Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dalamánky s prefermentem

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

18. 2. 2013 20:56

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie11 903 kJ / 2 845 kcal
Bílkoviny86,55 g
Tuky52,52 g
Vláknina31,61 g
Cholesterol 38 mg
Sodík 4,92 g
Sůl12,25 g
Sacharidy490,68 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Chtěla jsem vyzkoušet nějaké pečivo s prefermentem od cathleen,recept na dalamánky jsem si vybrala od Jikotky.Doufám,že se holky nebudou na mě zlobit,že jsem spojila tyto dva recepty v jeden.Dalamánky jsou výborné.Cathleen děkuji za recept na preferment,budu ho používat častěji.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Madula Madula

19. 1. 2021 17:46

:-(( tak tomu receptu nerozumím. To znamená, že je zde :-O 250 mléka a 200vody =;-( 450 ml
na 650 g mouky. :-8o je nějak moc, ne? Dle základních receptů by se to mělo pohybovat max.
kolem 320ml. Vždyť je tam ještě lžíce oleje a máslo. nevím, možná nemám pravda , ale nepoužila bych tento recept. :-(

Nadja Nadja

19. 2. 2013 14:55

Žížalko, Cathleen: ;-);-);-) děkuji za odpověď - budu se raději držet toho malého množství.

majda 2

19. 2. 2013 12:28

cathleen:díky za upřesnění,vážím si toho:-)Nevím,jestli je to vhodné psát tady do příspěvku,ale zajímalo by mě ohledně toho kvásku.Dnes by ho měla přikrmit podruhé,přes noc mi klesl;-(:-K,netopíme v noci,tak to je asi tím,ale má bublinky:-)),mám ho přikrmovat vždy ve stejný čas,dělám to večer nebo můžu už teď,psala jsi,že když klesne,má hlad.Díky!:-8

cathleen cathleen (moderátorka)

19. 2. 2013 10:43

majda 2: :-O:-O v žádném případě to neberu, žes mi chtěla něco pokazit!:-8:-K To určitě ne!
(Ono se v písemném projevu dost blbě upozorňuje na možné chybky, nechtěla bych, aby moje upřesnění vyznívalo jako nějaké mentorování a už vůbec ne povyšování se!:-8 )

Jak jsem psala - jsi šikula, že ses do toho pustila (zdejší průkopník;-) ) a znovu musím pochválit, když píšeš, že zkoušíš i výrobu kvásku:yes::yes:Budete mít doma jen výborné, zdravé pečivo:-K

majda 2

19. 2. 2013 10:08

Cathleen,chtěla jsem vyzkoušet preferment od tebe,nepodívala jsem se před tím na dávku surovin,myslela jsem,že to držím v hlavě a tak jsem se spletla jak v mouce,dala jsem žitnou chlebovou,tak v tom droždí.Dělala jsem totiž u toho kvásek na chléb taky od tebe,který mám dnes třetí den a jde mi hezký nahoru.Ještě k tomu prefermentu,dala jsem 150ml vody a 150gmouky chlébové,tím mi vzniklo hodně tuhé těsto,tak jsem přidala ještě vodu a tím i to droždí.Omlouvám se ti,vypadá to teď,podle komentářu,že ti chci pokazit tvé dobré jméno s tvými pekařskými zkušenostmi a nádhernými recepty,to v žádném případě,neodvolávala jsem se na tebe,jen jsem napsala,že jsem to chtěla vyzkoušet.Chyby se stávají,bohužel.Droždí v pečivu opravdu nebylo vůbec cítit.Cathleen,budu dál si péct podle tebe,jen se musím vytisknout před realizací recept,ale opravdu i tak byly dalamánky dobré.Takže je to můj originální recept!:-D:-K

cathleen cathleen (moderátorka)

19. 2. 2013 09:42

Majdi, do prefermentu, který kyne (kvasí) poměrně dlouhou dobu, patří opravdu jen ždibínek droždí - pokud ho tam dáš hodně, nevím, jestli bude v těstě opravdu tak cítit, ale bude tam veliký nepoměr kvasinky - mouka - čas a kvasinky budou "hladovět".
Pokud se ti chce, mrkni se, co všecko o prefermentu píšu http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/...

Jinak - musím velice pochválit za snahu vyzkoušet:-K:yes:, mám z toho radost. A třeba se preferment uchytí stejně, jako kdysi omládek (což je vlastně také jeden z prefermentů);-)

zizala zizala (moderátorka)

19. 2. 2013 09:00

Nevím, ale myslím si, že v takovém množství musí být to droždí v pečivu příliš cítit :-8 Na preferment opravdu stačí droždí jen kousíček ;-)

Nadja Nadja

19. 2. 2013 01:40

Majdo, s prefermentem se odvoláváš na Cathleen - a tak mi nějak nejde do hlavy, proč tak veliký rozdíl v množství droždí.
Cathleen uvádí 150 ml vody, 150 g mouky hladké, 1-2 g droždí,
Ty máš 200 ml vody, 150 g mouky žitné chlebové a půl kostky droždí = 21 g (tj. o 20 g více).
:-O Jikotka má na dalamánky celkem 20 g droždí,
Ty máš kromě prefermentu ještě 21 g droždí, tedy celkem celou kostku droždí = 42 g.
:-? Proč takové rozdíly? :-?

JanaDorazinova JanaDorazinova

19. 2. 2013 00:35

:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Bibinka Bibinka

18. 2. 2013 21:46

Majdo, dalamánky jsou přímo zlaté a usměvavé;-)budu je muset vyzkoušet. Máš 1.bod:yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: aby nebylo cítit droždí pečivo s prefermentem pečení- proč je cítit z pečiva droždí dalamanky z droždí dalamánky caathlen makové dalamánky když je cítit droždí proč je cítit droždí výroba prefermentu proč chléb při pečení klesne dalamanek recept proč mi po upečení chleba klesne sypke drozdi je stejne velke jako kostka? pecivo s prefermentom proc v pekarne klesne chleba aby po upečení nebylo cítit droždí mouka vhodná na dalamánky kvásku a prefermentu proč je z chleba cítit droždí droždí je citit

Suroviny: mléko, sádlo, olej, kmín celý, sůl, cukr, mouka hladká, droždí, žloutek, sůl hrubá, kmín celý, voda, mouka žitná chlebová, droždí

TopRecepty.cz

Dalamánky s prefermentem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PJxA