Vydatná durynská soljanka
Hustá, kyselá soljanka pochází původně z ukrajinské a ruské kuchyně. Připravíme ji z uzeného masa, klobásy, rajského protlaku a papriky. Kyselost polévce dodáme kyselými okurkami, případně i nálevem. Podáváme se lžící zakysané smetany.
Suroviny pro 5 porcí
5 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 2 720 kJ / 650 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 67,26 g |
Tuky | 26,97 g |
Vláknina | 11,20 g |
Cholesterol | 240 mg |
Sodík | 2,68 g |
Sůl | 6,13 g |
Sacharidy | 31,35 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Soljanek je spousta druhů, jsou bezmasé, houbové, s kysaným zelím apod. Je to polévka na zbůsob boršče a pochází taktéž z ruských zemí. Přidávám jednu do podobných.
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
14. 1. 2024 16:57
10. 10. 2020 03:00
9. 5. 2017 22:34
26. 4. 2017 09:27
31. 12. 2013 12:29
19. 11. 2013 19:16
Keďže som bola onehdy u rodiny v Rusku - je to dobrých 30 rokov - tak som sa tam pýtala na tú ktorú polievku, lebo tam sa ich varí požehnane.
Názov SOĹJANKA - ako mi vysvetlili - je od soli, do ktorej sa tam nakladalo a nakladá všetko, čo sa má uchovať na ďaľšiu konzumáciu. V tomto prípade sú to uhorky, u nás známe ako kvašáky. Polievka sa vlastne varila z nálevu-láku z uhoriek a každý do nej pridal, čo mal. Táto polievka nemá presný recept a v jednej dedine sa varila v každom dome inak a dokonca aj v jednom dome vždy podľa toho, čo bolo po ruke. To, či bola hustá, alebo riedka, záležalo len na zásobách, ktoré boli akurát k dispozícii.
Preto sa môže variť na celom svete a všade bude iná. A Andrejka predsa uviedla, že toto je "durýnska" soľjanka.
Rusko je veľmi veľká zem a jediné, čoho tam mali dosť, bola soľ. Preto v nej končilo všetko, Mäso, ryby, slanina-žiadna údená, len solená, zelenina, proste všetky zásoby "na horšie časy"
A lepšie časy v nedohľadne !!!
25. 3. 2013 19:50
25. 3. 2013 16:09
25. 3. 2013 16:05
25. 3. 2013 15:42
25. 3. 2013 15:39
Zabudli ste napísať odkedy!
Myslíte, že keď sa v roku 1952 vrátili domov nemeckí zajatci (tí, čo prežili...), tak priniesli aj recepty na varenie? Tí milovali Rusov tak, ako sme ich kedysi milovali my!
Dnes, keď je Nemecko plné Rusov - podľa "Die Erste" je ich tam legálne okolo 4 miliónov a ilegálne aspoň toľko (na satelitnom vysielaní ruských kanálov je niekoľko otvorených, ktoré vysielajú z Nemecka pre tam usídlených Rusov). Zabudli ste, že prešlo viac ako 20 rokov, čo sa rozpadol ZSSR a že aj keď nemôžu cestovať bez víza, odchádzajú neustále von. U nás je 10 letov denne medzi Moskvou a naším letiskom + ďalšie lety z iných miest, všetko veľké lietadlá. Myslíte, že sa všetci aj vracajú? Podľa slov polície iba 10 %!
Takže tá hustá Soljanka je nemecká verzia, aká sa v Rusku nevarila a ani nevarí. Vy budete príliš mladá, aby ste mohli tieto veci poznať. Ja som poznal bývalých nemeckých zajatcov, ktorí zajatie prežili a rozprávanie o zajatí sa podobá koncentračnému táboru. Takže opatrne s komentármi, keď ste toho ešte veľa neprežili!
25. 3. 2013 14:41
25. 3. 2013 14:31
25. 3. 2013 09:17
25. 3. 2013 09:01
Predpokladám, že do NDR to priniesli ruskí (sovietski) vojaci, ktorí tam zostali od skončenia 2. svetovej vojny až do rozpadnutia ZSSR. Problémy s nedostatkom potravín ich zrejme prinútili "modifikovať" z domu zaužívané recepty a prispôsobiť ich situácii. Východní Nemci niektoré jedlá od nich prebrali (Soljanka je typická ruská polievka a nemá nič spoločné s nemeckou kuchyňou) a keďže problémy s potravinami u nich pretrvali až do zjednotenia Nemecka, tak tieto recepty dnes majú za svoje. Mal som to "šťastie" cestovať do NDR mnohokrát a tak ich "kuchyňu" dobre poznám. V druhej časti Nemecka nevedia, čo je Soljanka.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 4 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 6 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Právě bylo uvařeno:
Velikonoční beránek
Lusyl uvařila před 5 minutami
Nadýchaný hrnečkový perník
TAkova uvařila před 28 minutami
Mazanec
Blankahubalkova uvařila před 1 hodinou
Jogurtová bábovka II
Makysek81 uvařila před 1 hodinou
Jidáše, jidášky…
Denade uvařila před 2 hodinami
Vdolky naší holky
blankaholik uvařila před 3 hodinami
Řecké patates
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Kuře na paprice
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Španělské ptáčky z mletého masa
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Houbový kuba
Iveta. uvařil před 5 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: polévka soljanka soljanka ruska soljanka soljanka recept solianka nemecka soljanka recept na soljanku durynská klobása polévka solianka recept soljanka soljanka z uzeného masa durinska soljanka koření soljanka soljanka polevka nemecka polevka soljanka durynská kuchyně durinskapolevka soljanka ddr recept soljanka nemecka soljanka nemecko
Suroviny: maso uzené, klobása papriková, cibule, protlak rajčatový, okurky sterilované, paprika, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, bobkový list, koření nové koření, pepř mletý, maso uzené, jíška světlá, sůl, olej, ocet, smetana zakysaná
Vydatná durynská soljanka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JWWD
30 názorů