Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí lučina

Proč si nezkusit vyrobit domácí, čerstvou Lučinu? Můžeme ji dochutit pažitkou, koprem nebo i křenem a s čerstvým chlebem bude výborná k snídani. Zužitkujeme i syrovátku, která z Lučiny vykape, je nejen osvěžující, ale i zdraví prospěšná.

Hodnocení receptu je 5,0 (108×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min + 24 hodin chlazení

15 min (15 min příprava, + 24 hodin chlazení)

6. 4. 2012 10:59

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Viktorie

17. 4. 2016 10:07

Domácí Lučina je vynikající, dělám jí už hodně dlouho, ale ještě jsem nepřišla na to, proč zrůžoví plena po překapání.
Jogurt je bílý, smetana bílá a plena růžová . Máte s tím někdo zkušenost ? Děkuji za odpověď.:-)

bobina

15. 10. 2015 15:26

lučinu dělám již několik let,je výborná,jen ji nesolím,dá se využít i na sladko,3 velké jogurty hollandia,2 šlehačky 30 procentní,nebo 1 šlehačku a 1 zakysanou smetanu.Zavážu do plátýnka a přivážu k baterii u dřezu a nechám přes noc vykapat.

Kitty

13. 8. 2014 09:55

Berča: Minulý komentář patřil tobě. Omylem jsem smázla tvůj nick Berča ;-)http://diviznacka.blog.cz/

Kitty

13. 8. 2014 09:53

Dobrý, dá se doplnit pažitkou atd. Dělám právě ten se zakysanou smetanou - když Lučina, tak echt. Recept mám od blogerek. Zrovna jsem hledala, kolik jogurtů dát na 1 zakysanku. Tak - jdu to kutit. Zdravím tě. Kitty:-)

Jana.Ma

17. 3. 2014 13:59

Ať to má název jaký chce, je to vynikající pomazánka, která při troše fantazie nabízí spoustu možností, jak ji dochutit. Mám zaděláno na chleba, dnešní večeře bude studená. Už jsem přestala kupovat chleba, přestávám kupovat i Lučinu. Přikládám foto a dávám 86. bodík. :yes:


Ještě poznámka: Nečekala jsem 24 hod, večer jsem dala odkapat okolo 22. hod. a dnes v 10 dopoledne jsem odkapávání pomohla tak, že jsem mírně utěrku s hmotou vyždímala. ;-)

Berča

3. 2. 2014 20:33

Tento recept dělám často, akorát velký bílý jogurt (holandský) smíchám s kelímkem zakysané smetany. Pak mírně osolím. A pak stejný postup přes cedník atd. Na chleba nebo rohlík je to výborné.

marta

30. 1. 2014 14:55

Keď nezmysel, tak nezmysel! Nasledujúci text nie je môj výplod, je okopírovaný z Wikipedie:

Sýr je vyroben ze smetany, mléka, osolen a doplněn mlékařskou kulturou. Vyrábí se termizovaný, tedy mléko je tepelně upraveno při teplotě 57 - 68 stupňů po dobu 15 minut. Bývá s příchutěmi, upravený pro děti i pro těhotné matky, jako tvarohové žervé. Neobsahuje konzervanty či umělé zvýrazňovače chuti.

Šárka

30. 1. 2014 08:12

marta:Nesmysl moje švagrová pracuje v Povltavkých mlékárnách a Lučina je "studená" a i tepelně upravená.....

casino casino

30. 1. 2014 00:17

marta:
Máte recht,:yes: LABNEH, LABAN, v naší famílii OKAPANÝ JOGURT;-)
Už to tu zmínila Hella: že to žádná LUČINA není!!!:-((
Ale to je jako házet perly na zeď...:-))

marta

29. 1. 2014 23:13

Nie je to Lučina, tá je spracovávaná tepelne. Je to syr LABNEH, ktorý sa takto bežne vyrába z gréckeho jogurtu. Dajú sa z neho robiť nie len nátierky. Konzumuje sa pokvapkaný - až hodne poliaty - olivovým olejom. Dobré sú aj guličky z tohto syra nakladané v pikantnom olivovom náleve. Vytečená srvátka je výborná na miesenie chlebového cesta.

h.kindlova

24. 1. 2014 14:25

Super nápad, udělala jsem z domácího kozího jogurtu, přidala sůl a pažitku a bylo to vynikající. Teď se chystám přidat brokolici :-)

Jitkas

19. 12. 2013 20:08

Karel: Netvrdim, ze Vas "jogurt" neni dobry, mozna je vyborny, ale jogurt to rozhodne neni. Nehlede na to, ze je to fantasticka kaloricka bomba. A uz vubec si nedovedu predstavit z nej udelat lucinu.

Karel

19. 12. 2013 19:11

Základem je mléko a živá jogurtová kultura , ta je možná sehnat nebo nahradit živým bílým jogurten , ten živý jogurt je podmínka , chce to dobře číst etikety (!), převařené mléko necháme vychladnout na teplotu 40 stupňů a přimícháme jogurtovou kulturu . Udržujeme při teplotě 35-40 stupňů ( ne více jinak jogurtovou kulturu zabijete !! méně možno ale zrání trvá delší dobu )a do druhého dne máme jogurt . Výsledek je ovšem kyselý , poměrně nevýrazné chuti , tak tady recept od mojí mámy : litr mléka plnotučného , jedna plechovka kondenzovaného mléka Tatra , jedna plechovka slazeného kondenzovaného mléka Salko , jeden živý bílý jogurt . Postup stejný jako výše , výsledkem je jemný , lahodný ale poměrně dost sladký jogurt takový jako známe z mládí s vrstvičkou zakysané smetany na povrchu , chce to najít si svoji chuť a Salko dávkovat podle své chuti

ella1 ella1

29. 9. 2013 07:58

odkapáno a je to SUPER.jsem si jista,že to doma zdomácní,ty přesolené sýry z obchodu se pomalu už ni nedají jíst....přidávám bodík a vřele doporučuju všem.:-p

Ivana

7. 9. 2013 20:44

také dělám lučinu dávám 1 jogurt 1 zakysanou smetanu a 1 člehačku trošku osolím a nechám přes noc vykapat do hotové dám nakrájenou petrželku je výborná.

1 2 3 4 9

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: domácí lučina domácí lučina z jogurtu domácí lučina recept recept na domácí sýr lučina domácí lučina z tvarohu výroba domácí lučiny lučina z jogurtu recept na domaci lucinu lučina recept domácí sýr lučina top recepty domácí lučina lučina domácí lučina vyroba luciny recept na lučinu mojelucina.cz recept domácí lučina domaci vyroba luciny domáci lučina z jogurtu recept jak udelat domaci lucinu

Suroviny: jogurt

TopRecepty.cz

Domácí lučina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rX3B