Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazolkový prívarok

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

15. 9. 2008 13:36

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie2 090 kJ / 500 kcal
Bílkoviny16,70 g
Tuky26,40 g
Vláknina25,60 g
Cholesterol 6 mg
Sodík 70 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy36,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Prívarok podávame so zemiakmi a kúskom mäsa, opečenou klobáskou prípadne volským okom.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

8. 1. 2019 20:01

rebeka: Já si fazolky pěstuju v zahrádce, blanšíruju a mrazím! Začala jsem s tím asi před třemi roky, protože ty mražené z obchodu mi něčím páchly ! U nás je to naopak, moje polovička , miluje fazolky v každé podobě a když uvidí jak si beru z mrazáku fazolky tak, hlídkuje v kuchyni, a "dohlíží na jejich správnou úpravu" a každých deset minut se ptá, jestli se už dovařili !:-D

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

8. 1. 2019 19:54

hospodyne: Já si myslím, že hlavní je, ať se to dá sníst! To je to nejdůležitější ! Podívejte na Číňany, jaké exotické názvy jídel , vyprudili , já prívarok , nebo omáčku neřeším , já je baštím - :-D:-D<3<3 oba stejně s kouskem masa , chlebem, knedlíkem !<3a Mňam.:yes:

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

8. 1. 2019 19:46

tejaja: Ano , tam sa to používa! V hovorovej reči, veľmi sporadicky, ak vôbec! Tak prísne rozlišovanie omáčok , ako vo francúzskej kuchyni, nie je v strednej Európe obvyklé.

hospodyne

8. 1. 2019 17:51

Veronika.Hrozna: ten " prívarok " už byl na Topkách několikrát diskutován a bez smíru.:-D:-D V Čechách je pro něj termín nejspíš " zadělávaný" - zadělávané fazolky, zadělávaný hrášek, na Moravě se zase říká " po hustu" tedy fazolky po hustu atd. To každý ví, co to znamená a domorodec si to nesplete s fazolovou omáčkou nebo fazolemi nakyselo:-):-) Ale v konečném důsledku - není to vlastně jedno, jestli omáčka nebo prívarok??? Každá rodina si jídlo pojmenuje, jak chce. Já na fotce vidím fazolky po hustu, ale přidala bych si tam šlehačku.:-D:-D

magdalenka magdalenka

8. 1. 2019 15:27

aj v slovenskom...
prívarok -rku muž. r. zeleninová al. strukovinová omáčka (ako príloha)

hosta hosta

8. 1. 2019 15:22

prívarok = hustá zeleninová omáčka, viz vyjádření Ústavu pro jazyk český:
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=5905

tejaja tejaja

8. 1. 2019 15:11

Veronika.Hrozna: :-) Slovo prívarok sa používa doteraz a dovolím si tvrdiť, že nahradiť ho slovom omáčka nie je adekvátne. ;-)
V tomto jedle sú väčšie kusy zeleniny, "omáčka je hustejšia tekutina podávaná k jedlu alebo používaná pri jeho príprave." To bol citát.
Len tak som mrkla na niektoré jedálne lístky a prívarky sú tam:
https://www.delikanti.sk/jedalny-listok/mzsr_menu....
https://zszahorskaves.edupage.org/menu/
http://www.nervosa.sk/jedlo#card
Dalo by sa pokračovať. ;-)

tejaja tejaja

8. 1. 2019 14:55

magdalenka: U nás sa kôpor dáva len do tekvicového prívarku, do fazuľkového (ani iných) nie. ;-)

magdalenka magdalenka

8. 1. 2019 14:24

Ja automaticky pridávam kôpor...:-8

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

8. 1. 2019 14:20

tejaja: Můžeš klidně přeložit jako "omáčka" k masu, prívarok se ani v Slovenštine moc nepoužívá, snad jen na jídelníčku v restauraci a v kuchařských knihách. Moc to není slyšet, používá se taky slovo omáčka.

tejaja tejaja

8. 1. 2019 13:06

jan.alois: :-) Díky, ono sa prívarok do češtiny preložiť nedá, musí ostať v slovenčine. :-8;-) Vajco je super, niekedy fašírka, ale doma sme robili aj klobásku na kolieska opečenú na cibuľke a mletej paprike. To ešte boli klobásy poriadne. :-D ;-)

jan.alois jan.alois

8. 1. 2019 11:42

Ještě že umím slovensky a vím ,že prívarok je po polévce :-) u mně zemiaky a vajco k tomu. Bodík taky. Jsem starý kuchař , ale občas se pro inspiraci kouknu a dneska to vyšlo . Je fazulkový prívarok :yes:

tejaja tejaja

25. 7. 2012 21:19

rebeka: Jasné, že môžeš ;-) Ďakujem za fotky a teší ma, že ti chutilo ;-)

rebeka rebeka

25. 7. 2012 19:22

tak jsem se naštvala..:-S:-S a uvařila si sama pro sebe.. a pro strejdu ještě:-D:-D:-D protože miláček fazolky prostě ne a nejí:-//:no::-S
moooc jsem si pochutnala:-p:-p;-):yes::yes:
přidávám bodík a obrázky, jestli můžu;-)
a díky:-K:-K

Mirule Mirule

16. 2. 2011 00:34

+:yes::yes::yes: dělala jsem k večeři, moc dobré:-p:-p:-p
přikládám foto a bodík

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: prívarok privarok zo zelenej fazulky fazulovy privarok fazulkovy privarok bramborový prívarok zelená fazuľka prívarok fazulka na zeleno zelena fazulka fazulky na smetaně luskový prívarok privarok z fazulovych luskov fazulovy privarok zo zelenej fazulky zeleny fazulovy privarok privarok zelena fazulka strukovy privarok fazulka na smetaně strukova fazula privarok privarok zo zelenej faulky fazulove struky privarok fazolkovy přívarek

Suroviny: fazolky zelené, mouka hladká, mléko, olej, sůl, pepř, cukr, ocet

TopRecepty.cz

Fazolkový prívarok

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yP2w