Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně

Královna českých omáček, která má více možností přípravy i dochucování. Díky restované zelenině a citronové šťávě získá specifickou chuť, která si vás podmaní. Patří k tradičním svátečním jídlům, často je považována za složitou, ale tento prověřený recept vás přesvědčí o opaku.

Hodnocení receptu je 5,0 (312×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava)

1. 10. 2008 15:46

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie15 926 kJ / 3 806 kcal
Bílkoviny196,03 g
Tuky286,37 g
Vláknina15,20 g
Cholesterol 696 mg
Sodík 2,90 g
Sůl7,15 g
Sacharidy104,80 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Tento postup se od jiných receptů na svíčkovou liší tím, že se výpek ochutí již na začátku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Dajda Dajda

6. 9. 2019 15:11

Denisa1723: To se ale připraví o větší dobrotu:-!

Denisa1723

6. 9. 2019 14:36

Děkuji všem za rady, vývar jsme koupila. Zítra dám vědět jak jsem dopadla. Nechat 2dny v lednici prolezet? To by jste musela znát u nás doma, nevydržela by ani den nedotčená :-D

Dajda Dajda

6. 9. 2019 06:03

Eja57: Denisa: Přesně tak, v surovinách je spousta dobrých přísad, které omáčku ochutí. S vývarem bych si nelámala hlavu a rozhodně bych nepřidávala žádnou bujónovou kostku, vždyť tam máte pořádný kus masa! Já osobně nedávám hořčici, a dokonce ani cukr (i když ten nápad přidat ho na zeleninu a zkaramelizovat je výborný). Dávám mnohem více zeleniny, nakrájené na kousky, místo octa přidávám kolečka citrónu i s kůrou, jdo koření přidávám jalovec a tymián. Po dopečení a vyndání masa, zasypu výpek se zeleninou hladkou moukou, opražím, rozředím vodou a povařím, Pak rozmixuju a přidám 12% smetanu. Omáčka je pikantní, jídlo osladí brusinky, přidané na talíři - těch musí být pořádná porce, nikoliv jen pár bobulí na parádu! Podle mě je však nejdůležitější nechat omáčku s masem proležet v lednici, alespoň 2 dny, aby se všechny chutě hezky propojily. Právě uvařená svíčková to není úplně ono. ;-)

Eja57 Eja57

5. 9. 2019 19:50

Denisa1723: když dáš jen vodu, nic se nestane....tohle je dobrý recept

Eja57 Eja57

5. 9. 2019 19:48

Frantiska: doporučuji hovězího Siláka:yes:

Frantiska Frantiska

5. 9. 2019 18:46

Denisa1723: prodává se i hotový https://www.rohlik.cz/c300104045-vyvary

Denisa1723

5. 9. 2019 18:15

Dobrý den. Jsem kuchařka amatér ???? v sobotu se chci pustit do vašeho receptu, ale popravdě mi dělá starost vývar. Nevím kde bych ho vzala ????‍♀️ hotový se asi neprodává že :-D Popřípadě stačí pouze voda? Jestli ano, nebude to osizeno o zásadní chuť? Děkuji za odpověď

Apolenka1986

14. 8. 2019 15:39

Výborný recept. Moc se mi povedla, ani zahušťovat jsem nemusela. Dostala jsem velkou pochvalu. Velmi znamenitá.
<3 :-K:yes:

casino casino

10. 8. 2019 22:56

JimmyBanja:
S vývarem (stačí i pouhopouhá kohoutková :-) to nepřehnat! Jde o dušení a i když se chystáte vařit, tak nejde o vaření jako takové :-) Takže přiměřeněpřiměřeně :-) vývaru asi na prst a podle potřeby raději posléze podlít (HORKÝM vývarem):yes:
No a když to náhodou utopíte, tak žbrdolec mouky navíc to spraví, že ;-) ("podle lepku") hahaha:-D:-D:-D

JimmyBanja

10. 8. 2019 20:21

Prosím kolik toho vývaru je třeba na 300g té zeleniny ? Chci ji zítra vařit a bojím se ze tam dam buď málo nebo moc:-D

Lucie1985

16. 6. 2019 16:58

Dnes jsem dělala svoji první svíčkovou a jinou než podle Vašeho receptu už dělat nebudu. Všem opravdu hodně chutnala. Udělala jsem domácí kynutý knedlík a kdybych děti nechala, tak by tam už nic nezbylo :-D omáčka prostě neměla chybu

Daphne

5. 5. 2019 15:06

Nikdy jsem nikam nepsala žádný komentář. Ale tento recept mi stal za registraci, za pripravu a za tu závěrečnou pochvalu u stolu. Dekuji za paradni gastronomicky zážitek. Super recept. :-K

Ludmila B Ludmila B

21. 4. 2019 12:05

Moc dobrý recept! U nás se přidává ještě tymián do zeleniny, tak jsem tam dala 1,5 lžičky... Jinak přesně dle receptu a je super. Bodík s vykřičníkem . :yes: :-!

misula29

5. 1. 2019 21:57

Svíčkovou jsem nechtěla nikdy vařit, včera jsem se poprvé vyhecovala a šla do toho. Manžel a syn měli narozeniny, tak jsem jim chtěla udělat radost. Dělala jsem z dvojnásobného množství a k tomu hrnkové knedlíky a dopadlo to dobře:yes: Díky za recept, teď už se nebudu "cukat", až zase někdy bude doma požadavek na svíčkovou :-)

dokom

28. 12. 2018 00:03

Jsem již dost odrostlá dorostenka, vařím celý život a mohu říci,že denně Myslela jsem si ,že svíčková mě nemůže překvapit,ale stalo se. Tato svíčková je nej,nej, jen jsem nedala ocet,bála jsem se. Citron to spravil. MŇAM:-K

1 5 6 7 8 9 17

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: svíčková na smetaně svickova na smetane babica svíčková svíčková recept svíčková na smetaně recept recept na svickovou recept na svíčkovou na smetaně recept svíčková svíčková omáčka svickova recepty top recepty svíčková svickova omacka v troube recepty svíčková recepty svíčková na smetaně svíčková na smetaně top recepty jak se vaří svíčková jak se dělá svíčková svíčková v troubě recept svickova na smetane svickova na smetane pecena v troube

Suroviny: hovězí zadní, zelenina kořenová, petržel, cibule, hořčice plnotučná, cukr, ocet, olej, máslo, slanina uzená, mouka, smetana ke šlehání, bobkový list, koření nové koření, pepř, šťáva citronová, sůl, vývar masový

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkqB