Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborák po litevsku - Kugelis

Hodnocení receptu je 4,8 (19×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava)

18. 8. 2012 13:11

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie18 118 kJ / 4 330 kcal
Bílkoviny83,47 g
Tuky291,77 g
Vláknina53,20 g
Cholesterol 1,00 g
Sodík 5,32 g
Sůl12,88 g
Sacharidy320,20 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Kugelis je litevské národní jídlo, ale všem milovníkům bramboráků a jakýmkoliv názvem a v jakékoliv úpravě bude jistě blízké.

Přirovnala bych ani ne tak ke klasickému smaženému bramboráku jako k bramborovému nákypu.

Musím říct, že vůně z trouby byla všeříkající :)).

Zdroj Gurmet - "Úlovky z dovozu".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

senky senky

8. 10. 2017 18:27

Žabinka: Už za mne odpověděla Františka, za což díky :)

Frantiska Frantiska

8. 10. 2017 17:46

Žabinka: Jak nevypovídá? Je to časopis Gurmet a byl to článek "Úlovky z dovozu".

Nehlede na to, ze po zadani do vyhledavače vyskoči litevsky dost receptu, ktere jsou naprosto rozdilne :)

https://www.google.cz/search?q=Bulvi%C5%B3+plok%C5...

Žabinka

8. 10. 2017 13:34

senky: Měla jsem na mysli reálný zdroj. Je totiž dost možné, že existují regionální rozdíly ve způsobu přípravy tohoto jídla. Já jsem domácí kugelis měla jen od lidí z Žemaitije, a Žemaitija je přece jen od zbytku Litvy v mnohém docela odlišná, proto se ptám. :)

Žabinka

8. 10. 2017 13:29

Frantiska: To ovšem o zdroji mnoho nevypovídá, proto se ptám.

senky: Spíš mi jde o to, že to není ani bramborák, jak ho znají Litevci. :) Název je dost zavádějící. A ten zdroj si mám tedy vyložit jako nějakou kuchařku, nebo Gurmet je něčí přezdívka? Je to poměrně nicneříkající.

senky senky

8. 10. 2017 10:03

Žabinka: Netvrdím, že je to " bramborák" jak ho známe my, zdroj uveden ;-)

Frantiska Frantiska

8. 10. 2017 09:06

Žabinka: zdroj ma autorka na konci poznamky :)

tejaja tejaja

8. 10. 2017 08:17

Pozrela som sa do kuchárskej knihy z roku 1981 s názvom "3x99 specialit sovětské kuchyně". A tam je na kugelis použité: strúhané zemiaky, tvaroh, vajcia, soľ, korenie a škvarky z rozpraženej slaniny. Pekáč sa vymazáva sadlom. Teplý kugelis sa prelieva omáčkou zo smotany zmiešanej s na sadle opraženou cibuľou.
V knihe sa uvádza, že kugelis je litovská národná špecialita zo surových zemiakov, tvarohu a škvariek podávaná so smaženou cibuľou a smotanou.;-)

Žabinka

8. 10. 2017 01:55

No teda nazvat kugelis bramborákem, to jsou věci. A že na Litvě bramboráky dělají (bulviniai blynai). Ale možná je problém v tom, že to nemá být tolik upečené. Kugelis se podává takový vláčný, přirovnala bych spíš ke kaši. To, co je na obrázku, uvnitř moc kugelis, jak jej znám, nepřipomíná. Odkud máte recept?

Marsi Mesi

25. 9. 2012 14:38

Znám pod pojmem "Harula"...zřejmě dosti obdobné jídlo, nicméně vynikající, že je to litevské národní, jsem vážně nevěděla:-)) aspoň neumřu blbá :-D dávám bodíka, taková jídla máme rádi:-)):yes:

senky senky

24. 9. 2012 19:08

Danca:To mě těší:-K:-K

Danca Danca

24. 9. 2012 19:04

Dnes byl k večeři, moc jsme si pochutnali:-p:yes:

Tanya-Ja Tanya-Ja

19. 8. 2012 12:02

mnam, tiež som to jedávala v Litve
menší typ: skúste na to dať omáčku, akú oni tam dávajú na to: cibuľku a slaninku osmažiť na oleji, potom pridať kyslú smotanu a chvíľu povariť.... kalórie radšej nerátajte, je to mastnejšie, sýtejšie, ale aké skveleee

senky senky

18. 8. 2012 21:19

Teď jsem se sem dostala a moc mě těší, že se líbí:-D:-D

tejaja::-D:-D přesně jsem si říkala, že je to vlastně notoricky známé staré, rychlé, jednoduché a i celkem levné jídlo;-) no prostě je na tom vidět, že jsme vlastně nakonec všichni - Litevec, Polák, Slovák, Moravák i východní, severní, jižní i západní Čech - :-K:-K:-D:-D a někdy i ti ostatní dokola, jedna rodina:-K:-K:-D:-D

JanaDorazinova JanaDorazinova

18. 8. 2012 20:10

Jani, Kugelis se mi moooc líbí!!!:-p

rebeka rebeka

18. 8. 2012 20:01

tejaja: dívala jsem se, pátrala a našla, že Kugelis je skutečně, jak píše správně autorka, litevské národní jídlo;-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: bramboráky jako od babičky litevské národní jídlo bramborák kalorie rychlý bramborák bramborák gugl jídlo s bramborakem litevský bramborový nákyp litevsko jidlo litevska jidla litevské jídlo litevská dýňová polévka bramboraky vlacny bramborák litevsko blynai recept sumavske sejkorky kugelis národní litevské recepty litevské nárdní jídlo litevske speciality recept

Suroviny: brambory, slanina, mléko, vejce, cibule, olej, sůl, pepř, smetana kysaná

TopRecepty.cz

Bramborák po litevsku - Kugelis

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rBPB