Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené foul (bob obecný)

Bob zahradní v našich kuchyních příliš nepoužíváme. Můžeme to napravit s receptem na pečené boby. Stačí je namočit přes noc a druhý den dlouze péct v troubě. Podáváme je posypané citronovou solí, římským kmínem a petrželkou.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 195 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 180 min bez doby namáčení

195 min (15 min příprava + 180 min tepelná úprava, bez doby namáčení)

7. 2. 2013 18:15

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tato pochutina je v arabském světě velmi oblíbená. Na tržištích se tradičně prodává u pojízdných krajku, spolu s turmusem (viz. foto). http://www.flickr.com/photos/nillyo/301334087/

Boby můžeme i běžně vařit jako jiné luštěniny, ale z trouby jsou chutnější.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

spagetka spagetka

15. 12. 2015 07:29

Souhlasím s Terezkou. Nikdy jsme šlupku neodstraňovali :-O:-O:-O

tejaja tejaja

15. 12. 2015 07:24

Jarmila Simmerova::-) Že sa šupka neje, to počujem prvý raz. V našich končinách je bôb vcelku bežnou strukovinou, a nikdy som nepočuloa, žeby niekto dával šupku dolu. Bôb sa namočí, uvarí a pripravuje rôzne, od polievok, cez pomazánky, prívarky...aj so šupkou. Čo by vám malo byť ?:-);-)

Jarmila Simmerova

15. 12. 2015 00:20

Tak jsem bob obecny varila poprve s majorankou aby nenadymal. Rozmixovala jsem ho na kasi pridala osmazenou cibulku do hneda na sadle a byl moc dobry.Pak jsem si precetla ze se slupka neji ale pozde pozde. Zatim mi nic neni.....Cutnalo mi to. Uz jste to nekdo jedl se slupkou???

aisha

5. 11. 2013 11:17

spagetka: To je přesně ona, ale jedlá je jen ta bílá. Ostatní jsou silně toxické, mužeme je videt i v Cesku, na okrajích lesů, cest. Lupina bílá je výborná luštěnina, i když může způsobovat alergie. Vhodná pro celiaky.

Jitkas

5. 11. 2013 11:10

Dodam, ze Lupina bila obsahuje bilkovinu (conglutin-gamma), ktery se chova jako insulin, tedy je absolutne vhodna a doporucovana pro diabetiky.

spagetka spagetka

5. 11. 2013 11:06

magdalenka: magdi, ale vlčí bob ti něco říká ne?
Marti, je to toto?
http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/skripta/2/lupina_bil...
http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/neprehlednute...

magdalenka magdalenka

5. 11. 2013 10:50

aisha: vďaka za rozšírenie obzorov...:-K a o tej lupine som ešte nepočula!

aisha

5. 11. 2013 10:45

magdalenka: Pečené boby se jedí rukou..nakousneš slupku, vymačkneš vnitřek a zbytek vyhodíš.

aisha

5. 11. 2013 10:41

magdalenka: Turmus je lupina bílá, recept na ni mám na www.pazitka.cz. Konzumuje se stejně jako bob. Jen vnitřek, slupka se vyhodí. Existují ale i bobové lusky, ty se mohou vařit, dusit, kombinovat s masem..jedí se celé stejně jako lusky fazolové.

magdalenka magdalenka

5. 11. 2013 10:09

aisha:Ja som už bôb objavila a chutí nám (až na tie šupky).Pridala som sem recept na šalát http://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=2341&s....
Zaujal ma aj ten turmus, čo si pridala link, to je ďalšia strukovina?
Pečený bôb sa ako konzumuje? Lyžičkou, vidličkou? rukou? Neviem si dobre predstaviť, píšeš, že sa bežne predáva u pojazdných predavačoch na trhu a pod.
Maj sa krásne.

aisha

5. 11. 2013 07:20

Markéta Jirásková: Díky za nápravu. Dlouho jsem na netu hledala, co vlastně foul znamená česky, ale všude bylo uvedeno pouze bob obecný. Opravím to v receptu.

Markéta Jirásková

2. 11. 2013 19:19

Je to totiž děsná neprofesionalita prodejců zdravé výživy, kteří si nedovedou nastudovat a ověřit informace :-//. Jedná se o bob zahradní neboli sviňský. Bob obecný neboli koňský je kulovitější, drobnější, většinou tmavý (ele jsou i světlé kultivary) a hlavně nepoživatelný - hořký! Pěstuje se převážně ve směsích na siláž, jak uvádí Jarda, ale přidávali jsme i drcené semeno koním do ovsa.

Tanicka Tanicka

10. 2. 2013 10:28

Tak tomu rikam nahoda, zrovna vcera jsem je varila.. tak obrovske sice nebyly, ale chutnaly vyborne :-p! Jinak nadherna fotka:yes:

Danca Danca

7. 2. 2013 21:00

No mňaaaaam:-O:-p:yes:, přesedlám na boby...:-D:-D

jarda Kadic jarda Kadic

7. 2. 2013 20:35

Bob koňský jsme pěstovali na statku v šedesátých létech jako krmení pro dobytek, ale nenechával se dozrát, sekal se , když byl ještě zelený, takže jsem ho v plné zralosti nikdy neviděl:-O:-O:-)):-)):-))

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: vlčí bob v kuchyni vlčí bob lupina recepty recepty bob obecný bob obecny bob obecný recepty bob obecný recept bob obecný koňský bob obecný v kuchyni bob koňský koňský bob vlčí bob recepty bob koňský recept vlčí bob recept bob recepty foul recept bob recept bob koňský recepty koňský bob recepty foul recepty z bobu obecneho

Suroviny: bob zahradní, římský kmín mletý, sůl citronová, sůl, petrželka hladkolistá, soda jedlá

TopRecepty.cz

Pečené foul (bob obecný)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8Yr2