Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka krémová z květákových listů

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

10. 11. 2012 15:46

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie203 kJ / 49 kcal
Bílkoviny0,97 g
Tuky1,92 g
Vláknina3,55 g
Cholesterol 3 mg
Sodík 11 mg
Sůl0,01 g
Sacharidy5,38 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Kdysi jsem viděla díl z reality show „Výměna manželek“, v němž se pán rozohňoval a rozčiloval, že ta kráska, nová „maminka“ vyhodila jako odpad nať z mrkve, kvůli které oni vlastně mrkev kupují a z ní vaří.

Nezjistila jsem, co z té natě vaří, ale dnes, když jsem připravovala květák, mne napadlo využít květákové listy na polévku. Za zkoušku to stojí, maximálně ji za stálého míchání vliji do WC. Tak jsem vyhodila jen ty ošklivé, zežloutlé a zavadlé listy, zbytek jsem rozkrájela na malé kousky, aby se rychleji uvařily, přihodila, co jsem doma našla a vařila doměkka. Pak jsem to vše rozmixovala, ochutila, ochutnala – a kupodivu to bylo k jídlu.

Polévka byla i dost hustá, že jsem ji musela trochu naředit.

-------

Foťák nyní nemám, tak pokud někdo uvaří a foto přidá, budu ráda.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Nadja Nadja

4. 7. 2016 14:42

Magdalena, Casino, Tejaja: ;-) děkuji za rady a vyzkouším.

tejaja tejaja

29. 6. 2016 09:05

Až táto diskusia ma primala k tomu, že som sa trocha po mrkvovej vňati a jej výživovej hodnote poobzerala. A dozvedela som sa, že je hodnotnejšia ako koreň - samotná mrkva. Takže už ju vo veľkom asi vyhadzovať nebudem.:-)

casino casino

29. 6. 2016 07:43

Magdalena:
Před časem mi napsala v SZ jedna zdejší hvězda (ale Jana to nebyla:-D že jsem "obyčejné čunče, které je schopno sežrat cokoliv." No, asi má pravdu..., jsem skoro jako kyselina :-) takže jsem vyzkoušel i "špenát" z plevele (ale lebeda to nebyla -viz zde: http://www.labuznik.cz/recept/spenat-z-lebedy-zahr... a dokonce vařím i jednodušší verzi zde uvedené polévky z listí http://www.labuznik.cz/recept/kvetakova-polevka-sk... ale nevím, nevím zda kdy zkusím PESTO!!! z mrkvového chrástu... To už je skoro jako dělat tatarák z brambor:-D

Magdalena

28. 6. 2016 12:19

Ohledně té mrkové natě - dělávám z ní pesto podle tohoto receptu: zachranjidlo.cz/recepty/pesto-z-mrkvove-nate/. Teď už bych nať nikdy nevyhodila:).
Jinak děkuji za nápad, jak využít květákové listy!!

Suzi

28. 5. 2016 13:04

skvělý recept, polévka je výborná, budeme ji dělat častěji :-8:-8:-8

Nadja Nadja

28. 1. 2013 00:53

evina: děkuji, podívám se

evina

27. 1. 2013 19:39

Nadja:Bylo to v loňském roce,je to vesměs polévkové a salátové využití,jinak dát do vyhledavače-využití mrkvové natě ve vaření-nebo pod.a pár tipů se tam dočtete :-)

Nadja Nadja

27. 1. 2013 18:40

evina: děkuji za info, dívala jsem se tam, ale zatím se mi to nepodařilo najít.

evina

27. 1. 2013 15:19

Nadja:o použití mrkvové nati bylo v pořadu-Tajomstvo mojej kuchyne-mluvili o tom šéfkuchaři,nikdy nevyhazovat,ale používat.

Nadja Nadja

10. 11. 2012 21:11

zuzun: pokud vyzkoušíš tu mrkvovou nať, dej vědět.:-O

zuzun

10. 11. 2012 19:34

kvetakove listy pouzivam, jsou dobry, skoro jako zeli, trosku tuzsi konzistenci, ale chut maji jako kvetak, takze se tim nic nezkazi. Nat z mrkve jsem tu nezkousela, ale vyzkousim, kdyz nejakou najdu. vsecko zeleny je dobry:yes::-D

srettka

10. 11. 2012 18:42

já taky když je pěkné lupeníčko u květoslávka, použiju ho;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

10. 11. 2012 17:12

Ode mne letí další bodík za dobré využití listů květáku. To by mne nenapadlo;-)

Nadja Nadja

10. 11. 2012 16:06

Anna Kocikova: Aničko, děkuji, ale chci Tě upozornit, že jsem použila téměř všechny listy, i ty velké - a že jich ten květák měl!. Ty malé jemné (z květáku, kedlubny i srdíčko z mrkve) snad odjakživa přidávám jako zelené koření do hotové polévky.

Anna Kocikova Anna Kocikova

10. 11. 2012 15:59

:-DTeda z mrkvové natě fakt né:-D:-DAle když mám květák s krásnými zelenými lístky,tak je do polévky přidávám také(nebo z kedlubny):-)
Takže první bodíček bez újmy na svědomí posílám:-p+1:yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: květákové listy listy z květáku listy květáku mrkvová nať použití kvetakove listy recepty kvetakova nat polévka z listů květáku květáková polévka z listů květákový list květák listy květákový krém polévka květákové polévky květákové listy recept polévka květákový krém květákový krém polévka jak vyuzit kvetakove listy listy od květáku polevka z kvetakoveho listi využití mrkvové natě co s listy květáku

Suroviny: voda, sůl, kmín celý, květák, květák, cibule, celer, mrkev, petržel, kurkuma, květ muškátový, koření nové koření mleté, pepř, máslo, smetana

TopRecepty.cz

Polévka krémová z květákových listů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2DNA