Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky
Z křehkého odpalovaného těsta upečeme drobné bochánky, které plníme jemnou a nadýchanou šlehačkou. Tím se také profiterolky liší od nám známých věnečků. Navíc je jejich povrch politý čokoládovou polevou, takže souhra chutí je opravdu dokonalá.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
z dávky vyjde asi 35 ks
Nutriční hodnoty
Energie | 17 030 kJ / 4 070 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 61,29 g |
Tuky | 299,58 g |
Vláknina | 18,30 g |
Cholesterol | 1,49 g |
Sodík | 877 mg |
Sůl | 2,13 g |
Sacharidy | 273,08 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zdroj: Iveta Fabešová Sladká Francie, upraveno.
A pro ty, kteří si něco chtějí o tomto cukroví přečíst, jsem zkopírovala nějaké povídání:
Profiteroles jsou tradiční francouzskou a italskou sladkostí. Jedná se o obdobu nám dobře známého větrníku, ale s tím rozdílem, že profiteroles jsou polité čokoládou, menší, a lehčí. Zatímco poctivý větrník vás dokáže zasytit, profiteroles do sebe můžete soukat jeden za druhým a přesto vás nebudou tížit v žaludku. A garantuju vám, že jakmile ochutnáte jeden kousek, budete chtít další. Těsto je nadýchané jako obláček, zjemňuje ho lehce sladká šlehačka a celý dezert korunuje silná vrstva hořké čokolády. Navíc k vytvoření tohoto zážitku stačí jen pár lžic cukru; dokonce si dovedu představit, že by dezert šel vytvořit úplně bez cukru, aniž by utrpěla jeho chuť. Co se týká přípravy, v postupu se neskrývá nic složitého, takže každý, kdo umí zapnout sporák, troubu a šlehač, se může směle pustit do díla! Doporučuji i začátečníkům, kteří chtějí někoho ohromit svými čerstvě nabytými cukrářskými schopnostmi.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 11. 2012 16:24
Rebeko, vždyť já to měla jako fotopostup - PC u linky a krok za krokem jsem postupovala. Je to tak podrobné, přesně jak já potřebuji. Proto já ty Vaše recepty zbožňuji. Mám dotaz, na úterý
bych je chtěla upéct, neb bude náš předvánoční "babinec", myslíte, že když si je v neděli upeču (a nenaplním), budou v úterý jedlé (když je zachráním před rodinou)? Chtěla bych je udělat z dvojité dávky, jednu bych udělala "na slano" s nějakou pomazánkou, pochopitelně, bez té čokoládové čepičky.
bych je chtěla upéct, neb bude náš předvánoční "babinec", myslíte, že když si je v neděli upeču (a nenaplním), budou v úterý jedlé (když je zachráním před rodinou)? Chtěla bych je udělat z dvojité dávky, jednu bych udělala "na slano" s nějakou pomazánkou, pochopitelně, bez té čokoládové čepičky.
22. 11. 2012 16:13
olahok: jsem nadšena bravo jste nesmírně šikovná
a jsem ráda, že vám to šlo i bez fotopostupu, snažila jsem se to rozepsat tak, aby to pochopili i začátečníci.. moc vám děkuju
a jsem ráda, že vám to šlo i bez fotopostupu, snažila jsem se to rozepsat tak, aby to pochopili i začátečníci.. moc vám děkuju
22. 11. 2012 16:09
Rebeko, díky za super rcp, vynikající navigation a, jako vždy, preciznost. Vše jsem učinila jak psáno, též dodržela všechna doporučení - a ono to funguje. Včera odpáleno, dnes pochváleno. Muka pekelná jsem zažívala, když jsem nesměla tu troubu otevřít, neb já jsem ta, která, protože si nevěří, věčně musí troubu otvírat. Ale ten výsledek! Jsou skvostné! Z neznalosti jsem si přidělala práci, udělala jsem ty bochánečky moc malé a moc velké "rozestupy", tak byly dva plechy. Ráno jsem jich pár naplnila a vzala kolegům do práce. Ptali se, proč jsem něčeho tak dobrého koupila tak málo - to je jejich pochvala. Všem doporučuji, je to boží. Rebeko, Vy jste ďáblík našeptavač!
22. 11. 2012 11:36
To je paráda Recept se mi líbí. Vypadá to jednoduše a já si recept ukládám.
22. 11. 2012 11:24
sedmitecka:ja takéto bobáčky plním až v deň podávania...
22. 11. 2012 10:58
rebeka:
no na dvou, protože jsem nevěděla jak moc "naskočí". Mám jich 37. U toho druhého se mi zdají uvnitř malinko nedodělané, myslíte, že pomůže,když je nechám ve vypnuté a zavřené troubě trochu dopéct? Jinak už mi zbývá jen "olizovat" prsty a čekat až to budu moci zkompletovat. A ještě je schovat před mlsnou dcerou, aby mi vydržely to zítřka.
no na dvou, protože jsem nevěděla jak moc "naskočí". Mám jich 37. U toho druhého se mi zdají uvnitř malinko nedodělané, myslíte, že pomůže,když je nechám ve vypnuté a zavřené troubě trochu dopéct? Jinak už mi zbývá jen "olizovat" prsty a čekat až to budu moci zkompletovat. A ještě je schovat před mlsnou dcerou, aby mi vydržely to zítřka.
22. 11. 2012 10:48
sedmitecka: opravdu jste mě moc potěšila,ani nevíte jak
a vy jste to měla na dvou plechách ( pleších? ) mě to vešlo na jeden Tak je v otevřené troubě necháte oba dva ty plechy
a vy jste to měla na dvou plechách ( pleších? ) mě to vešlo na jeden Tak je v otevřené troubě necháte oba dva ty plechy
22. 11. 2012 10:37
Děkuji moc za rychlou odpověď, potřebuju je totiž na zítřejší maminčinu oslavu, ale dělám je již dnes,aby byly odleželé. Jinak si myslím,že postup byl napsán dost podrobně a to nejsem kdovíjak zkušená kuchařka a dokonce i já jsem to pochopila. Jen jsem trochu nepochopila jak je mám nechat vychladit v troubě,když mám plechy dva. Ještě jednou moc děkuji za super jednoduchý recept. potřebovala bych nějakého super pochvalného smajlíka, ty co jsou v nabídce jsou na pochvalu málo.
22. 11. 2012 10:26
sedmitecka: jsem opravdu ráda, že se povedlo a moc děkuju za odzkoušení, a i když chybí fotopostup, že jste to zvládla i bez něj
No, mě šlehačka nespadla, použila jsem 40%, ale pokud jste dala ztužovač nebo taky použila tu 40%, tak by to mělo být O.K.
No, mě šlehačka nespadla, použila jsem 40%, ale pokud jste dala ztužovač nebo taky použila tu 40%, tak by to mělo být O.K.
22. 11. 2012 10:23
Dobrý den,dnes jsem poprvé dělala odpalované těsto podle Vašeho receptu a povedlo se, hurá. Super postup. Jen bych chtěla poradit,zda šlehačka do druhého dne po naplnění nespadne.Děkuji Posílám bodíka.
21. 11. 2012 10:13
rebeka: ježiš, to je kvááása! A protože "věřím", že je to dietní, musím to vyzkoušet. +
20. 11. 2012 21:21
No tyyyjo ty ses paradne vybobčila mas to senza, mlsani jak vino
20. 11. 2012 21:12
hazel: budu moc ráda, když vyzkoušíš zvládneš to určitě když já, tak všichni
všm vám moc děkuji
všm vám moc děkuji
20. 11. 2012 21:00
Opravdu krasne,mame rodinou oslavu,doufam ze se me povedou a oslnim s nimi ucastnici
20. 11. 2012 10:42
SuperUkládám a vyzkouším
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 3 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 5 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Právě bylo uvařeno:
Jidáše, jidášky…
Denade uvařila před 1 hodinou
Vdolky naší holky
blankaholik uvařila před 2 hodinami
Řecké patates
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Kuře na paprice
Fitulka uvařila před 3 hodinami
Španělské ptáčky z mletého masa
Fitulka uvařila před 3 hodinami
Houbový kuba
Iveta. uvařil před 3 hodinami
Uzené maso jako lahůdka
Jan Nemec uvařila před 3 hodinami
Špagety s kuřecím masem
Martin87 uvařila před 3 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
AnetaZema uvařil před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: italské profiteroles profiterolky recept dorty a sladkosti aneb pečeme s láskou dorty a sladkosti aneb pečeme s láskou fotoalbum profiterol recept profiterolky masterchef recepty profiteroles slané recept profiterols kuličky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou italské čokoládové profiteroles jak správně použít ztužovač šlehačky recept na profiterolky pošli recept-odpalované věnečky profiterolky profiterolky recept na profiterols profitroles plnene kulicky profiteroles profitirolky recepty na zákusky
Suroviny: voda, máslo, mouka hladká, sůl, vejce, čokoláda hořká, voda, smetana ke šlehání, ztužovač šlehačky, cukr moučkový
Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLE7
119 názorů