Kysané zelí do sklenic
Kysané zelí si můžeme koupit, ale to doma vyrobené si přizpůsobíme přesně podle své chuti - ať už volbou koření či přidáním cibule. Možná jste ale netušili, že si zelí můžete naložit sami, i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Já dělám tohle zelí každý rok a pokaždé z více kil, pořád je ho málo. Nemám místo ve sklepě na soudek a taky zelí nezapáchá po celém domě.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
1. 11. 2011 18:09
Jana Remkova:napěchoval jsem sklenice do 3/4 tak, aby byla nad zelím ještě šťáva. Zkusil jsem prvně šroubovací víčka, ale ze strachu z roztržení skla při kvašení jsem je pouze na sklenice položil s tím, že je dotáhnu později. Zelí kysalo (správně smrdělo) a po kontrole cca 14 dní mám zelí napovrchu suché a nahnědlé. Sůl a kmín byly v obvyklém poměru. Může to být tím, že víčka nebyla hned dotažená a po vykvasování si zelí vtáhlo přes nedotažená víčka zpět vzduch? Mohu to ještě nějak zachránit, či to mám raději vyhodit a udělat znovu ? Díky za radu.
31. 10. 2011 13:30
Pepinka: super, to je tak akorát A díky za víc fotek!!
31. 10. 2011 13:29
No já jich mám z 10kg zelí 12 sklenic 0,7l
31. 10. 2011 13:28
Pepinka: Díky za fotku!!
31. 10. 2011 13:25
přidám fotku
31. 10. 2011 13:24
já na to vzala šťuchadlo na brambory a dnes mě bolí ruka
31. 10. 2011 12:17
Pepinka: já ho nepěchuji, ale přítel a teda dost silně asi. Ono je sušší, ale odeber si kolik potřebuješ a do toho, co zbyde ve sklenici trochu posol a zalej trochou studené vody a zase do něj zatlač. Sušší je proto, že kvašením odtekla voda. Nemusíš to cpát úplně plné, klidně si vody nechej víc. A jak ti chutná? Jo, k tomu mnžství...Pokud by přítel natlačil 10 kg, je to plus mínus 10 sklenic hodně utlačených ve sklenicích 0,7. Já bych se svou sílou měla asi 15 sklenic, si myslím
31. 10. 2011 10:47
Ale nevím,jestli to do těch sklenic mám zase až tak moc pěchovat,když jem otevřela na zkoušku jednu sklenku,tak tam zas až tak moc sťávy nebylo,já mám ráda hodně šťavnaté.Paní Jano,když si ho pěchujete do sklenicpoužíváte velkou sílu a nebo jen tak akorát,já to tam tlačila,vodu slívala a až nahoru,než jsem to zavřela dolila tu zelovou vodu,asi to až přehnaně tlačím.Tož poraďte
30. 10. 2011 16:25
Pepinka: to bude zelí letos, že?
30. 10. 2011 11:51
Paní Jano pěkně jste tady na mě mrkla a já už mám v dětské vaničce práve teď naloženo 10kg zelí už odpočívá a odpoledne budu tlačit do sklenic tentokrát jsem koupila nakrouhané
28. 10. 2011 12:09
Pepinka: já si to taky myslím.
28. 10. 2011 09:50
No já si teda myslím,že,když už je to zelí vykvašené v zelňáku a chcete ho dát do sklenic,tak už ho tam dát normálně bež pěchování,aby ho tam bylo tak akorát a hlavně aby mělo dost toho láku ze zelí a už jen kráce sterilovat jen aby chytlo víčko mám obyvu,že když by se sterilovalo dlouho tak by mohlo být už moc měkké a to by už nebylo tak dobré jako před sterilizaci
27. 10. 2011 22:31
Iveta: No, víčka by se neměla přetáčet, měla by držet. Nemáš raději šroubovací sklenice? Já s tím taky vždycky zápasím, klasická víčka zavírám přes útěrku a když to nejde, vyměním víčko.
27. 10. 2011 21:41
Holky díky moc za radu, já jsem úplný začátečník, když jsem to zmačkla, tak to pustilo tolik šťávy, že jsem koukala. Už je ve sklenicích, tak snad tomu nic nebude. Jen ta víčka mi nejdou pořádne zavřít, pořád se mi protáčí, nevadí to?
27. 10. 2011 20:21
1974andrea:Andrejko, chuť je fakt trošku rozdílná, ale jinak to cpát do sklenice.... nech to v soudku a holt odebírej dle potřeby....taky to máme tak radši, Je fakt, že zelňák mám v sušárně ne v bytě
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečené ziti
Přidáno před 3 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 4 hodinami
Mňamka
Přidáno před 4 hodinami
Ptačí mléko se špetkou skořice
Přidáno před 5 hodinami
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 12 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 15 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Koprová omáčka
ZdeLena uvařila před 2 minutami
Vepřové nudličky na hořčici
Jan Nemec uvařila před 10 minutami
Sýrové bulky
Slozilova uvařil před 37 minutami
Perníková roláda s karamelovým krémem
Evellinka uvařila před 45 minutami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
zakovazitus uvařila před 1 hodinou
Rýžový nákyp
Lokomotiva uvařil před 1 hodinou
Segedínský guláš
Mortishia uvařil před 1 hodinou
Pečené ziti
Moanka uvařila před 2 hodinami
Katův šleh
AnulkaB uvařila před 2 hodinami
Plněné papriky s rajskou omáčkou
Marcela0123 uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalé domácí kysané zelí? Jednoduchý postup zaručí dobrý výsledek i v paneláku, stačí dodržet několik zásad
Jak odebírat kysané zelí, aby vydrželo co nejdéle. Dodržujeme několik pravidel
Nakrouhané a prosolené zelí necháváme odležet. Někdy pustí příliš šťávy, kterou můžeme dále využít při vaření
Další recepty
Tématické fráze: nakládání zelí nakládání kysaného zelí do sklenice kysané zelí postup nakládání kysané zelí postup nakládání domácí kysané zelí jak vyrobit kysané zelí recept jak naložit zelí kysané zelí ve sklenicích nakládání kysaného zelí jak zavarit kysane zeli recept na nakládané kysané zelí zavařování kysaného zelí kvašené zelí postup nakládání nakládání zelí recept kysané zelí domácí kysané zelí jak nakládat zelí jak naložit kysané zelí domácí výroba kysaného zelí nakládané kysané zelí recepty
Suroviny: zelí hlávkové, zelí, kmín celý, pepř celý, křen
Kysané zelí do sklenic
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ywq
242 názorů