Kaldoun
Máte rádi staročeské recepty? Pak rozhodně musíte vyzkoušet kaldoun. Proslavila ho Magdalena Dobromila Rettigová. Tradiční recept na sytou a hřejivou polévku, ve které využijete všechny odřezky, kosti a drůbky třeba z kachny nebo jiné drůbeže.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 9 074 kJ / 2 169 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,46 g |
Tuky | 108,11 g |
Vláknina | 38,26 g |
Cholesterol | 1,81 g |
Sodík | 1,06 g |
Sůl | 2,16 g |
Sacharidy | 194,42 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept je z kuchařky: ZAPOMENUTÉ POKLADY ČESKÉ KUCHYNĚ, ANEB JAK TO TA BABIČKA TENKRÁT VAŘILA...
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 11. 2023 14:44
Úžasný, děkuji babičkám i autorovi.
28. 1. 2017 17:33
casino: gágorky!
28. 1. 2017 16:42
makahari:
To co popisujete jsou "kaldounky"
No, čert ví co bylo dříve - zda kaldounky, či kaldoun
To co popisujete jsou "kaldounky"
No, čert ví co bylo dříve - zda kaldounky, či kaldoun
28. 1. 2017 15:53
Zapomněla jsem zdůraznit, že než se špejle vytáhne z té ruličky, zlehka přimáčkne trubelku k válu, aby se nerozmotala.
28. 1. 2017 15:36
Maminka nás naučila dávat do kaldounu "trubelky". Tenhle výraz už snad nikdo nezná, i když se jedná o nudlové těsto, rozválené (na tlouštku nudlí nebo flíčků) a nakrájené zoubkovaným rádýlkem na čtverečky cca 1,5x1,5 cm a pak přiložit špejli na jeden roh čtverečku a přes špejli stáčet do trubičky k protilehlému rohu.
11. 11. 2016 23:44
super... dneska jsem vařila z husy
6. 6. 2012 23:35
+5
6. 6. 2012 22:45
jo jo, copak naše ba a prababičky ty uměly
krása
krása
4. 6. 2012 15:29
hmmmmm voňavý kaldoun - mňam dělám a vím
3. 6. 2012 16:40
moc povedený recept i polévečka +2
3. 6. 2012 16:01
tak jsi mi připomněla mou babičku,jako kdyby Ti recept ona sama diktovala i fotka byla, jako z jejího talíře, musím si celý tento podrobný recept uložit, pěkně jsi to popsala
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 11 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 15 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 21 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 22 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Právě bylo uvařeno:
Mug cake z ovesných vloček
Eviip uvařila před 27 minutami
Kuřecí stehna pečená na houbové tarhoni v jednom pekáčku
Mirca1108 uvařila před 54 minutami
Špekáčky - kečupáci
lenkavozihnojova uvařila před 1 hodinou
Frgálová buchta
lenkavozihnojova uvařila před 1 hodinou
Falešná "škvarková" pomazánka z pohanky
Fitulka uvařila před 8 hodinami
Brokolicová polévka
Tonja uvařil před 8 hodinami
Inspirace + zdobení jinak I.
Fitulka uvařila před 8 hodinami
Utopenci - Marcela
Fitulka uvařila před 8 hodinami
Langoše jednohubky
Fitulka uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vývar z masa a kostí je základem polévek i omáček. Jak uvařit ten nejlepší vývar
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Svatomartinské akce 2023: Kde ochutnáte nejlepší husí pečínku a kam zajít na první letošní víno? Posvícení se konají v celém Česku
Další recepty
Tématické fráze: kaldoun kachní kaldoun kaldoun podle pohlreicha kaldoun recept kachní kaldoun recept polévka kaldoun husí kaldoun pohlreicha kaldón recept na kaldoun kureci kaldoun kalgoun kachní kaldoun pohlreich husí polévka kaldoun kaldoun pohlreich recept kaldoun caldoun kachni kaldon recepty kaldoun polévka kaldoun recept recepty na vaření kaldoun
Suroviny: vývar kachní, mrkev, celer, petržel, cibule, mouka hladká, máslo, sůl, pepř mletý, voda, skelet kachní, mrkev, celer, petržel, cibule, česnek, petrželka, sůl, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, játra kachní, česnek, sůl, pepř mletý, vejce, majoránka čerstvá, máslo, strouhanka, mouka hrubá, vejce, voda
Kaldoun
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VoJ9
11 názorů