Stroganoff
Stroganoff je tradiční ruský pokrm připravovaný z hovězího masa. Někdy je též označován jako minutkový guláš. Pokud ale chcete vyzkoušet úspornější verzi, připravte si ho z vepřového masa podle našeho receptu.
Suroviny
Porce: 4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 4 869 kJ / 1 164 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 211,00 g |
Tuky | 32,20 g |
Vláknina | 2,90 g |
Cholesterol | 400 mg |
Sodík | 600 mg |
Sůl | 1,20 g |
Sacharidy | 6,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Celá moje rodina tenhle recept miluje. Budu ráda, když bude chutnat i vám.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 2. 2019 19:29
16. 2. 2019 16:27
Mam dojem, ze ta s parmezanem je po Bolonsku. Je obalena trojobalu a po osmazeni se z te vrchni strany pokryje syrovou sunkou a hojne posype parmezanem. Panev se priklopi poklickou a necha se prohrat, dokud se syr nerozpusti.
16. 2. 2019 15:33
16. 2. 2019 15:26
16. 2. 2019 15:08
Teleci maso musi byt opravdovy kotlet s kosti (nikoliv teleci orech) a jelikoz vsechny kotlety nejsou stejne vysoke, melo by to byt zebro, kde maso je stejne vysoke jako kost, minimalne 2 cm.
Tedy rozdil neni v obalovani v parmezanu, ale v druhu teleciho masa, vynechani mouky v trojobalu a smazeni v prepustenem masle, kterym by se nemelo setrit, tedy melo by dosahovat vysky syroveho kotletu.
Tkz. tezko nekomu minimalne znalemu muzete podstrcit Vidensky rizek a tvrdit mu, ze je to Kotleta po Milansku.
16. 2. 2019 12:38
16. 2. 2019 12:22
16. 2. 2019 12:10
14. 2. 2019 20:47
14. 2. 2019 18:02
14. 2. 2019 17:34
14. 2. 2019 16:35
14. 2. 2019 16:10
14. 2. 2019 15:55
Originální Beef Stroganoff podle hotelu Plazza:
Suroviny
500gr hovězího kvalitního masa pokojové teploty (svíčková, nebo hanger steack, flanc steack, či odleželý roštěnec)
hrubá mořská sůl
hrubě mletý čerstvý pepř
trochu škrobové mouky na obalení masa
olej na smažení masa
3 malé šalotky
200 gr čerstvých malých žampionů
3 lžíce portského
150 ml zakysané smetany
200 ml sladké smetany na šlehání (min. 30%)
2 lžíce práškové hořčice Colman´s Mustard rozmíchané v trošce vody (mají v Makru)
2 lžíce másla
1 dcl silného vývaru na podlití (nebo lžíce fond de veau z Makra)
čerstvé papardele, nebo vřeténka, uvařená na skus
1. Maso po vyndání z lednice, nakrájím na plátky cca 1 cm silné, které lehce naklepu plochou stranou paličky přes fólii (maso nesmím rozbít!) a pokrájím na nudličky silné 1 cm a dlouhé cca 4-5 cm. Dám do misky, osolím hrubou mořskou solí a bohatě opepřím čerstvě mletým černým pepřem. Promíchám a nechám odpočinout, aby maso získalo pokojovou teplotu a nasálo pepřové aroma. Nebojte se množství pepře. Když použijete čerstvě mletý pepř, tak masu dodá aroma a chuť, aniž by bylo maso pálivé.
2. Mezitím nasekám jemně šalotku, a rozčtvrtím žampiony (větší nakrájím na osminky). V kastrolu rozpustím máslo a zlehka na něm opeču do sklovata nejdříve šalotku a pak přidám nakrájené žampiony a prudce orestuji. Odstavím z ohně.
3. V hlubší pánvi na smažení rozpálím olej. Odleželé nakrájené maso postupně promíchávám se škrobovou moukou a ihned postupně prudce smažím ze všech stran do zlatova (jako když se připravuje čína). Nesmí se připálit ani moc upéci! Mělo by zůstat lehce krvavé na příčném řezu. Opečené nudličky přendávám hned do kastrolu k základu.
4. Jakmile jsou všechny nudličky osmažené a v kastrolu, podliji pánev trochou vývaru, přidám portské, a výpeky odvařím. Naliji do kastrolu k masu a dám mírně dusit pod poklici, maximálně 20 min. Občas zamíchám.
5. Mezitím v troše vody rozmíchám Colman´s Mustard, v misce smíchám smetanu ke šlehání se zakysanou smetanou a přiliji rozmíchanou hořčici. Vše naliji uprostřed dušení do kastrolu k masu, nechám přejít varem a dochutím solí. Odstavím z ohně. V případě potřeby omáčku zahustím máčeným škrobem (lžíce škrobové mouky rozmíchaná v trošce studené vody). Omáčka musí být lehce vazká, aby se dobře vázala na těstoviny.
6. Mezitím mám na skus uvařené čerstvé italské těstoviny ze semoliny (papardele, vřeténka, linguine, nebo široké nudle).
7. Servíruji na talíř, okolo hnízda z těstovin.
Poznámka: pokud použijete kvalitní odleželé maso a zachováte postup smažení masa, nemůže se stát, že by bylo gumové. Po skončené hostině smíchám zbylé těstoviny dohromady s masem a omáčkou a nechám zaležet do druhého dne. Maso sice ztratí malinko svou původní šťavnatost, ale prolnutí všech chutí je nedostižné.
15. 6. 2018 14:53
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 7 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 8 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 8 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 8 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 11 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 1 hodinou
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 2 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 2 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 3 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 3 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 4 hodinami
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 6 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 7 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: stroganov stroganov recept vepřový stroganov vepřové nudličky stroganov stroganov z vepřového hovězí nudličky stroganov stroganov z vepřového masa nudličky stroganov veprove stroganov recept na stroganov vepřové stroganov recept recept stroganov vepřové maso stroganov maso stroganov recepty stroganov kureci nudlicky stroganov omacka stroganov hovězí ala stroganov straganov kuřecí stroganov
Suroviny: maso vepřové, mrkev, kečup sladký, smetana, mouka hladká, cibule, tuk
Stroganoff
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VOko
35 názorů