Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečené houby podle paní Šejbalové

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 105 min

105 min (105 min příprava)

3. 3. 2013 23:02

Suroviny

Porce: 2-3

Nutriční hodnoty

Energie3 231 kJ / 772 kcal
Bílkoviny55,38 g
Tuky52,54 g
Vláknina2,22 g
Cholesterol 165 mg
Sodík 2,73 g
Sůl6,75 g
Sacharidy18,90 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Podává se s vařeným bramborem, brkaší nebo s chlebem či pečivem.

Paní Jiřina Šejbalová (1905-1981, významná česká herečka) byla znamenitá a vyhlášená kuchařka. Zejména za II. svět. války za ní chodila řada kolegů-herců a jiných kumštýřů se dobře nadlábnout. Potravin byl obecně nedostatek a tak paní Šejbalová musela hodně improvizovat a zužitkovat veškeré zbytky v kuchyni a použít, co zahrada a příroda dala. Tento recept byl kdysi uveřejněn v malé kuchařce od J. Šejbalové z poválečné doby, kterou jsem objevil a koupil ve venkovském antikvariátu. Bohužel jsem jí někomu půjčil...

Místo žampionů jdou samozřejmě použít malé plodnice bedel nebo i "masáků" (jsou i chuťově lepší než žampasy). "Masáci" jsou jedlé muchomůrky růžovky. Ale POZOR!!! Sběr těchto hub je opravdu pro znalce pro riziko možnosti záměny s jinou jedovatou houbou či muchomůrkou! Kdo bezpečně nerozpozná bedlu nebo "masáka", ať si raději koupí bílé žampiony v supermarketu. Já to taky občas dělám... Nechte si šmakovat!!!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

jirka

14. 8. 2014 09:04

moc dobre pochutnala si cela rodinka..:-p:-)

magdalenka magdalenka

19. 2. 2014 20:33

tejaja:Krásny recept, je fajn, že si ho vytiahla a doplnila fotkou.:yes:

tejaja tejaja

19. 2. 2014 20:25

Veeeľmi dávno som neplnila huby :-) dnes na ne došlo. Rýchlo pripravené a veľmi chutné :yes: Kto má rád huby, vrelo doporučujem ;-)

zizala zizala (moderátorka)

5. 3. 2013 13:17

Tuhle kuchařku jsem měla kdysi půjčenou z knihovny a plnila jsem bedly. Moc dobré byly :-p

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: houby recepty v kuchyni kuchařka jiřiny šejbalové recepty jiřiny šejbalové jiřina šejbalová-kuchařka jiřina šejbalová recepty jiřina šejbalová kuchařka zapečené houby jiřina šejbalová - recepty šejbalová kuchařka kuchařka jiřina šejbalová zapečené houby kuchařka od jiřiny šejbalové zapecene masaky plneni houby jiřina šejbalová zapečené hlavičky hub houby s pečivem povalecne recepty jiřina šejbalová - kuchařka nožičky z bedly jedlé recepty

Suroviny: žampióny, uzenina, sýr, česnek, petrželka, sádlo, sůl, pepř, vejce

TopRecepty.cz

Zapečené houby podle paní Šejbalové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oJG3