Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

21. 9. 2012 19:55

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie3 012 kJ / 720 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy180,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

magdalenka magdalenka

22. 9. 2012 09:27

Zdravím! Pokúsim sa zodpovedať na vaše otázky. Za surova sú dule nepoživateľné, sú tvrdé, trpké. Tepelnou úpravou a ochutením sa však menia na veľmi príjemnú vec. Chystám sa robiť aj džem, potom pridám recept. Vyrába sa z nich aj víno, rôsoly, džemy, marmelády, pasta.
Na Internete som sa dočítala, že plody sa používajú aj na liečenie - sušené, pri žalúdočných problémoch, bolestiach v krku a pod., má mierne laxatívne účinky.
Plody obsahujú mnoho zdraviu prospešných látok. Dužina plodov obsahuje množstvo pektínu, kyseliny, slizy, asi 10 percent cukru (hlavne fruktóza) silice, triesloviny, provitamín A, vitamín C, skupinu vitamínov B, ďalej minerálne látky draslík, vápnik, železo, meď, fosfor a zinok. Semená obsahujú predovšetkým slizové látky (pentózany), olej, amygdalin a triesloviny. vitamínov a minerálov. Amygdalín - toxický, ale vyrába sa z nich všeličo - olej, chladivý účinok, liečba očí, opuchy, masky...
V stredoveku bola dula hojne pestovaná v kláštorných záhradách, ako liek ju používala napr. Hildegarda z Bingenu. Je opradená mnohými povesťami-zlaté jablko Hesperidiek.
U nás v záhrade je to taký polokrík, na jar krásne kvitne.

A info z Internetu pre MARIS, citujem:
"Z dúl sa vyrábalo aj víno a mušt. Ešte dnes ho vyrábajú hlavne starší ľudia."

senky senky

22. 9. 2012 07:05

Zajímavé:yes::yes:
U našich býval keř kdoulí na dvoře a mamka je občas v kuchyni použila do kompotu a pak na kynutý koláč, ale jako děcko jsem je tedy moc nemusela:-p chuťově něco mezi jablkem a hruškou, ale míň šťavnaté a jako by "kamenité":-):-p dnes bych je asi ochutnala, ale nejsou zdroje:-S

Ivana Ch

22. 9. 2012 06:10

yanull:To jsem zvědavá co napíše Magda, podle mě jsou podobný jak jablíčku tak i hrušce, hodně pevný, chuť mají natrpklou,kyselkavou. Někomu ale může chuť připadat jiná. Jedna sousedka na chatě říká že jsou "nepoživatelný" a druhá sousedka si je otrhala a nakonec z nich nic nedělala.

yanull yanull

21. 9. 2012 23:36

Magdi, k jakému ovoci bys kdoule přirovnala chutí? Nikdy jsem se s nimi nesetkala, neumím si tu chuť představit, ale věřím, že kompot bude velmi dobrý a já za něj posílám bodík +4:-p:-K:yes:

magdalenka magdalenka

21. 9. 2012 20:44

jarka skrobakova:
kedysi stará mamka a mamka robili aj dulový syr, to sa strašne dlho varilo a pasírovalo, potom sušilo a krájalo sa na kocky a bolo to trvanlivé...
dule - mrkni...http://cs.wikipedia.org/wiki/Kdoulo%C5%88_obecn%C3...

maris maris

21. 9. 2012 20:43

magdalenka::-8:-)) no to jsem to fakt dobře napsala, to víš, že nejsi stará;-):-))

magdalenka magdalenka

21. 9. 2012 20:40

maris:Ja som stará BABIČKA???:-D
Ešte čakám, kým viac dozrejú moje dule, nie sú veľmi žlté. A mávam ich vyložené na linke, voňajú a vydržia dlho do zimy.

Ivana Ch

21. 9. 2012 20:27

Kdoule máme u chaty, nikdy jsem z nich ale nic nedělala:yes::yes::yes:

maris maris

21. 9. 2012 20:25

No to je parádní kompot, já ale bohužel nemám kdoule, jinak bych určitě vyzkoušela. Moc se mi to líbí, recepty na zpracování kdoulí bývají často ve starých kuchařkách. Babičky zkrátka věděly,co je dobré:-p:-):yes:

jarka skrobakova

21. 9. 2012 20:15

nikdy jsem kdouli neviděla, ale věřím, že může být velká dobrota k masu jak píšeš Magdalenko,:-O:-O:yes::yes::-))

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: gdoule kdoule jak zpracovat jak zpracovat kdoule kdoule recepty gdoule zpracování gdoule kompot gdoulový kompot zpracovani kdouli kompot z gdoulí kdoule zpracování zpracovànì kdoule kdoulové želé zpracování gdoulí dulovy kompot true kompot z gdoule kdoulový koláč jak zpracovat gdoule kdoule recept keř gdoule

Suroviny: kdoule, skořice, koření hřebíček, lusk vanilkový, kyselina citronová, voda, cukr krystal

TopRecepty.cz

Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5KRK