Skořicový pletenec (Estonský kringel)
Kynuté těsto, máslo a skořice, to je nádherný estonský kringel. Příprava může vypadat docela obtížně, ale opak je pravdou. Pokud milujete švýcarky, trdelník nebo skořicové šneky, pak je pro vás tento pletenec jako stvořený. Má jen jednu nevýhodu - velmi rychle mizí.
Suroviny pro 2 kusy
2 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 17 214 kJ / 4 114 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 92,69 g |
Tuky | 153,42 g |
Vláknina | 24,56 g |
Cholesterol | 823 mg |
Sodík | 3,37 g |
Sůl | 8,32 g |
Sacharidy | 578,42 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zdroj: Maminčiny recepty - Estonský kringel
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 9. 2012 12:55
Hella:opravdu neni čas hledat? vžyt jenom vyhledáváte a přepisujete sem.Jako milion kuchařek nedělá kuchaře,co? a odkud jste se inspirovala?? Směšná a malá obhajoba.
6. 9. 2012 11:36
Hella: moje řeč
6. 9. 2012 11:10
senky: Ano, problém vyhledávání - to mě přesně vedlo k tomu, že jsem název přejmenovala. Ale pletenec je tady tvarohový, ořechový atd. tak ať je tady i skořicový. Jak níže vysvětluji, nepokládala jsem název "kringel" za něco, co každý zná a ví o co se jedná. Svíčkovou - jak zmiňuje zvědavec - by asi nikdo nepřejmenoval, to je něco specifického, ale kringel? Něco o pečení vím, mám doma snad stovky kuchařek i starodávných, ale kringel se tam nikde nezmiňuje, tak mi to až jako taková svatokrádež nepřipadalo. Nikdy neměním názvy přejatých receptů a naopak nesnáším nicneříkající názvy jako např. "Moje dobrota" atd. Když zde přidávám recept, tak kontoluji, zda už na těchto stránkách není, ale přiznávám, že nemám čas hledat celé dny na netu jestli už někde ve vesmíru podobný recept neexistuje.
6. 9. 2012 07:30
Zaujala ma krásna fotka, nápaditosť, preto som včera vyskúšala, mizol závratnou rýchlosťou (napriek tomu, že som ho trochu pripiekla). Použila som k príprave cesta DP.
Jednoduché, voňavé, veľmi chutné. Doporučujem!
Jednoduché, voňavé, veľmi chutné. Doporučujem!
6. 9. 2012 06:57
zvědavec:Já až budu příště péct a hledat, zadám "skořicový" a bude vymalováno a protože "jsme" v Česku, tak "zaplétáme a pleteme", proto "pletenec" A prosím, až příště budeš takto rozhorleně bojovat za cizojazyčný název receptu na českomoravskoslovenských stránkách o vaření, přečti si po sobě Tvůj psaný projev. Předem děkuji.
5. 9. 2012 21:54
BILKOVAI:no bodeď by se líbil,když to není český recept,ale je obšlehlý bůhví odkud neee?? Minestore se mi taky nelíbí ,tak si ji tu budem pojmenovávat,jak se komu líbí.Ono taky aby ste tu mohli po stovkách přidávat recepty,nachlup stejné ale jiný názvy -alibisti.Čím víc tím líp cooo???A máme 5000000 receptů heeeeeeč. Zamysli se konečně.
5. 9. 2012 21:49
Hella:no já si nemyslím,že správný název receptu je nemístný.Nejde o to co se mi líbí a co ne!!!Jak je špatné parchantit recept tak je špatné i měnit název.Jako nebudeme říkat 4esko ,protože se mi to líbí či ne a budem říkat Čechy?Tak zkuste tohle říct v zahraničí,kdo porozumí? Jak je důležitý správný recept,tak je důležitý název.To mi nikdo nevymluví.A potom,pokud chci vyhledat recept,ten váš mi nikdy nevypadne a sama si protiřečíte.Rozhodně nebudu zadávat pletenec,fakt blbost.Tohle zkončí jako jiné,blbě nazvané recepty...Nikdo ho po pár měsících nenajde.Zbytečná práce,pouze na sebe upozorním ten den daným receptem a pak dál?Ta poznámka o p.Brýdový je mu úplně šumák.Koho to zajímá?Ta aspon nazvala recept tak jak má být.Jooo jako se mi nelíbí svíčková a budu jí říkat zeleninová???Vytváříte paskvily názvů.Kdyby ste vytvořila svůj recept neřeknu ani popel,ale toto .Jak říkám,stačí se zeptat svého svědomí co?
lentilka- chudák si ty ,protože nevíš o čem je tu řeč.Nechápavá co?
lentilka- chudák si ty ,protože nevíš o čem je tu řeč.Nechápavá co?
5. 9. 2012 17:56
Já jsem češka a slovo "kringel" se mi též nelíbí a líbí se mi, když se věci pojmenují po našem, t.j. česky. Hello recept, včetně obrázků se mi líbí a máš u mě +. Já bych to tak hezky nesvedla
5. 9. 2012 14:15
Jen k tématu.Mě osobně je jedno, jak se recept nazve, kdo a jak ho nafotí atd... Jsem ráda, když se někdo o recepty podělí a já mám možnost ho vyzkoušet. Každý starorecept si někdo někdy upravý, přejmenuje.Bohužel jsou lidé, kteří musí na sebe za každou cenu upozornit a znechutit druhému práci a radost. Takovým já říkám chudáci. Přijmout kritiku, že recept někoho neuspokojil je ok, ale slovíčkařit o správné formulaci je nesmyslné. Já za recept děkuji a dávám bodík za nápad.
5. 9. 2012 06:06
zvědavec: Název "kringel" se mi nelíbil a původní název jsem v receptu uvedla. Skutečně to tolik vadí? Ať si tomu každý říká jak chce. I tady je spousta variací na různé pletence . Když si na Seznamu zadáš "kringel" tak ti vyjedou na prvních 10 stranách (dál jsem nehledala) odkazy na to, že se jedná o nádobu na pivo. Pouze jediný odkaz je na www. mimirecepty kde je fotka tohoto pletence. Tak mi nepřipadalo, že by to bylo až tak specifické a nutné pojmenování. Přestože se s p. Brýdovou osobně znám a její dcera u nás trávila prázdniny, netuším, že se jedná o její recept. Jinak se domnívám, že tahle diskuze je naprosto zbytečná a není třeba v ní nadále pokračovat. Budu ráda, když si založíš svůj vlastní web na kterém budeš uveřejňovat svoje originální recepty. Budu ho osobně velmi ráda navštěvovat.
4. 9. 2012 16:33
zvědavec: Kringl nemá v ingrediencích skořici a i když se autorka inspirovala tvarem, je to její úprava.
4. 9. 2012 16:07
Je to Kringel ,pravým názvem.Já dost dobře nechápu,proč přejaté recepty nenazýváte správným názvem.Někdo ho obšlehne,nějak jinak nazve a už je to jiný recept,nebo proč?Mindráky?Nemožnost či neochota pohledat na netu?Pokud je to převzato z ,,maninčiných receptů"ještě to neznamená správnost.Nic osobního,ale recepty se neustále opakujou,přepisují ze stránky na stránku,a liší se jen názvem.Velká škoda.Jinak recept je z www.brydova.cz/recepty/domaci-pekarna/856-kringel
4. 9. 2012 14:48
Dnešní odpolední mlsota a musím říct, že opravdu vynikající Jednoduché ingredience, pohodlné zpracování(v pekárně), těsto, se kterým se senzačně pracuje, dokonce i to zapletení jsem celkem zvládla a vůně při pečení po celém baráku a ta chuť bod jsem už poslala, dnes ještě poděkování a ilustrační foto
30. 8. 2012 16:22
tak dnes jsem to pekla a už nemám ani co vyfotit super receptík a určitě se k němu budu ráda vracet, je to rychlé, chutné a děti alespoň na chvilku zavřely pusy, když baštily
28. 8. 2012 19:32
jen tak mě něco neuchvátí, ale tohle jo jo jo , zítra upeču, jen teda nevím nevím s tím upletením, to asi tak krásně nedokážu , Helli, díky
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 2 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 5 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 8 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 11 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 11 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí čtvrtky pečené na bramborách
Kamil@ uvařila před 1 hodinou
Minutková marinovaná krkovice s máslovou zeleninou
slavka744 uvařila před 2 hodinami
Mazanec pro Irenku
klara492 uvařila před 2 hodinami
Zapečené kuře s nádivkou
Lucamazi uvařila před 3 hodinami
Babiččiny blbouny
Witoraz uvařila před 3 hodinami
Hrachová kaše s uzeným, párkem a volským okem
Irena26 uvařila před 4 hodinami
Šopák
MarinetteQueen3 uvařila před 4 hodinami
Tvarohové lívance
Jana.pirova@seznam.cz uvařil před 4 hodinami
Velikonoční beránek
Lusyl uvařila před 6 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
TAkova uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Teď vaří děda: Příběh kuchaře, který šel do učení ve 14 letech a vaří dodnes. Jeho nudle se zelím a uzeným si zamilujete
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině
Další recepty
Tématické fráze: skořicový kringel škořicovy věnec recept skořicový věnec kringel recept estonský kringel maminčiny recepty estonský kringel kringel estoňský tringel kynuty skoricovy venec kringl estonsky venec estonský kringel recept skořicový pletenec video pletenec tringel kringel brydova kynutý skořicový pletenec kringel z domácí pekárny skořicový tringel estonsky kringl
Suroviny: mléko, žloutek, máslo, cukr, sůl, mouka hladká, droždí čerstvé, cukr krupice, skořice, máslo
Skořicový pletenec (Estonský kringel)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PgP2
73 názorů