Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boršč

Boršč je klasická polévka ruské, ukrajinské, ale třeba i polské kuchyně - tam se dokonce jí na Štědrý večer jako slavnostní jídlo. Je plná masa a zeleniny a díky řepě má krásnou barvu. Podáváme ji zalitou smetanou.

Hodnocení receptu je 4,9 (37×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 190 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 150 min

190 min (40 min příprava + 150 min tepelná úprava)

15. 2. 2008 13:53

Suroviny pro 7 porcí

7 porcí

Nutriční hodnoty

Energie6 125 kJ / 1 464 kcal
Bílkoviny201,76 g
Tuky42,66 g
Vláknina22,87 g
Cholesterol 470 mg
Sodík 3,15 g
Sůl7,10 g
Sacharidy58,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

tejaja tejaja

6. 11. 2009 09:18

Monca, je to staré jedlo z ruských, ukrajinských a poľských oblastí, takže do všetkých druhov boršču vždy čerstvé potraviny.;-)

Monca

6. 11. 2009 02:08

chtěla bych se zepat, jestli se zelí dává čerstvé nebo takové to zavařené ve sklenici a potom stejně tak červená řepat, jestli čerstvá nebo zavařená a potom na rajčata, jestli je lepší dát čerstvá rajčata a nebo ty jak se kupují už předvařená v plechovce? Díky moc za odpověď. Zítra se něho chystám pustit.:-)

mirca75 mirca75

23. 10. 2009 12:42

Lucije(neregi.):-) co ty víš,třeba by jim tvůj boršč zrovna chutnal:-p:-p-tedy pokud je nepřizveš k přípravě;-):-D.Já boršč nemusím-zkusila jsem jednou a jelikož mé tělo tuto dobrotu odmítlo:-((;-(,tak ho znovu dráždit nebudu;-).Jinak proti němu nejsem,vím že je to i velmi zdravé jídlo:-).

Lucije

23. 10. 2009 12:18

Hmmm...já dělám "boršč" tak, že naházím do hrnce zeleninu(zelí, mrkev,řepa, rajče..),koření a uvařím...dochucuji vývarem, masoxem, klobáskou...rusům by ze mě asi vstávali vlasy hrůzou, ale nám doma to moc chutná:)

niky

20. 10. 2009 18:42

recept je dobrý trochu náročný na čas,ale jinak supr:-):-):-)

Madison

2. 10. 2009 19:20

Dobry den,varila jsem podle Vaseho receptu brosc poprve,opravdu se povedl a chutnal skvele,mohu doporucit.:-)),:yes:

samouk

27. 8. 2009 23:35

jak již řekl Chucker borščů je mnoho -základní je ukrajinský, z něj se odvinul boršč kyjevský,poltavský,černigovský,moskevský,námořnický,labužnický(pečená řepa a víno), dále jsou i boršče studené běloruský, litevský.Smetana sladká i kyselá, v Rusku mají obě tak husté, že v nich stojí lžíce. Ideální příloha jsou pirohy

Janča

27. 8. 2009 12:53

Já si myslím, že to je polský boršč. Přítelova maminka ho dělávala na vánoce namísto rybí polívky, měla ten recept po své babičce, která byla polka. V loni nám umřela:-( a já ten recept nestihla zdědit. Moc děkuju, že tady je, náhoda mi pomohla k tomu, že ty dva svoje chlapáky letos na vánoce překvapím. Díky J.

Chucker

22. 8. 2009 13:34

V ruské kuchyni se vaří nespočetné množtví těchto polévek.Jednak podle místních zvyklostí,nebo podle použitých surovin.V ž d y c k y je však vynikající!!!

Julia

6. 7. 2009 17:36

Neni to borsc a barva take je nespravna zluto oranzova.Spravny borsc ma cervenou barvu, stejnou jako repa.A smetana musi byt zakysana:-!

*

4. 7. 2009 10:07

Tak tohle rozhodně není ruský boršč, janatka to píše správně. Celer ani petržel tam nepatří a zelenina se musí podusit na másle+protlak. Někdo dáva místo brambor fazole:-8

el

20. 6. 2009 12:21

tak jo, je to luxusni recept :D nam nam

el

20. 6. 2009 12:11

ted to varim, jsem pred koncem a vypada to dost nadejne... :) ale to uzeny jsem tam nedala

jana

4. 6. 2009 14:50

je to moc pracné a také drahé :-))

JanaDorazinova JanaDorazinova

11. 3. 2009 13:41

Tady je hovězí, vepřové, uzené i klobása i řepa.:-)

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: polévka boršč boršč z červené řepy borč z červené řepy borsc s cervenou repou borc-polevka pravy rusky boršč recept borsc polevka boršč bez masa borč polévka recept na pravý ruský boršč polévka boršť polévka borč polevka borsc recept borčš polévky recepty boršč polévka boršč - recept nejlepší pravý ruský boršč boršč-recept recept na polévku boršč ruský bořč

Suroviny: maso hovězí, maso vepřové, maso uzené, klobása, zelí hlávkové, mrkev, petržel, celer, řepa červená, cibule, rajče, ocet, sůl, pepř mletý, koření nové koření, bobkový list, sádlo, brambory, smetana

TopRecepty.cz

Boršč

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/eEv