Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravé valašské frgály

Frgály jsou tradiční krajová specialita z Valašska, která si získala oblibu po celé republice. Zkuste si připravit výborné koláče s hruškami, tvarohem, povidly nebo mákem. Máme pro vás osvědčený poctivý recept jako od babičky, tak se vrhněte na pečení.

Hodnocení receptu je 4,9 (41×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 115 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby kynutí

115 min (90 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

3. 3. 2012 17:39

Suroviny pro 4 kusy

4 kusy

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie18 827 kJ / 4 500 kcal
Bílkoviny148,83 g
Tuky151,36 g
Vláknina22,84 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 759 mg
Sůl1,75 g
Sacharidy624,17 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Evellinka

13. 1. 2024 16:21

Výborný. Dobře se pracuje s těstem, nelepí se.<3

mona13

13. 10. 2023 11:04

Tady se haní Hera.
Moje zkušenosti - byla jsem na kurzu pečení frgálů ve Velkých Karlovicích. Těsto jsme pod vedením lektorky dělali s olejem. Domů jsme dostali brožuru, kde byl recept na frgály s Herou. Zajímavé, že? Takže kdo ví, jaký tuk je ve skutečnosti v těch pravých frgálech.
Peču především s máslem. Před týdnem jsem zkusila Heru do frgálů /máslo došlo/. Byla jsem mile překvapena- takové vláčné a kypré těsto jsem z másla nikdy neměla a to dělám stále stejný recept.
Jednu bábovku dělám zásadně z Hery, je lepší než z másla.
Nikdy nezatracuji nic, co předem nevyzkouším. Pravda Hera není máslo - ale víme s jistotou, že to máslo je kvalitní máslo a nebylo 3 roky někde v mrazáku v potravinových rezervách?

pavla

28. 4. 2017 15:20

pavla: Myslím ti ty, kdo je pečou na Valašsku, tak jsou opravdu ty pravé. Proto bych tento recept spíš nazvala domácí valašské frgály. A se surovinou jako je Hera už vůbec ne. Recept na pravé jsem se několikrát pokoušela sehnat, ale ten vám bohužel nikdo neprozradí, je to jejich výrobní tajemství, tak jak u více výrobků.

casino casino

9. 4. 2017 17:50

pavla:
No, frgál není Sacher, že:-)

Milan:
K té hruškové náplni...
Nejedná se o povidla jako taková, ale o původně usušené hrušky (kvůli uskladnění), které se posléze (před pečením koláčů) rozvařily (odtud i název "hrušková voda") :-K

Dajda Dajda

9. 4. 2017 17:29

pavla: Nezní ta věta nelogicky? Ten, kdo sem tento recept vložil, a to včetně fota, frgály nejspíš peče taky. :-O To nic nemění na tom, že si o označení pravý myslím své.

pavla

9. 4. 2017 17:00

Ellen: Správně, nemohou být, protože recept na pravé valašské frgály je tajná receptura, kterou nikdo nezná, jen ti kdo je pečou, Toto může být jen jim přibližný recept.

mika59 mika59

27. 2. 2016 18:25

Milan::yes::yes::-K

Ellen

27. 2. 2016 17:44

"Pravé valašské" pečené z Hery?:-O No to snad ne?! Netvrdím, že by nemohly být i dobré, ale "pravé valašské" určitě nejsou...:-(

Milan

10. 1. 2016 17:57

Dobry den, také jsem jezdíval jako kluk k babičce, která dělávala frgále a už je dělam také. Pořad mam v paměti chuť a vůni jejich kolaču. Tady se o tom nikdo nezmiňuje......babička sušila hrušky (hniličky), byly to hrušky nedobre, ale když udělala podidla, mohli jsme se umlátit...ale dělala i tvarohove, makove, ořechove, apod...a ta chuť?...děda popíjel prostějovskou starorežnou a tu měla babička každy den po ruce a to byla ta vuně.

casino casino

22. 10. 2015 11:02

Jarča:
Tak co, jak to dopadlo?
No, asi nedopadlo..., když jste jako hrob.;-)

"mléko na rozředění, kdyby povidla byla příliš hustá"
Mlíííko?
No, vlastně proč neééé, že?
Ale i do těchto "pravých" frgálů dát raději rum! ...a ani nemusí být pravý;-)

Jarča

9. 10. 2015 17:34

zrovna mi kynou těsta podle vás supr :yes::yes::yes::yes::yes::-Kwww.toprecepty.cz

Marcelka Šulcová

8. 10. 2015 16:29

:-*

Petr

4. 10. 2015 15:40

Fůůůůj hnusná Hera to je urážka frgálu
:-(

Radka

22. 8. 2014 13:01

Zaměnila jsem heru za máslo a právě dělám kvásek, snad se mi to povede minimálně tak skvěle na oko jak ty vaše : )))

Lucikov

9. 7. 2014 22:08

Tak právě mi jich leží osm na stole a jsou opravdu vynikající ;)¨:) Určitě budou někdy znova :) :yes:

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: frgály recepty moravské frgále valasske frgaly recept na moravske frgale valašské frgály recept recepty valasske frgale těsto na frgale valašské frgále moravský frgál frgaly recept frgale moravské frgály frgale recept recept moravsky frgal recept na valašské frgály frgaly recept na frgály frgal recept moravsky frgal recept recept na frgale

Suroviny: mouka polohrubá, máslo, cukr, žloutek, mléko, sůl, droždí, tvaroh měkký, cukr moučkový, cukr vanilkový, pudink vanilkový, povidla švestková, cukr, povidla švestková, mouka, máslo, cukr, máslo, rum, vejce

TopRecepty.cz

Pravé valašské frgály

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wZx1