Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašské frgály

Frgále - tradiční valašská specialita, která si získala oblibu po celé republice. Zkuste si i vy připravit výborné koláče s hruškami, tvarohem, povidly nebo mákem. Vláčné kynuté těsto, sladká náplň, křupavá drobenka a nadšení strávníci.

Hodnocení receptu je 5,0 (93×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min Bez doby kynutí těsta a bez doby přípravy náplně.

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, Bez doby kynutí těsta a bez doby přípravy náplně. )

2. 10. 2008 11:04

Suroviny pro 4 kusy

4 kusy

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie27 590 kJ / 6 594 kcal
Bílkoviny101,59 g
Tuky289,38 g
Vláknina24,90 g
Cholesterol 1,26 g
Sodík 144 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy883,47 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept na těsto mám z malé regionální valašské kuchařky a zbytek připravuji odhadem podle svých zvyklostí.

Na Valašsku se pečou nejvíce frgály s náplní ze sušených hrušek i s přídavkem jiného sušeného ovoce, jablek a švestek. Někteří si nakrájené, neloupané hrušky pečou v troubě a pak je pomelou a použijí, nebo i konzervují.

Recept na povidla z hrušek najdete zde

http://www.toprecepty.cz/recept/10460-hruskova-pov...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

mirisek666

31. 7. 2020 18:53

Naprosto skvělý recept! Děláme úplně stejné těsto. Jen malá výhrada k té trošce másla s rumem na pokapání po upečení. U nás se polévá více jak čtvrtinou másla a malým panákem rumu 1 koláč. Takže na 4 koláče přijde 1 a 1/2 přepuštěného másla a pěkně přilít rumu a k tomu dva vanilkové cukry. Frgál dělá právě ta polevá. Tím se liší od běžného koláče. A okraje se musí potřít mlékem aby byly pěkně vláčné. Pak vydrží v lednici víc než týden krásně měkký.

Merylas Merylas

29. 7. 2020 14:03

Voikukka: Děkuji moc za vyzkoušení a nádherné foto. :-K

Voikukka

25. 7. 2020 11:02

Včera vyzkoušeno s tvarohem, borůvkama a rumem Diplomatico... Super kombinace, druhý den měkké a stále chutné (většina mých koláčů je druhý den tvrdých jak bota). Děkuji za recept, zařazuji mezi oblíbené recepty a posílám foto...

Merylas Merylas

13. 5. 2020 08:38

Zlatka75: Děkuji za pochvalu, jsem moc ráda, že se Vám těsto osvědčilo a byli jste spokojeni. A taky děkuji za krásné fotografie. :-K

Zlatka75 Zlatka75

12. 5. 2020 17:01

Dnes upečeno z poloviční dávky (fotky přidány) ... všichni doma jsme navýsost spokojeni, těsto je absolutně bezkonkurenční, už jem pekla frgále podle jiných receptů, ale tento recept je prostě NEJ:-!:-!:-!

Merylas Merylas

29. 4. 2020 19:39

Nikina122: Děkuji za zprávu, vyzkoušení a foto. :-K

Nikina122 Nikina122

29. 4. 2020 12:26

Těsto je moc chutné, akorát jsem musela dosypat do robota ještě tak 4 lžíce mouky, dost se lepilo. Na množství byly 4ks akorát. Použila jsem 500g tvarohu a 1 baleni povidel na nazdobení. Drobenky mi stačila půlka. Moc díky za recept!

Merylas Merylas

6. 1. 2020 15:41

zizala: Děkuji moc za vyzkoušení a foto. Jsem ráda, že recept nezklamal. :-K

zizala zizala (moderátorka)

5. 1. 2020 17:00

Maruško, Tvoje těsto je super, krásně se mi s ním pracovalo. Frgály máme rádi a jiné těsto už zkoušet ani nebudu :-K:-K.
Fotka není nic moc, nejsou podmínky :-((.

Merylas Merylas

22. 1. 2019 10:28

Rafan1415: Tak to jsem opravdu moc ráda, že se vždy podaří.:-K

Rafan1415 Rafan1415

21. 1. 2019 19:25

Ahoj všem, tohle je nejlepší recept na frgály co tu je :-) Děkuji moc a vždy se mi od Vás podaří :-)
:-K:-K:-K

Jana z Valach

10. 3. 2015 16:34

Anuška: přesně tak jak píšete! Tak se u nás dělají! A na polevě záleží hodně i na perníku a rumu!!! Výtečný je koláč ze syrového zelí s perníkem!:yes:

Merylas Merylas

9. 7. 2014 19:07

Radomil: Jsem moc ráda, že byla taková spokojenost a fotečka je naprosto úžasná:-!:yes::-* Děkuji:-K

danielle72 danielle72

6. 7. 2014 20:28

Radomil: Nádhera, krásná a živá fotka. Šikovní jste, kluci :yes::yes::yes:

Radomil Radomil

6. 7. 2014 20:24

Pekli jsme to tři chlapi (táta a dva synové) a povedli se - chutnali všem. Snad je to z té fotky poznat :-))

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: frgále - domácí výroba nejlepší recept na frgály těsto na frgaly hruškové frgály hrušková náplň do frgálu domácí frgále maková náplň na frgály nejlepsi frgal recept recepty lidové recepty pravé valašské frgály domácí frgál domácí frgály hruškový frgál hrušková náplň pravy valašský frgál tvarohovy frgal recept tvarohové frgály náplně do frgálů testo na frgale valašské recepty

Suroviny: mouka hladká, mouka hrubá, cukr moučkový, žloutek, máslo, sůl, kůra citronová, mléko, droždí čerstvé, mouka polohrubá, máslo, cukr moučkový, rum, máslo, rum

TopRecepty.cz

Valašské frgály

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADX7