Boršč
Boršč je klasická polévka ruské, ukrajinské, ale třeba i polské kuchyně - tam se dokonce jí na Štědrý večer jako slavnostní jídlo. Je plná masa a zeleniny a díky řepě má krásnou barvu. Podáváme ji zalitou smetanou.
Suroviny pro 7 porcí
7 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 6 125 kJ / 1 464 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 201,76 g |
Tuky | 42,66 g |
Vláknina | 22,87 g |
Cholesterol | 470 mg |
Sodík | 3,15 g |
Sůl | 7,10 g |
Sacharidy | 58,00 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 2. 2013 18:43
Lenko-m, už na Topky asi nechodíš, ale snad si někdy přečteš můj komentík k Tvému výbornému receptu.
Na přání manžela, který boršč z dob dětství zbožňuje, jsem se odhodlala poprvé v životě do uvaření boršče.
Dlouho jsem hledala recept, který by nezklamal, po přečtení zdejších komentářů jsem si vybrala Tvůj a nelituji. Dělala jsem přesně podle receptu, jen bujon nepoužívám, navíc vývar z masa byl dostatečně silný.
I když boršč nepatří mezi mé oblíbené polívčičky, s chutí jsem si dala nášup
Díky za recept, zůstanu u něj15
Na přání manžela, který boršč z dob dětství zbožňuje, jsem se odhodlala poprvé v životě do uvaření boršče.
Dlouho jsem hledala recept, který by nezklamal, po přečtení zdejších komentářů jsem si vybrala Tvůj a nelituji. Dělala jsem přesně podle receptu, jen bujon nepoužívám, navíc vývar z masa byl dostatečně silný.
I když boršč nepatří mezi mé oblíbené polívčičky, s chutí jsem si dala nášup
Díky za recept, zůstanu u něj15
17. 11. 2012 13:23
shawk: Musim s Vami souhlasit. Tento recept nejvic pripomina rusky borcs. Ochutnala jsem ho pred lety v Machackale u Kaspickeho more. Dodenes vzpominam na kousky rajcat a jehneciho s trochou smetany. Nikdy uz jsem na takovy nenarazila. V Cechach se vari jen ukrajinsky a ten je jiny, predevsim bez rajcat. Stejne tak jako maji uplne jiny v Polsku, vetsinou cisty vyvar z repy. Takze pokud se bavime o ruskem borsci, neplest si ho s ukrajinskym, prosim. Diky za recept. Urcite mi pomuze k priblizeni se originalu.
23. 10. 2012 19:29
Tak teda - masox ani náhodou
a postup je hodně nahodilý - vaření všeho dohromady, nic neosmažené - hrůza
a postup je hodně nahodilý - vaření všeho dohromady, nic neosmažené - hrůza
26. 9. 2012 21:39
Díky za recept, bylo to moc dobré. Ale také jsem vynechala masoxy, protože mi to přišlo zbytečné.
11. 8. 2012 00:55
Masox je teda hnus! Opravdu chemie, zvýrazňovače chuti atd. My Češi se snad nepoučíme...Existují ale i "bujony", kde je např.jen sušená zelenina a koření, ty někdy v nouzi použiju. Ale kupuju je ve zdravé výživě.
Kečup při vaření neuznávám. Opět jedině v nouzi. Je to samej cukr a konzervant a přebije veškerou chuť. To raději čerstvá rajčata nebo v zimě případně z konzervy.
Kečup při vaření neuznávám. Opět jedině v nouzi. Je to samej cukr a konzervant a přebije veškerou chuť. To raději čerstvá rajčata nebo v zimě případně z konzervy.
25. 7. 2012 10:15
Eva:pokud kečup kupuju, tak se dívám na složení a hlavně pouze od ověřené firmy. Je fakt, že já si ho dělám sama
25. 7. 2012 09:27
Eliza: Na kečupu (kupovaném) je nejhorší to, že ani z rajčat vyroben být nemusí. Dále kečup svou výraznou sladkou chutí většinou přebije všechny další chutě bylinek a koření.
17. 7. 2012 14:28
Co je na kečupu nebo protlaku špatného, prosím?? Ptám se vás antikečupových bojovníků (píšících příznačně bez registrace) docela často a ještě se mi nedostalo odpovědi. Asi ji neznáte...??
17. 7. 2012 08:43
pppavka:nejspíš myslíš růžičky květáku, hlavička je jen jedna , jinak proč ne, ale o žádné potravině se neříká hnus
17. 7. 2012 08:38
dnes budu vařit boršč..podle sebe.kořenová zelenina,vepřové,hovězí,řepa,loup.rajčata,koření. Hlavně žádný kečup nebo protlak---hnus.Když mám, přidám TROCHU malilinkých hlaviček květáku,zelených fazolek..ale dnes ne.A BEZ BRAMBOR !!
17. 7. 2012 08:34
PAX:nevím, proč říkáš Masoxu chemie. Já ho sice moc nepoužívám (zato manželka snad do všeho ),ale někdy pomůže. Ale souhlasím...pokud člověk umí vařit, obejde se i bez různých bujónů.
23. 6. 2012 11:18
Už roky dělám boršč podle toho, co jsem viděl před mnoha lety v Rusku (Suzdal, Vladimirská oblast, kousek pod Moskvou) a zde uvedený recept je skoro úplně stejný (jen místo uzeniny uzené maso a použití šíleně husté ruské smetany, kterou u nás nejde nijak nahradit). Takže bych rozdíly, které zde uvádí někteří "zkušení tvůrci boršče" připsal raději krajovým zvyklostem (tedy kromě rusnackých nesmyslů, tam se o boršči hovořit nedá vůbec). Autorko, hlavu vzhůru a nedejte se odradit. Popisujete výborný téměř originál ...
11. 6. 2012 11:07
Zali:Jsem taky z Ukrajiny a ten váš boršč se mi moc libí.Taky nevím o celeru v boršči.
2. 3. 2012 10:05
Julia: SPRAVNE,SILNO čERVENA FARBA MA BYT
2. 3. 2012 10:03
neviem odkial mas recept ale to uz nie je original bors pretoze do originalu ruskeho boršču ide,fazula,zemiaky,kapusta,mrkva nastruhana a oprazena s cibulov a zaliata pretlakom,cervena repa,br.meso.to je original boršč!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 7 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 9 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Právě bylo uvařeno:
Babiččiny blbouny
Witoraz uvařila před 2 minutami
Hrachová kaše s uzeným, párkem a volským okem
Irena26 uvařila před 54 minutami
Šopák
MarinetteQueen3 uvařila před 1 hodinou
Tvarohové lívance
Jana.pirova@seznam.cz uvařil před 1 hodinou
Velikonoční beránek
Lusyl uvařila před 2 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
TAkova uvařila před 3 hodinami
Mazanec
Blankahubalkova uvařila před 3 hodinami
Jogurtová bábovka II
Makysek81 uvařila před 4 hodinami
Jidáše, jidášky…
Denade uvařila před 5 hodinami
Vdolky naší holky
blankaholik uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
50 nejoblíbenějších polévek světa: Top desítce vládne Asie, českou česnečku předběhla slovenská kapustnica. Které další se umístily?
Borčš i tyhle sladké vareniky. Jak připravit hity ukrajinské kuchyně? Podle receptů z Babiččiny kuchyně to zvládnete levou zadní
Jak vyčistit zakalený vývar? Naučíme vás dva postupy
Další recepty
Tématické fráze: polévka boršč boršč z červené řepy borč z červené řepy borsc s cervenou repou borc-polevka pravy rusky boršč recept borsc polevka boršč bez masa borč polévka recept na pravý ruský boršč polévka boršť polévka borč polevka borsc recept borčš polévky recepty boršč polévka boršč - recept nejlepší pravý ruský boršč boršč-recept recept na polévku boršč ruský bořč
Suroviny: maso hovězí, maso vepřové, maso uzené, klobása, zelí hlávkové, mrkev, petržel, celer, řepa červená, cibule, rajče, ocet, sůl, pepř mletý, koření nové koření, bobkový list, sádlo, brambory, smetana
Boršč
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/eEv
67 názorů