Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

23. 2. 2013 13:50

Suroviny

Porce: 4 porce

Nutriční hodnoty

Energie23 034 kJ / 5 505 kcal
Bílkoviny316,36 g
Tuky98,46 g
Vláknina49,56 g
Cholesterol 1,38 g
Sodík 907 mg
Sůl1,64 g
Sacharidy815,25 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Pörkölt je jedním ze čtyř pilířů maďarské kuchyně. Co my Češi obecně považujeme za Vídeňský guláš (Gulyás) je vlastně pörkölt. Perkelt ("porkölt") je vždy připravován z kuřecího,vepřového, hovězího, skopového nebo jehněčího masa s malým množstvím husté šťávy, která je vytvořena rozvařením velkého množství nadrobno nakrájené cibulky. Přidáním smetany se perkelt mění na paprikáš. Paprikáš ("paprikás") můžeme také připravit z jakéhokoliv masa. Obvykle obsahuje méně papriky než perkelt. Do paprikáše se přidává několik minut před podáním hustá smetana, ke zjemnění chuti. Třetím pilířem maďarské kuchyně je guláš ("gulyásleves"). Ten se liší od perkeltu tím, že má mnoho štávy. Rozdíl mezi gulášem a perkeltem je ten, že perkelt podléváme během dušení co nejméně, kdežto guláš ředíme hodně vodou a proto ke konci vaření obsahuje velké množství šťávy.

Posledním pilířem této kuchně je tokáň ("tokány"). Obvykle je připravován z hovězího, skopového a jehněčího masa. Od perkeltu se liší tím, že maso krájíme na krátké, tenké proužky. Připravujeme ho bez papriky, místo ní dáme jiná koření jako je černý pepř a majoránka, které nikdy nepřidáváme do perkeltu a paprikáše. Někdy můžeme přidat houby nebo fazole a hlavně smetanu.

http://dadala.hyperlinx.cz/hov/hovr0002.html

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

evosheek evosheek

23. 2. 2013 15:17

;-)Bibinka: Sádlo dle libosti. Já to klidně opravím. Ale rozhodně sádlo!

Bibinka Bibinka

23. 2. 2013 14:57

evosheek: Ivo, takového něco podobného dělám a ani nevím, že je to maďarský perkelt:-D;-) Zdá se mi, že toho sádla je moc, máš to mastnější, já dávám jen tak 1 lžíci. Jinak souhlasím, že sušená rajčata nemají chybu a taky je mám moc ráda:-p Jinak se mi recept líbí a dávám ti 5.bod:yes:

Olinka5555

23. 2. 2013 14:52

:yes::yes::yes::yes:

magdalenka magdalenka

23. 2. 2013 14:22

evosheek:aj ja ich milujem...;-)

evosheek evosheek

23. 2. 2013 14:17

magdalenka: Souhlasím s tebou! Sušená rajčata jsou v maďarské klasice neznámým pojmem, leč v mé kuchyni jsou.....

magdalenka magdalenka

23. 2. 2013 14:13

Chcela by som podotknúť, že maďarskú kuchyňu trochu poznám a nestretla som sa v nej s tarhoňou iba uvarenou vo vode - ako to máš na fotke, ak dobre vidím. Správny Maďar ju vždy najprv osmaží na oleji, masti do bledohneda a až potom zaleje vriacou vodou a uvarí. Je oveľa chutnejšia, ako keby sa len uvarila vo vode. Tak isto klasická kuchyňa nepoužívala sušené paradajky do pörköltov, len čerstvé.
Inak, nič proti receptu...

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: vepřový perkelt rajčata papriky vepřovy perkelt jehněčí perkelt recepty s tarhoňou perkelt maďarský perkelt s tarhoňou maďarský guláš s tarhoňou hovězí perkelt guláš s tarhonou jak připravit tarhoňu rozdíl mezi gulášem a perkeltem recept s tarhoňou hovězí s tarhoňou vepřový perkelt recept perkelt z hověziho masa maďarský perkelt a tarhoňa s tarhoňou recept maso s tarhonou tarhoňa s vepřovým masem s tarhonou

Suroviny: kýta vepřová, sádlo, cibule, paprika sušená sladká, paprika čerstvá zelená, paprika čerstvá žlutá, rajče sušené, sůl, římský kmín mletý, česnek, pepř mletý, mouka hrubá, vejce

TopRecepty.cz

Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oJLX