Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzení ryb a konzervování uzených ryb zavařováním

Pro získání domácí uzené ryby je nutná kulinářská dovednost, udírna a vhodné dřevo. A samozřejmě dobrý rybář v rodině. Pokud toto všechno máte, riskujete závislost na domácích uzených výrobcích, které svou chutí lehce překonají ty koupené.

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 285 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 240 min

285 min (45 min příprava + 240 min tepelná úprava)

20. 8. 2012 21:02

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie1 799 kJ / 430 kcal
Bílkoviny16,80 g
Tuky1,12 g
Vláknina39,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 60,06 g
Sůl150,00 g
Sacharidy84,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Zdroj – časopis Rybářství č.2 a 3 ročník 1984.

Tip - kůži v masitých částech proříznětě, sůl s česnekem lépe proniknou do masa

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

gustavo.woltmann gustavo.woltmann

17. 10. 2020 15:34

Pokud máte doma udírnu tak určitě stojí za to vyzkoušet recept. Sůl pronikne do ryb a pěkně se nasáknou a když si k tomu přichystáte nějaký dip a nebo při nejlepším marinádu a naložíte na pár dní tak se čekání vyplatí.
Gustavo Woltmann

kutil25

8. 6. 2020 16:49

lenka: 80 90 dvě hodiny

kutil25

8. 6. 2020 16:48

JARMILA PÍŠOVÁ: stačí jednou ale zavářuji 2 30 hodiny

Belous

12. 5. 2019 12:50

František:

Jiri V.

20. 7. 2015 15:17

Martin - Dobrý den, udím jen ryby na sucho nasolené, tak jak jsem popsal v receptu. Někteří kolegové rybáři používají solný lák. Ryby naložené v oleji jsem zatím nikdy neudil, tak nemám zkušenosti. Ani nevím, že by některý z kolegů rybářů udil ryby naložené v oleji.
Je mi líto, ale nemůžu poradit.
Jirí V.

Martin

20. 7. 2015 13:58

Dobrý den, mám dotaz ohledně uzení. Kamarád mi dal dva kapry naložené v oleji (se solí a kořením), že je chce vyudit. Vždy jsem udil ryby jen nasucho nasolené, které jsem před uzením omyl a osušil. Udírnu mám konstruovanou jednoduše - kameninová roura posazená na šamotových cihlách a vlastně přímo pod rybami, které jsou zavěšeny nahoře v rouře, je ohniště. Je možné ryby naložené v oleji udit??? Nevím totiž, co kapající olej do ohniště udělá s rybami, aby třeba díky pálícímu se oleji ryby nesmrděly...
Předem děkuji za odpověď, Martin.

Jiri V. Jiri V.

26. 10. 2014 19:11

František - pokud necháte sůl působit déle, tak projde do ryb více.
Prosolení závisí i na velikosti porcí. Udil jsem oukleje (něco jako uzené šproty), nechal je v nádobě společně s porcemi kapra a oukleje byly přesolené. Od té doby, pokud udíme více druhů ryb, dávám zvlášt malé rybky, zvlášť kapra. Porce kapra by měly být asi stejně velké. Právě kvůli prosolení. Kolega dává ryby jen do solného láku. Každému vyhovuje jiný způsob. A pokud vede chutnému výsledku, není co řešit :-):-K
Jarmila Píšová - sterilování ve všech kuchařkách doporučují na druhý den opakovat. Dělali to tak i staří rybáři, co nás učili chytat a zpracovávat ryby. Beru to jako zkušenostmi ověřený fakt. Mohu jen dodat, že postup dodržujeme a zatím se žádná sklenička nezkazila. Popravdě....nedostala šanci se zkazit:-K:-K

František

24. 10. 2014 19:09

Zajímavý recept. Osobně to nakládám do tekutého láku, aby prostoupily chutě celým kaprem. Zajímalo by mne, zda je, podle Vašeho postupu, ryba slaná (ochucená) i uvnitř. Když jsem to dělal, jako Vy, tak to uvnitř nemělo tu správnou chuť. Možná jsem někde dělal chybu. Od doby, co jsem dostal zajímavý recept na naložení ve slané vodě, to jinak nedělám.
A jak píše někdo níže, žádný kousek nezbude, tudíž není co nakládat .....:-)

JARMILA PÍŠOVÁ

21. 10. 2014 18:21

mám dotaz? kdo má zkušenost se zavařenýma rybama? je důležité je sterilovat 2 krát? děkují za info;-(

Jiri V. Jiri V.

13. 10. 2014 07:41

Ludva - uzené ryby konzervujeme podle postupu v tomto receptu.
Již léta používáme jen tento postup.:-K

ludva

10. 10. 2014 21:20

POTŘĚBUJI PORADIT JAK NEJLEPE KONZERVOVAT UZENÉHO KAPRA POKUD SE NESNÍ HNED DĚKUJI.

ludva

10. 10. 2014 21:09

kapra udim už léta vždy se poněm jenom zapráší je vyborny.

Jiri V. Jiri V.

26. 8. 2014 18:43

Lenka - Dobrý den, na 100°C, druhý den zopakoli. V původním receptu v časopise Rybářství teplotu autor neuvádí, píše jen.....jako jiná masa.
Staří rybáři, co nás učili zpracovávat ryby, zavařovali na 100°C.
Zatím se nestalo, že by se nějaká sklenička zkazila. Nejdéle byla jedna sklenička ve spíži půl roku a to jen proto, že se na ni zapomnělo:-):-K

lenka

26. 8. 2014 08:43

Dobrý den ráda bych vás požádala o radu na kolik stupňů jste zavařovali

Jiri V. Jiri V.

15. 8. 2014 12:11

Stanislava - jsem rád, že se vám uzení povedlo a uzené ryby chutnaly.
Já budu loupat česnek příští týden.:-)Kamarádi chtějí, abych jim nějaké ryby vyudil.:-K

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: uzení ryb uzeny kapr postup uzeni uzeni kapra jak vyudit kapra jak udit kapra jak naložit ryby na uzení uzené ryby naložení kapra na uzení domácí uzení ryb recepty uzení ryb jak udit ryby konzervace uzených ryb jak naložit kapra a vyudit uzené ryby v oleji uzený kapr v oleji jak uchovat uzené ryby recept na uzení ryb jak naložit kapra na uzení naložení ryb na uzení uzene ryby recept

Suroviny: sůl, česnek, olej, bobkový list, pepř, koření nové koření

TopRecepty.cz

Uzení ryb a konzervování uzených ryb zavařováním

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m8An