Bramborák po litevsku - Kugelis
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 18 118 kJ / 4 330 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 83,47 g |
Tuky | 291,77 g |
Vláknina | 53,20 g |
Cholesterol | 1,00 g |
Sodík | 5,32 g |
Sůl | 12,88 g |
Sacharidy | 320,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kugelis je litevské národní jídlo, ale všem milovníkům bramboráků a jakýmkoliv názvem a v jakékoliv úpravě bude jistě blízké.
Přirovnala bych ani ne tak ke klasickému smaženému bramboráku jako k bramborovému nákypu.
Musím říct, že vůně z trouby byla všeříkající :)).
Zdroj Gurmet - "Úlovky z dovozu".
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
8. 10. 2017 18:27
Žabinka: Už za mne odpověděla Františka, za což díky :)
8. 10. 2017 17:46
Žabinka: Jak nevypovídá? Je to časopis Gurmet a byl to článek "Úlovky z dovozu".
Nehlede na to, ze po zadani do vyhledavače vyskoči litevsky dost receptu, ktere jsou naprosto rozdilne :)
https://www.google.cz/search?q=Bulvi%C5%B3+plok%C5...
Nehlede na to, ze po zadani do vyhledavače vyskoči litevsky dost receptu, ktere jsou naprosto rozdilne :)
https://www.google.cz/search?q=Bulvi%C5%B3+plok%C5...
8. 10. 2017 13:34
senky: Měla jsem na mysli reálný zdroj. Je totiž dost možné, že existují regionální rozdíly ve způsobu přípravy tohoto jídla. Já jsem domácí kugelis měla jen od lidí z Žemaitije, a Žemaitija je přece jen od zbytku Litvy v mnohém docela odlišná, proto se ptám. :)
8. 10. 2017 13:29
Frantiska: To ovšem o zdroji mnoho nevypovídá, proto se ptám.
senky: Spíš mi jde o to, že to není ani bramborák, jak ho znají Litevci. :) Název je dost zavádějící. A ten zdroj si mám tedy vyložit jako nějakou kuchařku, nebo Gurmet je něčí přezdívka? Je to poměrně nicneříkající.
senky: Spíš mi jde o to, že to není ani bramborák, jak ho znají Litevci. :) Název je dost zavádějící. A ten zdroj si mám tedy vyložit jako nějakou kuchařku, nebo Gurmet je něčí přezdívka? Je to poměrně nicneříkající.
8. 10. 2017 10:03
Žabinka: Netvrdím, že je to " bramborák" jak ho známe my, zdroj uveden
8. 10. 2017 09:06
Žabinka: zdroj ma autorka na konci poznamky :)
8. 10. 2017 08:17
Pozrela som sa do kuchárskej knihy z roku 1981 s názvom "3x99 specialit sovětské kuchyně". A tam je na kugelis použité: strúhané zemiaky, tvaroh, vajcia, soľ, korenie a škvarky z rozpraženej slaniny. Pekáč sa vymazáva sadlom. Teplý kugelis sa prelieva omáčkou zo smotany zmiešanej s na sadle opraženou cibuľou.
V knihe sa uvádza, že kugelis je litovská národná špecialita zo surových zemiakov, tvarohu a škvariek podávaná so smaženou cibuľou a smotanou.
V knihe sa uvádza, že kugelis je litovská národná špecialita zo surových zemiakov, tvarohu a škvariek podávaná so smaženou cibuľou a smotanou.
8. 10. 2017 01:55
No teda nazvat kugelis bramborákem, to jsou věci. A že na Litvě bramboráky dělají (bulviniai blynai). Ale možná je problém v tom, že to nemá být tolik upečené. Kugelis se podává takový vláčný, přirovnala bych spíš ke kaši. To, co je na obrázku, uvnitř moc kugelis, jak jej znám, nepřipomíná. Odkud máte recept?
25. 9. 2012 14:38
Znám pod pojmem "Harula"...zřejmě dosti obdobné jídlo, nicméně vynikající, že je to litevské národní, jsem vážně nevěděla aspoň neumřu blbá dávám bodíka, taková jídla máme rádi
24. 9. 2012 19:08
Danca:To mě těší
24. 9. 2012 19:04
Dnes byl k večeři, moc jsme si pochutnali
19. 8. 2012 12:02
mnam, tiež som to jedávala v Litve
menší typ: skúste na to dať omáčku, akú oni tam dávajú na to: cibuľku a slaninku osmažiť na oleji, potom pridať kyslú smotanu a chvíľu povariť.... kalórie radšej nerátajte, je to mastnejšie, sýtejšie, ale aké skveleee
menší typ: skúste na to dať omáčku, akú oni tam dávajú na to: cibuľku a slaninku osmažiť na oleji, potom pridať kyslú smotanu a chvíľu povariť.... kalórie radšej nerátajte, je to mastnejšie, sýtejšie, ale aké skveleee
18. 8. 2012 21:19
Teď jsem se sem dostala a moc mě těší, že se líbí
tejaja: přesně jsem si říkala, že je to vlastně notoricky známé staré, rychlé, jednoduché a i celkem levné jídlo no prostě je na tom vidět, že jsme vlastně nakonec všichni - Litevec, Polák, Slovák, Moravák i východní, severní, jižní i západní Čech - a někdy i ti ostatní dokola, jedna rodina
tejaja: přesně jsem si říkala, že je to vlastně notoricky známé staré, rychlé, jednoduché a i celkem levné jídlo no prostě je na tom vidět, že jsme vlastně nakonec všichni - Litevec, Polák, Slovák, Moravák i východní, severní, jižní i západní Čech - a někdy i ti ostatní dokola, jedna rodina
18. 8. 2012 20:10
Jani, Kugelis se mi moooc líbí!!!
18. 8. 2012 20:01
tejaja: dívala jsem se, pátrala a našla, že Kugelis je skutečně, jak píše správně autorka, litevské národní jídlo
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzské řízečky
Přidáno před 1 hodinou
Palačinkové rolky
Přidáno před 3 hodinami
Cizrnové kari s květákem, cuketou a rajčátky
Přidáno před 4 hodinami
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 15 hodinami
Rohlíkové křupky
Přidáno 17. 4. 2024 10:02
Květáková fritáta
Přidáno 17. 4. 2024 09:54
Právě bylo uvařeno:
Vepřové na houbách
habis uvařila před 5 minutami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
JaninaZ. uvařila před 21 minutami
Škvarková pomazánka
spinner uvařil před 22 minutami
Ořechová bábovka
Kattyy uvařil před 25 minutami
Kuře s nádivkou
28Monika uvařila před 32 minutami
Jarní bramborový salát
Jaja.27 uvařila před 2 hodinami
Šlehačkové koláčky
Danale uvařila před 2 hodinami
Medovníková roláda
Saratice uvařila před 2 hodinami
Rizoto z vepřové konzervy
Olgaflorianova uvařila před 2 hodinami
Fazolová polévka z uzeného žebra
ctomala uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat nejlepší bramborák. Oblíbené bramborové placky s vůní česneku a majoránky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Anglický šachovnicový dort Battenberg: Působivou sladkou mozaiku s meruňkovým džemem snadno zvládnete upéct i doma
Další recepty
Tématické fráze: bramboráky jako od babičky litevské národní jídlo bramborák kalorie rychlý bramborák bramborák gugl jídlo s bramborakem litevský bramborový nákyp litevsko jidlo litevska jidla litevské jídlo litevská dýňová polévka bramboraky vlacny bramborák litevsko blynai recept sumavske sejkorky kugelis národní litevské recepty litevské nárdní jídlo litevske speciality recept
Suroviny: brambory, slanina, mléko, vejce, cibule, olej, sůl, pepř, smetana kysaná
Bramborák po litevsku - Kugelis
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rBPB
27 názorů