsou Sererové, pak Diolové, Tukulérové, Sarakolové. Z nomádských skupin jsou to Fulbové a Maurenové.Z neafrických národů jsou nejvýrazněji zastoupeni Francouzi a Číňani. Přestože je zavedena povinná školní docházka, zůstávají zhruba 2/3 obyvatel negramotnými. Pouhých 8 % obyvatelstva má přístup k sanitaci (sprcha/koupel), což je nejméně ze všech zemí na světě. Na území Senegalu jsou úředními jazyky francouzština a wolof z dalších používaných je nejdůležitějším manding. Dominantním náboženstvím je islám, který vyznává zhruba 93 % obyvatelstva, katolíci tvoří zhruba 4% menšinu, zbylé obyvatelstvo vyznává různá přírodní náboženství.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Jirka

9. 2. 2013 11:29

V Holandsku jsem jedl něco, co by mohlo být něco jak tenhle recept na Senegálský guláš. Bylo tam hodně různé zeleniny, jenom brambory tam nebyli.
Jmenovalo se to "Mafé". Když jsem řekl, že vždyť je to Eintopf nebo guláš se zeleninou, tak se mně ptali, co je to guláš. (Byli moc černí, jenomže já nejsem rasista a tak jsem tam vešel. Dalo se to jíst...)

spagetka spagetka

8. 2. 2013 21:16

evosheek evosheek

8. 2. 2013 21:11

spagetka:
Jana Remkova: Ve francouzské encyklopedii Dictionnaire Français Larousse je pod heslem mafé uvedeno toto: "Africký pokrm. Maso v arašídové omáčce." Mafé je prostě mafé.;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

8. 2. 2013 21:09

spagetka: čéče, to napadlo i mne!:-D Jen význam toho slova mi nějak není jasný;-)

spagetka spagetka

8. 2. 2013 21:03

Jana Remkova: mafé je název toho guláše :-D:-D, jinak souhlas, zajímavé :yes::yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

8. 2. 2013 20:55

Nevím, co je mafé, ale recept je velmi zajímavý;-) Moc se mi líbí povídání v poznámce, odkud jídlo pochází.

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: mafé hovězí ragů gambia jídlo recepty recepty senegal jídlo gambie recept vařené hovězí s omáčkou mafe recept hovězí ragú recept vařené hovězí arašídová omáčka mafe domácí chleba ze senegalu svatojánský guláš kuřecí jídla z gambie recepty hovězí ragů hovězí omacka vařené hovězí maso recepty recept na hovězí ragů mafe,recept recept ragú mafé recepty

Suroviny: maso hovězí, máslo arašídové, cibule, česnek, rajče, protlak rajčatový, mrkev, brambory, lilek, paprika sušená pálivá, olej arašídový, vavřín, voda, sůl, pepř, masox

TopRecepty.cz

Mafé - hovězí ragú dušené v arašídové omáčce - Senegálský guláš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EQLm